Bilim
  • 8.6.2006 13:10

YENİ BİR GÜNEŞ SİSTEMİ Mİ DOĞUYOR?

ANKARA - Amerikalı gökbilimciler, Güneş Sistemi'nin başlangıcına benzeyen, genç bir yıldız etrafında disk biçiminde büyük miktarda karbon gazı yığının varlığını tespit ettiler.
     Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin açıklamasına göre, Fuse adı verilen ultraviyole spektroskopik keşif teleskobu yardımıyla bu önemli keşfi yapan bilim adamları, Beta Pictoris adı verilen yıldız ve belki de içinde çoktan oluşan gezegenleriyle ortaya çıkmakta olan güneş sisteminin, 20 milyon yıldan genç olduğunu belirttiler.
     Karbon gazının fazlalığının disk biçimini oluşturmasının, Beta Pictoris etrafında dönmekte olan gezegenlerin, Güneş Sistemi'nin "çocukluğunda" olduğu gibi grafit ve metan açısından zengin olabileceklerini gösterdiği belirtiliyor.
    Beta Pictoris'in Dünya'dan 60 ışık yılı (bir ışık yılı 10 milyar kilometre) uzakta ve Güneş'ten 1,8 kat daha büyük olduğu belirtildi. Genç yıldız ve etrafındaki disk ilk olarak 1984'te tespit edilmiş, ardından Hubble uzay teleskobuyla yapılan gözlemlerde de bu disk içinde Jüpiter tipinde bir gezegenin oluşmuş olabileceği ve Dünya gibi kayalık gezegenlerin de oluşmakta olabileceğini ortaya koymuştu. Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 04:58

İLGİLİ HABERLER