YENİ DİYANET İŞLERİ BAŞKANI, 'BEŞ VAKİT NAMAZ TARTIŞILABİLİR' DEMİŞTİ
Diyanet İşleri Başkanlığı'na atanan Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, takviminde, İslamın yeniden yorumuna dair tartışmaların da yer aldığını söyledi.
Mehmet Nuri Yılmaz'ın emekliliğini istemesiyle boşalan Diyanet İşleri Başkanlığı'na atanan Bardakoğlu, ''İslamiyet, modern yaşamın gereklerine göre yeniden yorumlanabilir mi?'' sorusu üzerine, kurum bünyesinde oluşturulacak kurullarda, konu üzerinde çalışılacağını belirtti.
İlahiyat fakülteleriyle birlikte oluşturulacak bu kurullarda, İslama dair ne gibi yorumların doğru olacağını tartışacaklarını belirten Bardakoğlu, ''Bir akademisyen olarak benim, biliminin verilerini Diyanet'e taşımam gerekiyor. Önümüzdeki takvimde islam'ın yeniden yorumuna ilişkin tartışmalar da yer alıyor'' diye konuştu.
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde yıllarca İslam Hukuku dersleri veren Bardakoğlu, akademisyen olarak geçmişte çeşitli açıklamalar yaptığını, ancak bunların bürokrat kimliğiyle karıştırılmaması gerektiğini de kaydetti.
İŞTE 3 YIL ÖNCE SÖYLEDİKLERİ...
Reform yanlışı görüşleriyle tanınan Bardakoğlu, Neşe Düzel'in sorularını yanıtladığı, 27 Mart 2000'de Radikal gazetesinde yayımlanan röportajında da şunları söylemişti:
-''Günde beş defa namaz kılınır hükmü de Kuran'da yoktur ama bu Hz. Peygamber'in uygulamalarıyla ve daha sonraki Müslümanların dini hayat tecrübesiyle ortaya çıktı. Bu, İslam'ın temel ibadetidir, dört olsun, altı olsun diyen ikinci bir görüş çıkmamıştır.
-Turgut Özal, bu konuyu acaba üçe indirebilir miyiz diye tartışmaya açmaya hazırlanıyordu, ömrü yetmedi.
-Öğle ve ikindiyi, akşam ve yatsıyı bir arada kılmak o. Yani zamanları yaklaştırmak. Böyle bir şeyi herkes sorabilir. Beş vakit namaz nereden çıktı, üç olmaz mı gibi bir soru olabilir. Bu tartışılabilir. Allah'ın varlığını tartışan bir geleneğe sahibiz biz. Allah'ın varlığını, birliğini, sıfatlarını tartışmışız, farklı görüşler ortaya çıkarmışız. Tatmin olmuyorsanız, her şeyi tartışabilirsiniz....''
-''Kuran değişmez derken, Kuran'ın değişmeyecek olanı nedir, değişecek olanı nedir de tartışılır. Zaten bir din kıyamete kadar duracağım diyorsa bu 'beni kendi şartlarınıza, günün ve çağın şartlarına göre anlama imkânınız vardır' demektir. Kuran genel atıflar yapar. ''
-''Devlet de, dinci kesimler de tartışılmasını istemiyor. Her ikisi de bilgilenme sonucunda otoritesinin zayıflayacağını düşünüyor...''
-''Müslümanlık kendi reformunu muhakkak yaşayacak. Artık dini 21. yüzyılda, bugünün şartlarında nasıl anlamalıyız, yaşamalıyız diye kafa yoran çok insan var.
(Milliyet)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:05