Vicdani redçi CHP'li vekil!..
Askerlikten kaçmak için vicdani ret bahanesine sığınanlara CHP'li vekilden destek geldi.
CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen ile BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na katılan vicdani retçiler ile birlikte TBMM’de ortak basın toplantısı düzenledi.
Türmen, vicdani reddin askerlikten kaçma bahanesi olmadığını belirterek, “Bugün Avrupa Konseyine taraf olan 47 devletten 45’i Türkiye ve Azerbaycan dışında vicdani reddi kabul etmişlerdir. Türkiye’nin gerek Anayasa’nın 90. maddesi gereğince gerek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin kararlarını uygulamak yükümlülüğü gereğince yasalarını değiştirip vicdani reddi kabul etmesi gerekiyor. Böyle bir yükümlülüğü var. Anayasaya bir hak olarak girecek mi, girmeyecek mi o noktadayız” dedi.
BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan da, Türkiye’nin bir yükümlülüğü olduğuna işaret ederek, “Seneler geçiyor bir türlü yükümlülüğünü yerine getiremiyor. Yeni Anayasa süreci bir şanstır” dedi.
Vicdani retçi Şendoğan Yazıcı da, “Düşünce, inanç ve vicdan özgürlüğünün meşru kullanımı olan vicdani reddi güvence altına alan bir anayasa olmalıdır” dedi.
Coşkun Üsterci de, “Anayasa Uzlaşma Komisyonu ile çok yararlı bir tartışma yaşadık. Özetle söylediğimiz şu; gerek Türkiye’nin taraf olduğu BM sözleşmeleri başta İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi gerekse Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde yer alan düşünce, inanç ve vicdan özgürlüğünün meşru bir kullanımıdır. Dolayısıyla vicdani ret anayasal güvence altına alınmasıdır dedik” diye konuştu.
-SORULAR-
Basın mensuplarının soruları üzerine Kaplan, “Türkiye’de 2 milyon silahlı var. Asker, polis, jandarma, özel tim ve profesyonel ordu. Yani hesapladığınız zaman 37 kişiden birisi zaten silahlı. 30 senedir neyi çözdü, soruyoruz. Demek ki farklı bir yöntem aramamız gerekiyor Meclis’te. Orduları olmayan devletlerde var. Farklı güvenlik sistemleri de var” dedi.
Türmen, “Buna bir hak olarak bir özgürlük olarak yani din vicdan özgürlüğü olarak bakmak lazım” derken Kaplan da, “Sayın Türmen ben bir tehlike daha görüyorum. Eğer vicdani reddi bu yeni anayasada bir hak olarak işlemezsek kadınlara da zorunlu askerlik getirebilirler. Böyle bir tehlike var” diye konuştu.
Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 18:56