
YENİ YASAYLA ŞİKECİLERİN CEZASI BAKIN KAÇ YILA İNİYOR?
Yasanın başka bir maddesine göre de Aziz Yıldırım tahliye edilmese bile Fenerbahçe başkanlığı sürdürebildiği gibi Mayıs ayındaki kongrede yeniden aday olabilecek.
Aziz Yıldırım şikenin dışında çete ve örgütten dava açıldığı için bu suçlar TCK hükmünde olacak.Bu yüzden tahliye edilme şansı düşük bulunuyor.
Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım hakkında iddianamede, suç örgütü kurmak, yasanın yürürlüğe girmesinden önceki 6 maçtaki şike girişimi nedeniyle 6 kez nitelikli dolandırıcılık, 4 maçta şike ve 3 maçta teşvik primi iddiası nedeniyle 54 yıldan 156 yıla kadar hapis cezası isteniyordu. Yeni yasa değişikliğiyle Yıldırım hakkında istenen hapis cezası 156 yıldan 46 yıla düşecek.
* * *
Giresunspor Eski Başkanı Olgun Peker hakkında, silahlı suç örgütü kurmak, silahlı tehdit, konut dokunulmazlığını ihlal, iki nitelikli dolandırıcılık, iki kez nitelikli yağma, resmi evrakta sahtecilik, rüşvet, özel belgede sahtecilik, iki ayrı şike eylemi nedeniyle hakkında 60 yıldan 140 yıla kadar hapis cezası isteniyordu.
Yeni yasa değişikliğiyle istenen ceza 46 yıldan 104 yıla düşecek.
* * *
Trabzonspor Başkanı Sadri Şener hakkında 15.05.2011 günü oynanan Fenerbahçe-Ankaragücü maçında teşvik primi verilmesi girişimi, 22.05.2011 günü oynanan Sivasspor-Fenerbahçe maçında teşvik primi verilmesi girişimi iddialarıyla ilgili olarak 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası isteniyordu. Yeni yasaya göre istenen ceza 2 yıldan 6 yıla kadar düşecek.
* * *
İstanbul BŞB Spor Eski Başkanı ve TFF Yönetim Kurulu Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ hakkında "İstanbul Büyükşehir Belediye Spor Kulüp başkanı olduğu sırada, Aziz Yıldırım liderliğinde şike ve teşvik pirimi faaliyetlerinde bulunan suç örgütüne, federasyon başkanlığı adaylığı sürecinde şahsın desteğini alabilme adına, bilerek ve isteyerek yardım ettiği, bu bağlamda Sivasspor ve Fenerbahçe futbol takımlarının İstanbul BŞB ile yaptığı futbol müsabakalarında; başkanı olduğu takımın maçı kaybetmesi yönünde girişimlerde bulunmaktan çekinmediği, Fenerbahçe-İstanbul BŞB maçında yapılan şike eylemine iştirak ettiği" gerekçesiyle suç örgütüne yardım etmek ve şike suçundan 8.5 yıldan 21 yıla kadar hapis cezası isteniyordu. Yeni yasaya göre istenen ceza 2.5 yıldan 7.5 yıla düşecek.
* * *
Sivasspor Başkanı Mecnun Odyakmaz hakkında Yıldırım liderliğindeki suç örgütüne üye olmak, 22.05.2011 günü oynanan Sivasspor-Fenerbahçe maçında şike yapılması eylemi nedeniyle 8.5 yıldan 21 yıla kadar hapis cezası istenirken yeni yasaya göre istenen ceza 2.5 yıldan 7.5 yıla kadar düşecek.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün şikede indirimi öngören yeni yasayı imzalamasıyla birlikte Metris’te tahliyeler başlayacak.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden değiştirilmeden geçen ve yeniden Köşk'e gönderilen şike yasasının Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanıp resmi gazetede yayınlanmasıyla birlikte tahliyeler başlayacak.
Yeni yasada, 5 ila 12 yıl arasında cezayı kapsayan şike cezaları 1 ila 3 yıla indirildi. Ayrıca zanlıların her şike eylemi için tek tek yargılanmasını sağlayan madde de değiştirildi. Buna göre örneğin 7 kez bu eylemi yapan kişi sadece 1 eylemle cezalandırılacak. Daha önce 7 kez şike eylemi yapan kişinin cezası asgari 35 yılken şimdi asgari 1 yıla inmiş olacak. Yasa değişikliği sonrası şike, şikeye teşebbüs ve teşvik ve teşviğe teşebbüsle itham edilen kişilerin avukatlarının, mahkemeye başvurmaları halinde bazı isimler tutukluluk süreleri de göz önüne alınıp tahliye edilecek. Ancak çete ve nitelikli dolandırıcılık suçlarının cezalarının ağır olması nedeniyle 1 numaralı sanık Olgun Peker ve 2 numaralı sanık Aziz Yıldırım gibi isimlerin hemen tahliye edilmesine pek ihtimal verilmiyor. Çete ve şikeyle ayrı ayrı suçlanan şahısları, tutukluluk sürelerinin 2-3 yıl daha devam edebileceği öne sürülüyor.
AZİZ YILDIRIM ADAY OLABİLİR
Şüpheliler, ceza kesinleşene kadar yöneticilik ve başkanlık görevlerini devam edebilecek. Ancak mahkeme sonuçlandığı ve ceza aldıkları taktirde kulüpler ve federasyonla ilişkileri kesilecek. Örneğin Aziz Yıldırım, istemesi halinde Mayıs ayındaki kongrede aday olabilecek. Adaylık için tutuklu olması yasaya göre bir engel teşkil etmiyor.
STATLARA GİRİŞ YASAĞI KALKACAK
Savcılık tarafından konulan tedbir kararı önümüzdeki hafta içinde açığa kavuşacak. Avukatların yanı sıra TFF de bu doğrultuda İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. Başvuru olumlu sonuçlanırsa, statlara giriş yasağı kalkacak.