Gündem
  • 4.10.2005 00:08

YUNAN MEDYASINDAN AĞIR İTHAMLAR : AVUSTURYA TEHDİT VE ŞANTAJLA İKNA EDİLDİ

Yunan televizyonları, Türkiye ve AB yetkilileri arasında Müzakere Çerçeve Belgesi hakkında yapılan görüşmelere bugünkü bültenlerinde geniş yer verdi.


Televizyonlar, Lüksemburg'da ''sert müzakereler sonucunda'' Avusturya'nın direncinin aşıldığını ve Çerçeve Belgesinin 5. maddesiyle ilgili ortak bir nokta bulunarak anlaşmaya varıldığını
duyururken, ''görüşmeler sırasında ABD'nin Türkiye'nin lehine etkin rol oynadığını'' öne sürdüler.


Yunan devlet televizyonu NET, ''diplomatik bir korku filminin sonunda, (Dışişleri Bakanı Abdullah) Gül tarihi yolculuğa çıkıyor'' ifadesini kullandı. Avusturya'nın itirazının aşılmasının ardından, Çerçeve Belgesinin 5. maddesindeki veto hakkıyla ilgili olarak da anlaşmaya varıldığını belirten NET, 3 Ekim tarihinin Türkiye için ''kritik ve büyük bir gün'' olduğunu belirtti.


Özel Antenna televizyonu, konuya ilişkin haberinde, ''Lüksemburg'daki müzakerelerde ABD'nin etkin rol oynadığını'' ve ''Çerçeve Belgesi'nin 5. maddesindeki veto hakkıyla ilgili bölümün
kaldırılması için Yunanistan ve Kıbrıs'a (Rum) baskı yaptığını'' öne sürdü.


Mega televizyonu, ''Lüksemburg'da Türkiye için perde arkasındasert pazarlıklar yapıldığını'' belirttiği haberinde, ''Türkiye'nin ABDaracılığıyla karşı saldırıya geçerek, Kıbrıs'a (Rum kesimi) baskı yaptığını'' ileri sürdü.


Alpha televizyonu da, ''ABD'nin, Lüksemburg'daki görüşmelere Türkiye'nin lehine AB tarihinde görülmemiş bir şekilde müdahale ettiğini'' ileri sürerken, ABD Dışişleri Bakanı Condolessa Rice'ın Kıbrıs Rum kesimi lideri Tasos Papadopulos'u telefonla arayarak baskı yaptığını iddia etti.

 
Alter televizyonu ise ''ABD'nin müdahalesiyle Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Lüksemburg'a gittiğini'' ve Lüksemburg'da ''şantaj'', ''tehdit'' ve ''şark pazarı'' havasında geçen görüşmeler sonucunda Avusturya'nın geri adım attığını kaydetti.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:59

İLGİLİ HABERLER