KAYNAK : Haber Vitrini
Avrupa Komisyonu'nun hazırladığı bir rapor, AB'nin nüfusun ‘‘yaşlanma’’ sorununu kısa vadede gurbetçi Türklerle, uzun vadede ise Türkiye'nin üyeliği ile çözmeye hazırlandığını ortaya koydu.
Türkiye'nin ‘‘AB üyeliği’’ tartışmaları sürerken, AB Komisyonu'nda hazırlanan bir rapor, AB'nin geleceğinde umudun ‘‘Türkiye ve Türkler’’ olduğunu gösteriyor. Avrupa Birliği, kıtadaki genç ‘‘iş gücü’’ ve ‘‘yaşlanma’’ sorununa ‘‘geçici çözümü’’, kıtanın en kalabalık yabancı topluluğu olan Türklerle bulmaya hazırlanıyor. İleri aşamada ise Türkiye'nin üyeliği, bu soruna çözüm getirecek.
AB Komisyonu'nun hazırladığı rapora göre halen 15 ülke içinde 14 milyon kişi işsiz durumda bulunuyor. Ancak 2005 yılına kadar, biyoteknoloji ve telekomünikasyon sektörleri başta olmak üzere birçok alanda iş olanakları doğacak ve 20 milyon kişiye iş olanakları yaratılacak.
GURBETÇİLERE SERBEST DOLAŞIM
AB raporlarına göre, mevcut durumda çalışma yaşında olan her dört kişiye 65 yaş ve üzerinde bir kişi düşüyor. 20 yıl sonra aktif yaşta olanlarla emekliler arasındaki oran üçte bire düşecek ve 40 yıl sonra bu rakam eşitlenecek.
AB Komisyonu, kısa vadede bu sorunu, AB ülkelerinde yaşayan yabancılara ‘‘serbest dolaşım’’ hakkı tanıyarak bulunmasını öneriyor. Komisyon'un hazırladığı rapor, AB sınırları içinde en az beş yıl yaşayan yabancıların, AB ülkeleri içinde 'serbest dolaşıma' sahip olmasını, yani istediği ülkede oturma ve çalışma hakkına sahip olmasını öngörüyor. Hazırlanan ve AB Konseyi'ne sunulacak olan yasa tasarısında, yasal olarak AB ülkelerinde yaşayan yabancıların oturum süreleri dolması halinde otomatik olarak bu sürenin uzatılması, eğitim ve istihdam gibi alanlarda AB vatandaşlarıyla eşit sosyal haklara sahip olmaları da yer alıyor.
Bu durumda AB ülkelerinde yaşayan 3 milyona yaklaşan nüfusuyla ‘‘en kalabalık yabancı topluluğu’’ durumundaki Türkler ‘‘kısa vadenin çözümü’’ olarak görülüyor. AB Komisyonu, üye ülkelerde yaşayan yabancıların serbest dolaşım haklarının tanınması sayesinde, mevcut işgücünün daha sağlıklı paylaşılabileceğine ve değerlendirilebileceğine inanıyor. Bu sayede, AB'nin ihtiyaç duyduğu uzman işgücünün de daha kolay elde edilebileceğini, AB'nin yabancılar için daha cazip bir iş alanı haline getirileceğini belirtiyor.
hürriyet
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 17:47