Gündem
  • 20.4.2010 14:53

"YASAMA, YÜRÜTME VE YARGI, BAĞIMSIZ ÇALIŞMALIDIR"

ESRA ŞİMŞEK/ İSTANBUL

Gerçeker, İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen "Çocuk ve Hukuk" konulu kolokyuma katıldı. Kolokyumda İstanbul Kültür Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Bahar Akıngüç Günver, İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dursun Koçer ve Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahri Öztürk de hazır bulundu.

Türkiye, Almanya ve Hindistan Yargıtaylarının bir araya geldiği ve 3 gün sürecek kolokyumda, Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı haftası sebebiyle çocukların hakları ve yaşadıkları sorunlar ele alınacak.

Kolokyum, Yargıtay Birinci Başkanı Hasan Gerçeker'in İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerine "Hukukun Üstünlüğü" üzerine yaptığı konuşmayla başladı. Öğrencilere seslenen Gerçeker, mesleğe atıldıkları dönemde hukuka uygun ve adil olmayı başarmak zorunda olduklarını söyledi. Gerçeker, "Vicdanlarınızda adaleti özümsemeniz gereklidir. Adalet, ulusların yiyeceğidir, adalet milletlerin geleceğinin güvencesidir . Adil olmayan ve yargısını adil çalıştıramayan bir ülkenin uzun süre ayakta duramayacağı açıktır. Hukuk fakülteleri toplumsal vicdanlara aktör yetiştiren bilimsel alanlardır. Kanun ve hukuk kavramları dışında vicdani kanaat kavramı öne çıkmaktadır. Vicdanlar insanların kalbindeki mahkemelerdir. Vicdanlarda kabul edilmeyen kararlar her zaman tartışma konusu olacaktır. Vicdani karar vermek, yasalardan uzak karar vermeyi ifade etmemektedir. Soyut kuralların somutlaştırılması anlamına gelmektedir" dedi.

Türkiye'de yargı sistemiyle ilgili bir kısım düzenlemeler yapılmak istendiğini ifade eden Gerçeker, "Bu değişikliklerin tüm yönleriyle değerlendirilerek gerçekleştirilmesi gereklidir. Modern dünyanın anayasal demokratik sistemin en temel kavramı olan kuvvetler ayrımı ilkesi bizim de en temel değerlerimizdendir. Yasama, yürütme ve yargı organlarının birbirinden bağımsız ve uyum içinde çalışması gerekmektedir. Yargının yapısal sorunları, altyapı sorunları ne yazık ki oldukça fazla. Hukuk devleti ilkesi cumhuriyetin temel nitelikleri arasında sayılmış bulunmaktadır" diye konuştu.

Gerçeker, Türkiye'nin genel sorunlarının kaynaklık ettiği hukuksal uyuşmazlıkların mahkeme binalarında çözüm beklediğini de belirterek, "2009 yılı itibariyle incelenmesi gereken dosya sayısı 1 milyon 675 bin 378'e ulaşmıştır. Bu rakamlar diğer ülkelerle karşılaştığında ürkütücü bir durum ortaya çıkmaktadır" açıklamasında bulundu.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 08:33

İLGİLİ HABERLER