KAYNAK : Haber Vitrini
Türkiye'deki yolsuzlukları masaya yatıran Sayıştay Başkanlığı, yolsuzlukları tam olarak engellemenin mümkün olmadığını ancak, yolsuzluk olaylarını en aza indirmek için hükümetin acil olarak 9 ayrı tedbiri alması gerektiğini bildirdi. Sayıştay'ın önerileri arasında, yolsuzlukla mücadele üst kurulunun oluşturulması ve yolsuzluk yapanlara verilen cezaların arttırılması da yer alıyor.
58. Hükümet'in, yeni dönemde yetki ve sorumluluklarını arttırmayı planladığı Sayıştay Başkanlığı'ndan, yolsuzluklarla mücadele için 9 ayrı öneri geldi. Sayıştay uzmanları tarafından hazırlanan raporda, Türkiye'nin kalkınmasınnın önündeki en büyük engellerden birisinin yolsuzluklar olduğu vurgulanarak, acilen yolsuzluklara karşı tedbir alınması istendi. Raporda, yolsuzluklara karşı alınabilecek tedbirler orta ve uzun vadede alınması gerekli tedbirler olarak ikiye ayrıldı.
Sayıştay, yolsuzlukların önlenmesi için orta vadede alınabilecek tedbirleri, kamu maliye yönetiminde saydamlığının sağlanması, denetimin etkinliğinin arttırılması, yolsuzluklarla mücadele örgütünün kurulması, yolsuzluk yapanlara verilecek cezaların arttırılması ve devlet işlerinde yolsuzluk riskini ortaya çıkaran sürecin kısaltılması, kamu görevlilerinin mali durumlarının iyileştirilmesi olarak sıralandı. Sayıştay, uzun vadedde alınabilecek tedbirlerin ise yolsuzluklara karşı kamuouyu oluşturulması, bilimsel çevrelerde yolsuzluk sorununa çözümler üretilmesi ve sivil toplum örgütlerinin etkisinin arttırılması olduğunu vurgulandı.
(Yeni Şafak)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:45