VURAL SAVAŞ'TAN ŞOK İTİRAF: MEDYAYI SİLAH OLARAK KULLANDIM...
KAYNAK : Haber Kaynağı
RP'nin, 28 Şubat postmodern darbesiyle kapatılmasının üzerinden 5 yıl geçti. Bu hukuk skandalının yıldönümünde RP'nin Genel Başkan Yardımcısı Şevket Kazan da, ''RP belirli merkezler tarafından kapatılmıştır. Dava sürecinde yapılan hukuki hatalar ve yanlı tavırlar da bu düşünceyi perçinlemektedir'' dedi. 6.5 milyon oy alarak birinci parti olduğu halde kapatılan Refah Partisi'nin açtığı dava, halen AİHM'nin üst kurulunda karar bekliyor.
VURAL SAVAŞ'IN İTİRAFI
RP'nin kapatılması davasını açan dönemin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, ''Davayı açarken medya organlarını bir silâh olarak kullandım. Basın toplantısı yaparak haklılığımı ortaya koymaya çalıştım. Herkesin davadan ve içeriğinden haberdar olmasını sağladım. Yaptıklarımın arkasındayım'' dedi.
Refah Partisi'nin kapatılmasının üzerinden tam beş yıl geçti. 16 Ocak 1998 tarihinde Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan Refah Partisi'yle ilgili davanın üzerinden beş yıl geçmesine rağmen tartışmalar hâlâ devam ediyor. Dönemin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, ''RP davasında medyayı silâh olarak kullandım'' dedi.
21 Mayıs 1997 tarihinde Yagıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş'ın basın toplantısıyla açılan dava yaklaşık 7.5 ay sürdü ve 16 Ocak 1998'de dönemin Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer'in ''Refah Partisi'nin kapatılmasına karar verilmiştir'' sözleriyle son buldu.
DAVANIN TARAFLARIYLA KONUŞTUK
RP davasının 5. yıldönümünde davanın tarafları olan Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şevket Kazan ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş'la konuştuk. Kazan ''Refah Partisi'nin kapatılması hukuki hatalarla doluydu. RP kapatılmasaydı, Türkiye bu halde olmazdı'' derken, Vural Savaş, ''Yaptıklarımın arkasındayım'' şeklinde konuştu.
KAZAN: RP BELİRLİ MERKEZLER TARAFINDAN KAPATILDI
Vakit'e konuşan Adalet eski Bakanı ve kapatılan Refah Partisi'nin Genel Başkan Yardımcısı Şevket Kazan, ''Refah Partisi belirli merkezlerin isteği doğrultusunda kapatılmıştır'' dedi. Kazan şunları söyledi: ''Refah Partisi'yle ilgili verilen kapatma kararının haksız olduğunu çok küçük bir zümre haricinde toplumun bütün kesimleri kabul etmektedir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin de bu haksızlığı ortaya koyacağını düşünüyorum. Refah Partisi hakkındaki dava 7.5 ay gibi kısa bir sürede tamamlanmıştır. Fazilet Partisi hakkındaki dava ise 2 yılı aşkın bir süre sürmüştür. Aynı şekilde HADEP hakkında açılan dava, 3 yılı aşkın bir zamandır devam ediyor. Bu da gösteriyor ki dava açılırken, Refah Partisi'nin kapatılmasına karar verilmişti. Dava sürecinde yapılan hukuki hatalar ve yanlı tavırlar da bu düşünceyi perçinlemektedir.''
''Refah Partisi'nin kapatılmasıyla Türkiye çok şeyler kaybetmiştir'' diyen Kazan, ''Şu anda Türkiye üzerinde gerek AB'nin Kıbrıs, gerekse ABD'nin Irak konusundaki baskıları Refah Partisi'ne olan ihtiyacı bir defa daha ortaya koymaktadır. Bu baskıların bu derece taraftar bulması da Refah Partisi'nin geride bıraktığı boşluğun açık bir göstergesidir. Refah Partisi bırakın iktidarda olmayı, muhalefet görevinde bile bulunsaydı ülke bugünkü durumda olmazdı'' dedi.
SAVAŞ: KENDİMİZİ SAVUNMAK İÇİN MEDYA SİLÂHINI KULLANDIM
21 Mayıs 1997'de Türkiye tarihinde ilk defa basın toplantısı düzenleyerek dava açan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş da Vakit'e yaptığı açıklamada ''Yaptıklarımın arkasındayım'' dedi. Savaş'ın sözleri ''Aradan beş yıl geçmesine rağmen Savaş hâlâ aynı kafada'' yorumlarını da beraberinde getirdi.
Basın toplantısı düzenleyerek dava açması çok eleştirilen Savaş, ''Bu dava çok önemli bir davaydı. Önemli bir dava olduğu için de savcı olarak haklılığımı ortaya koymak zorundaydım. Elimizde medya organlarından başka kendimizi savunacak silâh da olmadığı için basın toplantısı düzenlemeyi doğru buldum. Eğer basın toplantısı düzenlemeseydim, davanın içeriğini ancak Anayasa Mahkemesi üyeleri ve Refah Partisi'nin ilgili yöneticileri bilecekti. Ancak düzenlediğim basın toplantısıyla herkes öğrendi'' dedi.
(Vakit)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:09