Gündem
  • 5.8.2014 20:39

YAŞ'ta kritik atama

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarına göre, 30 Ağustos 2014'ten geçerli olmak üzere 37 general ve amiral bir üst rütbeye, 51 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi.

34 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatıldı. Rütbe bekleme süresini dolduran 41 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle 30 Ağustos, 2 general ise yaş haddini doldurduğu için 1 Eylül'den itibaren emekli olacak.

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde YAŞ kararlarına ilişkin açıklama yapıldı.

Şura'nın ağustos ayı olağan toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli general, amiral ve albaylardan bir üst rütbeye yükseltilecekler ile general ve amirallerden görev süresi bir yıl uzatılacakların durumları görüşülerek karara bağlandığı bildirildi.

Buna göre, 30 Ağustos 2014'ten geçerli olmak üzere 37 general ve amiral bir üst rütbeye, 51 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi. 34 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatıldı

Ege Ordu Komutanlığına 2. Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi, 1. Ordu Komutanlığına EDOK Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak atandı.

Orgeneralliğe atanan 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Kamil Başoğlu Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı, 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Abdullah Recep Harp Akademileri Komutanı, Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanı Korgeneral Adem Huduti ise 2. Ordu Komutanı oldu.

1. Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Abidin Ünal da Muharip Hava Kuvveti ve Hava Savunma Komutanlığına getirildi.

EN ÖNEMLİ KARAR JANDARMADA

Yüksek Askeri Şura’da (YAŞ) alınan terfi, temdit ve emeklilik kararları tamamlanarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandı.

En önemli karar Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük’ün, bu rütbede 4 yılını tamamladığı için teamüllere uygun şekilde emekliye ayrılması oldu. Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Ahmet Sever, Yörük’ün yerine Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay’ın getirildiğini açıkladı.

2015'İN TEK ADAYI HULUSİ AKAR OLDU

Böylece Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, önümüzdeki yıl Şura'da Genelkurmay Başkanlığı potasına tek isim olarak girecek. YAŞ öncesi kulislerde Yörük'ün görev süresinin bir yıl daha uzatılabileceği bu durumda Akar'la birlikte 2015'te Genelkurmay Başkanlığı potasına gireceği konuşuluyordu.

ORGENERAL ABDULLAH ATAY'IN ÖZGEÇMİŞİ

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında alınan kararla Yeni Jandarma Genel Komutanı olan Orgeneral Abdullah Atay'ın özgeçmişi şöyle:

"Orgeneral Abdullah Atay 1949 yılında Çorum'da doğdu. 1970 yılında Kara Harp Okulu'ndan, 1971 yılında piyade okulundan mezun oldu. 1979 yılına kadar Kara Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı çeşitli birliklerde takım ve bölük komutanlığı yapan Korgeneral Atay, 1981 yılında Kara Harp Akademisi'nden mezun oldu, ardından kurmay subay olarak; 3'üncü piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı'nda Karargah Subaylığı, 1'inci Mekanize Tugay Komutanlığı Lojistik Şube Müdürlüğü, NATO Güneydoğu Avrupa Müttefik Kara Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Daire Plan ve Harekat Şube'de Karargah Subaylığı, Genelkurmay Genel Plan Prensipler Başkanlığı'nda Karargah Subaylığı, Mons/Belçika'da Avrupa Müttefik Komutanlığı Reaksiyon Kuvveti Planlama Karargahı (arfps) Kara Şube Müdürlüğü ve Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı 2'nci Özel Kuvvet Alay Komutanlığı görevlerini yürüttü.

1997 yılında Tuğgeneralliğe terfi etti. Tuğgeneral rütbesi ile 2'nci Komando Tugay Komutanlığı ve 14'üncü Zırhlı Tugay Komutanlığı görevlerinde bulunmuş, 2001 yılında Tümgeneralliğe terfi etti.. Tümgeneral rütbesi ile Larissa/Yunanistan'da Güney Müşterek Merkez Karargahı (Jhq Southcentre) Kurmay Başkanlığı, 3'üncü Kolordu Komutan Yardımcısı ve 52'nci Zırhlı Tümen Komutanlığı ile Silahlı Kuvvetler Akademisi Komutanlığı görevlerini yürütmüş, 2006 yılında Korgeneralliğe terfi etti. Korgeneral rütbesi ile Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı, Madrid/İspanya'da Kara Unsur Komutanlığı (cc land) Komutan Yardımcılığı, Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı ve Denetleme Başkanlığı görevlerinde bulunduktan sonra, 30 Ağustos 2011 tarihinden geçerli olarak orgeneralliğe terfi etmiş ve Ege Ordusu Komutanlığı görevine atandı. Bayan Mürvet Atay ile evli olan Orgeneral Abdullah Atay'ın iki çocuğu vardır. İngilizce bilmektedir."

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 02:46

İLGİLİ HABERLER