YSK, 25 YAŞA GEÇİT VERMEDİ
25 yaşındakilerin aday olmaları konusu kuruldra gündeme geldi. YSK üyeleri, Anayasa’nın 67. maddesinde yer alan “Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz” hükmüne göre 25 yaşındakilerin aday olamayacağı sonucuna vardı. YSK kaynakları, AKP’nin 25 yaşında adaylığa ilişkin değişikliğin yasa değil Anayasa hükmü olduğu ve uygulanması gerektiği görüşüne ise Anayasa’da kastedilen “yasa” deyiminin geniş yorumlanması gerektiği gerekçesiyle karşı çıktılar. Bağımsız adayların isminin birleşik oy pusulasına yazılması ve 25 yaş değişikliği aynı dönemde yapılmasına rağmen TBMM’nin birleşik oy pusulası değişikliğinin ilk seçimde uygulanabilmesi için düzenleme yapmasına rağmen 25 yaş için ise buna gerek görmemesi de Meclis’in iradesini ortaya koyduğu belirtildi.
Birleşik oy pusulasına bağımsız adayların da yazılmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifinin TBMM’de kabul edilerek onay için Cumhurbaşkanlığı’na gönderilmesi YSK’da sıkıntı yarattı. YSK kaynakları, 21 partinin amblemlerinin yer alacağı pusulanın şimdiden 82.5 santimetre olduğuna dikkat çekerek her bağımsız adayın pusulanın boyunu uzatacağı ve seçmenin 1,5-2 metreyi bulan oy pusulaları ile karşılaşabileceğini belirttiler. YSK, bu yüzden oy pusulasındaki yazıların küçültülmesi seçeneği üzerinde duruyor.
AKP: Bekleyin
Ankara’da ikamet eden Harun Uysal (29) isimli vatandaş, partiye gelerek aday olmak istediğine ilişkin evrakları vermek istedi. Ancak parti görevlileri, “Pazartesi’yi bekleyin, başvurunuzu alamayız” diyerek Uysal’ın müracaatını almadı.