ANKARA - TBMM Genel Kurulu'nda, İş Kanunu Tasarısı'nın 9 maddesi daha yaklaşık 6.5 saat süren görüşmeler sonucu kabul edildi.
Tasarının, idari ceza hükümlerini düzenleyen maddelerine göre, genel hükümlere aykırı davranan işverene her işçi için 50 milyon lira para cezası verilecek.
Toplu işten çıkarmaya ilişkin hükümlere aykırı davranan işveren her işçi için 200 milyon lira para cezası ödeyecek.
Özürlü ve eski hükümlü çalıştırma zorunluluğuna aykırılık hallerinde de çalıştırılmayan her işçi için 750 milyon lira para cezası verilecek. Kamu kurum ve kuruluşları bu cezadan muaf tutulamayacak.
İş sözleşmesinden doğan işçi ücretini ödemeyen ya da eksik ödeyenlere her işçi ve her ay için 100 milyon lira, ücrete ilişkin hesap pusulası düzenlemeyen veya yasaya aykırı ücret kesme cezası verenlere de 200 milyon lira para cezası uygulanacak. Fazla çalışmalara ilişkin ücreti ödemeyen, işçiye hak ettiği serbest zamanı 6 ay içinde kullandırmayan, fazla saatlerde yapılacak çalışmalar için işçinin onayını almayan işverene, her işçi için 100 milyon lira para cezası uygulanacak.
Yıllık ücretli izinle ilgili hükümlere aykırı davranan işverene her işçi için 100 milyon lira para cezası öngören tasarıya göre, işin düzenlenmesine ilişkin hükümlere aykırılık halinde 500 milyon lira para verilebilecek.
Yasada öngörülen hükümlere uymadan işyeri açanlara ve tehlikeli işlerde 16 yaşından küçükleri çalıştıranlara 500 milyon lira ceza öngörülüyor. İşveren, alınmayan her iş sağlığı ve güvenliği önlemi için 50 milyon lira ceza ödeyecek.
Tasarı, işçilere doktor raporu almayan işverene her işçi için 100 milyon lira para cezası verilmesini hükmediyor.
Ayrıca, iş ve işçi bulma hükümlerine aykırılık ile iş hayatının denetim ve teftişi ile ilgili hükümlere aykırılık hallerinde de işverenden asgari ücretin 5 katı para cezası alınması öngörülüyor.
Tasarının ''iş hayatının denetim ve teftişi ile ilgili hükümlere aykırılık'' başlıklı 107. maddesinin görüşmelerinde CHP ve AK Parti milletvekilleri 2 ayrı önerge verildi.
Hükümet'i temsilen komisyon sırasında oturan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, CHP'nin önergesine katılınca AK Parti'nin önergesi işleme konulmadı. Şahin, AK Parti'nin maddede öngörülen para cezasının 1 milyardan 5 milyara çıkarılmasına katıldığını belirtti, ancak CHP'liler Şahin'e itiraz etti. Birleşimi yöneten Başkanvekili Nevzat Pakdil, tartışmalar nedeniyle birleşime 10 dakika ara verdi. Pakdil, aradan sonra önergenin kabul edildiğini belirterek, AK Parti'nin önergesini işleme koymadı.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:59