
YOL KENARLARINDAKİ KANLI MANKENLER 'ÜRKÜTÜCÜ'!..
Psikologlar, ‘itici’ buldukları bu yöntem yerine mesajların eğitimle verilmesi gerektiğini belirtiyor.Şimdiye kadar şehirlerarası yollarda sürücüleri uyarmak için görmeye alışkın olduğumuz kazazede maketleri İstanbul’da da şehir içinde trafiğin en yoğun olduğu bölgelere yerleştirilmeye başlandı. Ancak E-5 Karayolu kenarına konulan kaza yapmış araçlar ve içerisindeki kanlı mankenler yeni bir tartışmaya yol açtı. Emniyet müdürlüğünün ‘insanları korkutacağı için trafik kazalarını azaltacağını’ düşündüğü ve bu yüzden ‘gerekli’ gördüğü uygulamayı psikologlar ‘itici’ ve ‘ürkütücü’ buldu. Psikologlara göre vücudundan kanlar akan yaralı insan maketlerini gören bütün sürücüler bir anda yavaşlasa da uyarı kalıcı olmuyor. Ayrıca bu maketler özellikle çocuklar ve daha önce kaza yaşamış insanlarda travmatik etkilere yol açabiliyor. Haziran ayında ‘ürkütücü’ tabelanın bulunduğu bölgede bir yayaya çarparak ölümüne sebep olan Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi eski Başhekimi Doç. Dr. Psikiyatrist Arif Verimli, birey olarak maketleri itici bulduğunu ifade ederken bir uzman olarak da şunları söylüyor: “Bu şekilde mesaj verilerek insanların dikkati çekilebilir. Ancak itici, iç burkucu bir yöntem. Gören herkeste bir irkilmeye neden olacaktır. Bu mesajların eğitimle verilmesi gerekir. Aynı mesajlar ışıklı tabelalar ve başka yöntemlerle de verilebilir.”
Psikolog Belkıs Ertürk de özellikle çocukların kazazede maketlerinden olumsuz etkileneceğine dikkat çekerken, daha önce trafik kazası geçirmiş ya da kazada yakınını kaybetmiş insanlarda da bu durumun travmatik etki gösterebileceğini vurguladı. Ertürk, “Korkuyla birlikte mesaj verme düşüncesi çok kullanılan bir yöntem; ancak kalıcı değil. Trafik kazalarına karşı eğitimle mesaj verilmeli, insanların kurallara uyması sağlanmalıdır. Böyle bir maket daha önce kaza geçiren insanlarda travmatik etkiyi tekrarlayabilir.” dedi.
Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ve Trafik Hizmetleri Başkanı Abdullah Bolcu ile Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Hitay Güner ise uygulamayı savundu. Bolcu, “Bazı kör noktalara trafik aracı maketi yerleştirdik. Maketi gören sürücüler yavaşlıyor. Daha önce birçok kazanın oluştuğu bu bölgelerde maketlerden sonra kaza sayısında bir azalma tespit ediyoruz.” dedi. Güner de, bazı insanların kötü etkileneceği düşüncesiyle bütün insanlara mesaj vermemenin yanlış olacağını ifade etti. Güner’e göre reklamlarda olduğu gibi mesajın da iyisi kötüsü olmaz. İnsanların bu uyarıcı maketleri ilk gördüğünde çok etkilendiğini ve etrafındakilere anlattığını ifade eden Güner, “İyi ya da kötü herkes bu mesajı etrafına yayıyor. Bu da olumlu bir sonuç.” değerlendirmesinde bulundu.
Zaman