Gündem
  • 23.2.2024 20:22

Yeni bir silah geliştiren Husiler 48 İsrail ve İngiliz gemisini vurdu

El Husi duyurdu… Toplam 48 gemiyi hedef aldık

El-Husi, Kızıldeniz'deki saldırılarının sonucunu açıkladı ve ...İsrail, Amerikan ve İngiliz gemilerine karşı yeni saldırılar sözü verdi.

Yemenli Ensar Allah grubunun lideri Abdülmelik el-Husi, 22 Şubat 2024 Perşembe günü Kızıldeniz, Aden Körfezi ve Bab el-Körfez'den geçen İsrail, Amerikan ve İngiliz gemilerine yönelik operasyonları artırma sözü verdi. 
Mendab, grubun savaşın başlangıcından bu yana Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nde 7 Ekim 2023'te Gazze'de 48 gemiyi hedef aldığını açıkladı.

Grubun Al-Masirah kanalı tarafından yayınlanan televizyon konuşmasında Abdul-Malik Al-Huthi şunları söyledi: “Gazze'ye yönelik saldırının başlamasından bu yana Kızıldeniz ve Umman Denizi'nde 48 İsrail, Amerikan ve İngiliz gemisini hedef aldık. Bu da düşmanın onların (gemilerin) hareketini azaltmasına, kamufle etmesine ve bloke etmesine rağmen önemli bir rakam. Kızıldeniz, Aden Körfezi ve Bab el-Mendeb'deki operasyonlarımız devam edecek ve bunları artırmaya çalışıyoruz."

İsrail gemilerine karşı yeni silah

Ayrıca Husi lideri, grubunun Bahreyn, Kızıldeniz ve Arap Bahreyn'deki operasyonlarına "denizaltı silahları" kattığını ve bunu "düşman için endişe verici bir konu" olarak değerlendirdiğini açıkladı.

İsrail'e yönelik operasyonlara ilişkin ise şunları söyledi: "Gazze Şeridi'ne yönelik saldırının başlamasından bu yana işgal altındaki Filistin topraklarındaki İsrail hedeflerine 183 füze ve insansız hava aracı fırlattık."

El-Husi ayrıca ABD'yi "Gazze'deki Filistin halkını açlığa mahkum etmek için, Batılı ülkeler ve kurumlar için skandal ve utanç verici bir düzeye ulaşana kadar en büyük kılıfı sağlamakla" suçladı.

4 yeni baskın

Yemenli grup, Abdülmelik el-Husi'nin konuşması öncesinde Perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD ve İngiltere'nin Yemen'in batısındaki Hudeyde Valiliği'ne 4 yeni baskın başlattığını duyurdu.

Husi bağlantılı Al-Masirah uydu kanalı, kısa bir son dakika haberinde, "Amerikan-İngiliz saldırganlığının 4 baskınla Hodeidah'ın batısındaki Al-Jabbana bölgesini hedef aldığını" bildirdi.

Ayrıca daha fazla ayrıntı vermeden, "valilik hava sahası üzerinde askeri ve casus uçakların uçuşlarının devam ettiğini" de sözlerine ekledi. TSİ 14.50'ye kadar bu baskınlara ilişkin Washington ve Londra'dan herhangi bir açıklama yapılmadı.

Husi isyancılarından şüphelenilen füze kargo gemisini ateşe verdi

Yetkililer, İsrail'in liman kenti Eilat yakınlarında başka bir Husi saldırısı olduğu düşünülen saldırıyı önlemesi üzerine, Perşembe günü Yemen'deki Husi isyancılarının gerçekleştirdiği şüpheli füze saldırısının Aden Körfezi'nde bir gemiyi ateşe verdiğini söyledi.

Saldırılar, isyancıların İsrail'in Gazze Şeridi'nde Hamas'a karşı yürüttüğü savaşa yönelik saldırılarını artırmasıyla gerçekleşti.

İngiliz ordusunun Birleşik Krallık Deniz Ticaret Operasyonları merkezi, Perşembe günü Aden Körfezi'ndeki saldırıda iki füzenin ateşlendiğini söyledi. Daha fazla detay vermeden, isimsiz geminin alevler içinde olduğu söylendi. Perşembe günü ilerleyen saatlerde ticari operasyonlar merkezi, geminin yangından sonra küçük hasar gördüğünü ve mürettebatının güvende olduğunu söyledi.

Associated Press tarafından analiz edilen gemi takip verileri, yanan geminin Islander adlı Palau bandıralı bir kargo gemisi olduğunu belirledi. Tayland'dan Mısır'a gitmek üzere geliyordu ve daha önce Husiler tarafından hedef alınma olasılığını önlemek için "GEMİDE SURİYELİ MÜRETTEBAT" yazan mesajlar göndermişti.

Dosya - Kraliyet Donanması tarafından 16 Aralık 2023 Cumartesi günü sağlanan bu fotoğrafta, HMS Diamond'ın Kızıldeniz üzerindeki bir hava insansız hava aracını devreye sokmak ve düşürmek için Sea Viper füzesini ateşlediğini gösteren bir görüntü.  

İngiltere savunma bakanı 16 Aralık 2023 Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Kraliyet Donanması'na ait bir savaş gemisinin Kızıldeniz'deki ticari gemileri hedef aldığından şüphelenilen bir saldırı drone'unu düşürdüğünü söyledi. 

Yemen'deki Husi isyancıların Kızıldeniz'deki ticari gemilere düzenlediği saldırılar bazı İngilizleri korkuttu. Dünyanın en büyük nakliye şirketleri ve petrol devleri Husi korkusundan deniz seferlerini durdurmuş haldeler.

Yemen medyasına göre El-Jabbana bölgesi Husi kamplarından birini içeriyor.

21 Şubat 2024 Çarşamba günü Husi grubu ayrı açıklamalarla Hodeidah Valiliği'nin 11 Amerikan-İngiliz baskınına maruz kaldığını duyurdu.

Hudeyde, uzun bir kıyı şeridine sahip olmasının yanı sıra 3 hayati limanı da içermesi nedeniyle Yemen'in en önemli valiliklerinden biri olarak kabul ediliyor.

Ekim 2023'ten bu yana Amerika'nın desteğiyle yıkıcı bir İsrail savaşıyla karşı karşıya olan "Gazze ile dayanışma" kapsamında Husiler, füzeler ve insansız hava araçlarıyla Kızıldeniz'de bir dizi İsrail gemisini veya onlarla bağlantılı gemileri hedef aldı. Şerit'teki savaş bitene kadar operasyonlarını sürdürecekler.

Washington ve Londra buna, Yemen'in çeşitli bölgelerindeki "Husi bölgelerine" baskınlar düzenleyen bir askeri koalisyon oluşturarak karşılık verdi. Buna karşılık Husi grubu, tüm Amerikan ve İngiliz gemilerini askeri hedefleri arasında değerlendirdi.

Amerika'nın desteğiyle yıkıcı bir İsrail savaşıyla karşı karşıya olan " Gazze Şeridi ile dayanışma " kapsamında Husiler, Kızıldeniz'deki İsrail veya bağlantılı kargo gemilerini füzeler ve insansız hava araçlarıyla hedef alıyor ve operasyonlarını savaşın sonuna kadar sürdürme kararlılığında. 

Güncellenme Tarihi : 23.2.2024 20:29

İLGİLİ HABERLER