YABANCI KADINLAR KOLAYCA TÜRK VATANDAŞI OLAMAYACAK
ALİ ULURASBA
ANKARA - TBMM İçişleri Komisyonu'nda kabul edilen yasa tasarısı ile Türk erkekle evlenen yabancı kadınların Türk vatandaşlığına geçişi zorlaştırıldı. Yabancı kadının Türk vatandaşlığı kazanabilmesi için 3 yıl evli kalması gerekecek.
TBMM İçişleri Komisyonu bugün toplandı. Komisyon, 'Türk Vatandaşlığı Yasası'nda değişiklik yapılmasını öngören yasa tasarısını ele aldı. Tasarı ile bir Türkle evlenen yabancı kadının Türk vatandaşlığını otomatik olarak kazanması uygulaması kaldırılırken, bu yolla vatandaşlığın kazanılması için en az üç yıl evli kalınması ve evliliğin devam etmesi şartı getiriliyor.
Yapılan değişikliğe göre, bir Türk vatandaşıyla evli yabancı erkek veya kadın, ciddi bir evlilik yapması, en az üç yıl evli olması ve evliliklerinin halen devam etmesi, güvenlik açısından yapılan inceleme ve soruşturma sonucunda da vatandaşlığa geçmelerinde herhangi bir sakıncanın bulunmadığının belirlenmesi durumunda Türk vatandaşı olabilecek.
BAKANLAR KURULU YERİNE İÇİŞLERİ BAKANLIĞI YETKİLİ KILINIYOR
Yeni değişiklik çerçevesinde ayrıca, Türk vatandaşlığını kazanmayan kadınlar ile izin almak suretiyle Türk vatandaşlığından çıkanlardan Türk vatandaşlığına dönmek isteyenlerin yeniden vatandaşlığa alınması yetkisi bundan sonra Bakanlar Kurulu yerine İçişleri Bakanlığı'nda olacak.
Yine bir başka değişiklikle daha önce Bakanlar Kurulu'nda bulunan vatandaşlıktan çıkma izni, işlemlerin kolaylaştırılması için İçişleri Bakanlığı'na verilecek.
Tasarı ile Türk vatandaşlığından çıkan babanın küçük çocukları, ananın ölmüş bulunması, ananın yabancı olması, velayetinin babada bulunması ve ananın yazılı muvafakkatının alınması hallerinde babalarına bağlı olarak Türk vatandaşlığını kaybedecekler. Ancak ananın muvafakat etmemesi durumunda mahkemeden alınacak karara göre işlem yapılacak. Türk vatandaşlığından çıkan ananın küçük çocukları ise babanın ölmüş bulunması, babanın belli olmaması, babanın yabancı olması, velayetin anada bulunması ve babanın yazılı muvafakatının alınması hallerinde, analarına bağlı olarak Türk vatandaşlığını kaybedecekler. Ancak babanın muvafakat etmemesi durumunda mahkemeden alınacak karara göre işlem yapılacak. Tasarıya göre, baba veya anaya bağlı olarak vatandaşlığın kaybı, çocuk 15 yaşından büyük ise yazılı muvafakatına bağlı olacak. Vatandaşlığın kaybı çocukları vatansız kılacak ise çocuklar Türk kalacak.
Öte yandan, İçişleri Komisyonu'nda, Kimlik Bildirme Yasası'nın bir maddesinin değiştirilmesi ve iki ek madde eklenmesine ilişkin yasa tasarısı ise alt komisyona havale edilirken, Telsiz Yasası'nın bazı maddelerinin değiştirilmesine ilişkin tasarı ise Ulaştırma Bakanlığı yetkilisinin bulunmaması nedeniyle ertelendi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:43