Gündem
  • 4.11.2018 00:10

Yunan kıyafetli elçiden şok eden savunma

Uganda'da sözde Yunan tanrısının eşi Helen kıyafetiyle törene çıktığı için büyük tepkiyle karşınanan Büyükelçi Sedef Yavuzalp, bu kıyafeti bakanlığın isteği üzerine giydiğini iddia etti.
Yavuzalp, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2018 yılını "Troya Yılı" ilan etmesinden dolayı bu kıyafetleri giydiğini iddia etti...

Uganda Büyükelçisi Yavuzalp'in tartışmalı kıyafetinin sebebi ortaya çıktı.

Uganda Büyükelçisi Yavuzalp'in tartışmalı kıyafetinin sebebi ortaya çıktı

Türkiye’nin Kampala’daki Büyükelçisi Sedef Yavuzalp’in 29 Ekim resepsiyonunda Yunan mitolojik tanrılarının kıyafetini giymesi tartışmalara sebep olurken hakkında soruşturma açılan Türk büyükelçi Ankara’ya çağrıldı. Türk büyükelçinin neden bu kıyafetleri giydiğini ise Euronews öğrendi.

‘Troya Yılı” ile ilgili görsel sonucu

Büyükelçi Yavuzalp Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2018 yılını "Troya Yılı" ilan etmesinden dolayı bu kıyafetleri giydiği ortaya çıktı. Türk Büyükelçi 29 Ekim resepsiyonunda yaptığı konuşmada “Bu yıl Milli Günümüzün konsepti ‘Troya Yılı” diyerek uzun uzun Troya kültürünü anlattı.

‘Troya Yılı” ile ilgili görsel sonucu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Bazı basın-yayın organlarında ve sosyal medyada yer alan Uganda Büyükelçiliğimizin 29 Ekim resepsiyonundaki görüntüler, tarafımızca tespit edildiği anda derhal soruşturma başlatılmış, bu çerçevede büyükelçi geri çağırılmıştır." açıklamasında bulundu.

Uganda’danın başkenti Kampala’da Türk büyükelçiliğinde gerçekleşen 29 Ekim resepsiyonuna Uganda Meclis Başkanı Rebecca Kadaga başta olmak üzere birçok üst düzey isim katıldı. Törende öne çıkan ise Türk Büyükelçi Yazuzalp ile büyükelçilik katibinin giydiği kıyafetler oldu. Büyükelçi Yunan mitolojisindeki Tanrıça Helen'i çağrıştıran bir kıyafet giyerken katip ise tanrıların kralı olan Zeus'u çağrıştırdı. Uganda Parlamentosu’nun resmi Twitter hesabından paylaşılan fotoğraflarda Ugandalı yetkililerin bu durumu şaşkınlıkla karşıladığı görülüyor. Törene katılanlardan bazılarının da başlarına yine mitolojiden çelenkler taktığı anlaşılıyor.

‘Troya Yılı” ile ilgili görsel sonucu

Konuşmasında Troya Yılı’nı anlattı

Euronews’in ulaştığı konuşma metninde Türk Büyükelçi Yavuzalp, Troya Antik Kenti'nin, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girişinin 20. yılı olması münasebetiyle Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafında 2018 yılı "Troya Yılı" ilan edildiğini anlattı. Bu sebeple bu yıl 29 Ekim Milli Gün’ün konseptinin Troya Yılı olduğuna dikkat çekti.

Fatih Sultan Mehmet ve Atatürk’e atıf

Büyükelçi konuşmasının yarıdan fazlasında Troya Yılı’nı anlatırken Troya Destanı’nın dünyayı ve tarihi değiştiren büyük büyük liderlere ilham verdiğini söyledi. Büyükelçi Yavuzalp bu liderlere örnek olarak Büyük İskender, Julius Caesar, Fatih Sultan Mehmet ve Mustafa Kemal Atatürk’ü gösterdi.

TROYA

Truva veya Troya (Hititçe: Vilusa ya da Truvisa, Yunanca: Τροία [Troia] veya Ίλιον [İlion], Latince: Troia veya Ilium) Kaz Dağı (Antik İda Dağı) eteklerinde, Çanakkale il sınırları içinde yer alan tarihî kent. Homeros tarafından yazıldığı sanılan iki manzum destandan biri olan İlyada'da bahsi geçen Truva Savaşı'nın gerçekleştiği antik kenttir. 1870'lerde Alman amatör arkeolog Heinrich Schliemann tarafından Tevfikiye köyü civarında keşfedilen antik kentte çıkan eserlerin çoğu günümüzde Türkiye, Almanya ve Rusya'dadır. Antik kent, 1998 yılından beri Dünya Miras Listesi'nde, 1996 yılından beri de Millî Park statüsündedir.

Fransızcanın etkisiyle antik kentin bu dildeki "Troie" kelimesinin okunuşundan Türkçeye Truva olarak geçmiştir. Kentin adı Yunanca belgelerde Τροία (Troia) olarak geçer. Bazı uzmanlar, kentin Türkçe "Troya" olarak anılmasının daha doğru olduğunu savunmaktadır.Bununla birlikte Türkçe belgelerde Truva adı Truva Savaşı, Truva Atı örneklerinde görüldüğü gibi yaygın olarak kullanılmaktadır.

 

Güncellenme Tarihi : 4.11.2018 01:57

İLGİLİ HABERLER