Gündem
  • 17.3.2023 18:09

YPG açıkladı.. İki PKK helikopteri birden düştü.. 9 terörist öldü

Demokratik Suriye Güçleri (YPG), düşen helikopter sayısının 2 olduğu ve 9 savaşçılarının hayatını kaybettiğini duyurdu. Yapılan açıklamada “Süleymaniye’ye eğitim ve güç değişimi için giden helikopterlerin düştüğü” ve 9 teröristin hayatını kaybettiği belirtildi.

DSG’den yapılan yazılı açıklamada  (YAT) birliklerinden bir grubun, güvenlik uzmanlığı alışverişinde bulunmak üzere helikopterler ile Kürt Bölgesi’nin Süleymaniye kentine 15 Mart akşamı hareket ettiği belirtildi.

Açıklamada “Birliğin 15 Mart  akşamı Süleymaniye’ye doğru hareket halindeki iki helikopterin kötü hava koşulları nedeniyle düşmesi sonucu YAT Genel Komutanı Şervan Kobani (Mahsun Kobani'nin yeğeni) komutasındaki 9 elamanımız öldü” denildi.

DSG açıklamasında, Duhok’un Çemanke nahiyesindeki helikopter dışında düştüğü belirtilen ikinci helikopterin nerede düştüğüne ilişkin ayrıntı verilmemesi dikkat çekti.

Açıklamada düşen helikopterlerdeki teröristlerin kimlik bilgileri hakkında ayrıntı verilmezken, ailelerine baş sağlığı dilendi. Ve ailelerden cenazelerin resmi olarak alınması ve memleketlerinde toprağa verilmesi için ailelerin Erbil hükümeti ile işbirliği yapması çağrısı yapıldı.
Şu ifadelere yer verildi:

“Son olarak Başûrê bölgesindeki ilgili yetkililere, cenazelerin Kuzey ve Doğu Suriye’de değerlere ve geleneklere göre defnedilmesi için ulaştırması çağrısı yapıyoruz.”

Açıklamada Kobani'den Rakka’ya ve Deyrezor'a kadar teröre karşı zorlu savaşta en iyi elemanlarını ve komutanlarını kaybettiği ifade edildi.

 

Düşen helikopterin pilotu Abdo Mustafa Abdi

Öte yandan Rûdaw'ın yerel kaynaklardan edindiği bilgiye göre; Duhok'un Amediye ilçesine bağlı Çemankê nahiyesinin Berkiyat köyü yakınlarında düşen helikopterin pilotunun Abdo Mustafa Abdi isimli Şervan Abdi(Kobani) isimli bir terörist olduğu öğrenildi.

Ne olmuştu?

15 Mart akşamı saat 20: 40 sularında Duhok’un Amedi ilçesi Çemankê kasabasına bağlı Berkiyat köyü yakınlarında bir helikopter düşmüş , helikopterde bulunan 7 kişinin hayatını kaybettiğini ve cenazelerinin Adli Tıp Kurumu’na kaldırıldığını bildirilmişti.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Duhok Valisi Ali Teter, helikopterde hayatını kaybedenlerinin her 7’sinin de PKK’li olduklarını açıkladı.

Teter, düşen helikoptere başka bir helikopterin daha eşlik ettiğini ancak ikinci helikopterin olay yerinden uzaklaşarak Suriye sınırına doğru izini kaybettirdiğini aktardı.

Kürdistan bölgesi Anti Terör Birimi’nden yapılan açıklamada, Kürdistan Bölgesi yetkililerinin, Irak hükümeti, Uluslararası Koalisyon ve Türkiye hükümetiyle iletişime geçtiği ancak helikopterin kendilerine ait olmadığına dair yanıt aldıkları belirtildi.

Açıklamada, helikopterin AS350 tipi Eurocopter olduğu, helikopterde bulunanların hepsinin PKK’li olduğu ve tamamımın hayatını kaybettiği ifade edildi.

AP, helikopterde bulunan 5 kişinin yaşamını yitirdiğini aktardı.

Ancak koalisyon sözcüsü, kazanın koalisyon operasyonlarının kapsamı dışında kaldığını söyleyerek yorum yapmaktan kaçındı.

Al-Monitor ise hayatının kaybedenlerden birinin, "Abdo" kod adlı Rojavalı Kürt yönetiminde üst düzey bir terörle mücadele yetkilisi olabileceğini öne sümüştü.

Güncellenme Tarihi : 17.3.2023 18:21

İLGİLİ HABERLER