
YENİ TCK 12 BİN MAHKUMA AF GETİRDİ...
Yasada suçlu lehine getirilen düzenlemeler sayesinde cezaevinden tahliye olan hükümlülerin sayısı 12 bini geçti.
Cezaevlerindeki mahkum sayısı 70 binden 57 bin 930’a düştü. Ceza hukukuna göre, suçlu lehine olan yeni düzenlemeler geçmişe yönelik de uygulanıyor. Bu yüzden tahliye talepleri konusunda yeni TCK’nın yürürlüğe gireceği 1 Nisan 2005 tarihinin beklenmesine gerek görülmedi. Yeni yasayla gasp ve hırsızlık suçlarına önemli ölçü- de ceza indirimi getirilirken, serbest bırakılanların büyük bir kısmını da bunlar oluşturuyor. Yağma, yol kesme ve adam kaçırma suçlarını işleyen 2 bin 88 kişi indirimden faydalanarak tahliye oldu. Serbest bırakılanların bin 323’ü hırsızlıktan, bin 147’si ise yasadışı örgüt suçlarından cezaevindeydi.
Yeni kanunla hapis cezasında erteleme sınırı 1 yıldan 2 yıla çıkarıldığı için 2 yıldan daha az ceza alıp hapiste bulunanlar da tahliye imkanından yararlandı. Cezaların ertelenmesine ilişkin düzenlemenin "mal beyanında bulunmama" nedeniyle 10 gün hapis cezası alanlara uygulanıp uygulanmayacağı konusunda ise belirsizlik devam ediyor.
Yeni Türk Ceza Kanunu, 1 Nisan 2005 tarihinde yürürlüğe girecek. Ancak yasanın Resmi Gazete'de yayımlandığı 12 Ekim 2004 tarihinden sonra mahkemeler tarafından tahliye kararları verilmeye başlandı. Bazı mahkemeler, talepte bulunan mahkumların yeni yasanın lehte getirdiği hükümler çerçevesinde serbest bırakılmasına karar verirken, mahkemelerin bir kısmının yasa yürürlüğe girmediği gerekçesiyle ret kararı alması tahliye karmaşasına yol açtı. Bunun üzerine yeni TCK'nın Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun devreye girdi. Hapis cezaları indirilen mahkumların, yeni yasanın yürürlük tarihi olan 1 Nisan 2005 beklenmeden serbest bırakılması hükme bağlandı. Bu düzenlemenin ardından tahliye taleplerini reddeden mahkemeler de serbest bırakma yönünde karar vermeye başladı. Yeni TCK'yla gasp ve yasadışı örgüt suçları başta olmak üzere bazı suçlarla ilgili hapis cezalarının süreleri düşürülmüştü. Ayrıca yeni yasayla hapis cezasında erteleme sınırı 1 yıldan 2 yıla çıkarıldığı için 2 yıldan az ceza alan hükümlüler de serbest bırakıldı. Ayrıca, mevcut yasanın halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçuyla ilgili 312. maddesi başta olmak üzere çok sayıda suçun vasfında önemli değişiklikler yapıldı. Bu şekilde işledikleri suçların cezaları indirilen ya da suçun unsurlarında lehlerine değişiklik yapılan mahkumların da dosyaları yeniden incelemeye alındı. Yeni TCK'yla ceza hukuku sisteminde önemli bir değişiklik daha yapıldı. Mevcut yasaya göre ceza kanununun genel hükümleri özel kanunlar hakkında uygulanamazken yeni TCK'nın genel hükümleri İcra Kanunu gibi ceza içeren özel yasalarda da uygulanacak. Yeni yasa 2 yıla kadar olan hapis cezalarının ertelenmesine imkan sağladığı için İcra Kanunu'ndaki mal beyanında bulunmayanlara ilişkin 10 günlük hapis cezasının da ertelenmesi gerektiği belirtiliyor. Ancak bu konuda mahkemelerin farklı kararlar vermesi nedeniyle belirsizlik yaşandığı ifade ediliyor.
Cezası düşen bazı suçlar
Gasptan cezanın alt sınırı 10 yıldan 6 yıla indirildi.
Hırsızlığın niteliğine göre bazı cezalar azaltıldı.
Yasadışı örgüt üyeliğinde cezanın alt sınırı 15 yıldan 10 yıla çekildi. Suç işlemeye tahrik edenlere verilen cezanın alt sınırı 3 yıldan 6 aya indirildi.
Halkın bir kesimini aşağılama suçunda cezanın üst sınırı 2 yıldan 1 yıla indirildi.
Zimmet ve irtikap suçları hakkındaki cezanın alt sınırı 6 yıldan 5 yıla düştü.
Sahte para basma cezasının alt sınırı 2 yıla indi.
Cezası artırılan bazı suçlar
Kasten adam öldürmenin cezası müebbet hapis.
Adam yaralama cezası 6 ay-1 yıl iken1-3 yıl oldu.
İşkence cezasının üst sınırı 8 yıldan 12 yıla çıktı.
Cinsel saldırı suçlarına ilişkin cezalar artırıldı.
Gaspa girmeyen kapkaç suçunda cezanın üst sınırı 5 yıldan 7 yıla çıktı.
Alkollü araç kullanana 2 yıla kadar hapis cezası.
Çevreyi kirletene 6 aydan 2 yıla kadar hapis.
Gecekondu yapan ve izin verenler 2 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.
Zaman
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:01