Yaşam
  • 30.6.2005 00:19

YEDİKLERİ HORMONLU ÇİLEK YÜZÜNDEN ERKEN ERGENLİĞE GİREN ÇOCUKLAR YÜZÜNDEN TARTIŞMA ÇIKTI

EDA HAN
ANKARA (İHA) - Uşak'ta yaşanan hormonlu çilek tartışması devam ediyor. Çilek festivalinde hormonlu çilek yiyen üç çocuk erken ergenliğe girince, aileleri neye uğradığını şaşırdı.

Çocuklarını 9 Eylül Üniversitesi Endokrin Bölümü'ne götüren aileler, bu durumun yenilen hormonlu çileklerden kaynaklandığını öğrendi. Bu konuda açıklamalarda bulunan 9 Eylül Üniversitesi Endokrin Bölüm Başkanı Prof. Dr. Atilla Büyükgebiz, tıpta kız çocuklarının 8 yaşından önce, erkek çocuklarının ise 9 yaşından önce ergenliğe girmesinin normal olmadığını belirtti.


Çilek festivalinin ardından 15 gün içerisinde Uşak'ın Eşme İlçesi'nde 2.5, 5 ve 6 yaşlarında üç kız çocuğunun erken göğüs büyümesi şikayeti ile kendisine getirildiğini anlatan Büyükgebiz, "Yaptığımız araştırmada, çocukların çilek festivalinde aşırı büyük hormonlu çileklerden kilolarca yediğini belirledik. O bölgedeki zirai ilaç satan kişilerle görüştüm. Üreticilerin bitki büyüme faktörü içeren ilaçlar kullandıklarını, bazen bunun aşırı kullanılması durumunda bu tip cinsi bozuk ürünlerin ortaya çıktığını söylediler" dedi.


Aynı sorunun İsrail ve Güney Amerika'da da yaşandığına dikkati çeken Büyükgebiz, bu konuda meslektaşlarıyla da bir görüşme yaptığını söyledi. Bu ilaçların aşırı östrojen ihtiva ettiğini vurgulayan Büyükgebiz, bu ilaçların fazla verilmesi durumunda yiyeceklerde aşırı büyüme yaptığını söyledi. Bunların çocuklar tarafından çok yüksek miktarda tüketilmesi durumunda çocukların erken ergenliğe girdiğini, özellikle kız çocuklarının erken yaşta göğüslerinin büyüdüğünü ve erken adet olmaya başladığını ifade eden Büyükgebiz, eğer tedavi edilmezse bu çocukların ileride boylarının kısa kalacağını söyledi.

 
Büyükgebiz, son yıllarda boyları normal olan anne ve babaların kız çocuklarının boylarının kısa kalmasının hormonlu yiyeceklerin tüketilmesi ve bu nedenle çocukların erken ergenliğe girmesinden kaynaklandığını söyledi. Çocukların erken ergenliğe girmesini ilaçlı tedavi ile durdurduklarını belirten Büyükgebiz, çocukların bu ilaçları ergenliğe girene kadar kullanması gerektiğini, ilaçların bırakılması durumunda sürecin kaldığı yerden devam edeceğini ifade etti.


Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın ise bitkisel hormonların normal tüketiminin insan sağlığı üzerinde zararlı etki yapmayacağını söyledi. Türkiye'de sadece domates, patlıcan ve sakız kabağında hormon kullanıldığına dikkati çeken Günaydın, hormonun çilek üretiminde kullanılmadığını söyledi. Türkiye'de 1980 yılına kadar küçük ve kokulu Osmanlı çileği üretildiği belirten Günaydın, ancak bunların pazar ve raf ömrünün kısa olmasından dolayı Kaliforniya cinsi çileğin üretilmeye başlandığını kaydetti. Günaydın, "Vatandaşımız bunları pazarda görünce çileğin hormonlu olduğu düşünüyor. Çilekler hormonlu değil, cinsleri öyle" dedi.

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:27

İLGİLİ HABERLER