Gündem
  • 1.12.2017 00:32

Zarrab 5 ülkeyi daha işin içerisine soktu

Mahkemede bülbül kesilen Zarrab, Türkiye'nin dışında 5 ülkeyi daha işin içerine soktu..

ABD’nin New York kentinde tutuklu bulunan Halk Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın yargılandığı davanın ikinci günü başladı. Reza Zarrab mahkemede tanık sıfatıyla ifade veriyor.

Eski Halkbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın, ABD’nin İran yaptırımlarının ihlal edilmesiyle suçlandığı davada tanık olmayı kabul eden Türk ve İranlı iş adamı Reza Zarrab, New York’ta devam eden duruşmanın üçüncü gününde ifade vermeye devam ediyor. Duruşmada savcılık makamı; Reza Zarrab ve Mehmet Hakan Atilla arasında geçen ve İran'la para ticaretinin konuşulduğu belirtilen bir görüşmenin ses kaydını dinletti. Atilla'nın avukatları ise bu kaydın İngilizce tercümesine itiraz ettiler. İşte duruşmadan notlar...

Saat 23:50  Zarrab “ABD’nin, İran ile altın ticareti konusunda tutumunu sertleştirdiği dönemde, Aslan ile birlikte işlemleri ‘gıda ticareti’ olarak gösterme seçeneğini değerlendirdik” dedi. Zarrab savcılık makamının “Bu durumda ne yapmak zorunda kaldınız?” sorusuna ise “Nisan 2013’ten itibaren yeni bir yöntem, yeni bir sistem bulmamız gerekiyordu” diye yanıt verdi.

Saat 23:40 Reza Zarrab, “Hakan Atilla’ya ulaşmamız gerektiği ya da onun bize ulaşmaya ihtiyaç duyduğu birçok durum oldu” dedi.

Saat 23:35 Türkçe dinletilen metnin İngilizce tercümesine Atilla’nın avukatları tarafından itiraz edildi. Avukatlar söz konusu konuşmanın bir ‘hissedar konusu’ hakkında konuşma olduğunu söylediler.

Saat 23:30 Savcılar, Zarrab ve Mehmet Hakan Atilla arasında geçen ve İran’la para ticaretinin konuşulduğu belirtilen bir görüşmenin ses kaydını dinletti. (Dinletilen kayıtta; Hakan Atilla’nın “İran’dan gönderilen paranın miktarının ve gönderen şirketlere ilişkin ortaklık yapısı belgelerinin Halkbank’a gönderilmesi gerektiğini söylemesi” yer alıyor.

Saat 23:15 Hakan Atilla’nın avukatı Cathy Fleming, Whatsapp görüşmelerinin delil olarak sunulmasına itiraz etti. Duruşmaya beş dakikalık bir ara verildi.

Saat 23:00 – Reza Zarrab’a savcılık makamınca “Süleyman Aslan ile iletişime geçmek için Whatsapp’ı ne şekilde kullandın?” sorusu yöneltildi. Reza Zarrab, “Genellikle, Whatsapp üzerinde özel, önemli ve hassas konuları konuşuyorduk” dedi. Bu sözlerin ardından savcı, Zarrab ve Aslan arasındaki Whatsapp mesajlarını kanıt olarak sundu.

Saat 22:45 Zarrab’ın sorgusu devam etti. Reza Zarrab ifadesinde “Çin’de yapmaya çalıştığı ancak yapamadığı ticaret girişimini” anlattı.

Saat 22:15 – Zarrab “İçişleri bakanının oğlundan yardım istedim. O zamanda içişleri bakanı Muammer Güler’di” dedi. Reza Zarrab, Barış Güler’in şirketinde o dönem danışmanlık yaptığını ve Güler ile Whatsapp üzerinden konuşup ve mesajlaştığını, aynı zamanda yüz yüze buluştuklarını söyledi.

Saat 22:00 Duruşma yeniden başladı. Savcı, ikinci oturuma Zarrab’ın Çin’deki şirketi üzerinden yaptığı işlemleri sorarak başladı.

Saat 20:40 – Duruşmaya ara verildi.

‘ÇİN’DE DE AYNI SİSTEMİ KURDUK AMA İRAN’LA OLDUĞUNU ANLAYINCA İPTAL ETTİLER’

Saat 20:35 – Zarrab’a “Halkbank’ta uygulandığınız sistemi başka bir ülkede uygulamayı denediniz mi?” sorusu da yöneltildi. Zarrab, buna ‘Evet’ cevabını verdi. Zarrab, “Hangi ülkede?” sorusuna ise “Çin” cevabını verdi.
Zarrab; Çin operasyonunu anlatırken “Biz benzer bir operasyonu Çin’de de yapmak istedik ve orada bir şirket açtık. Fakat Çin’deki bankalar bunun İran’la olduğunu anladıkları için hemen işlemi kapattılar.” dedi. Savcının sorusu üzerine Zarrab “Çin’deki ING Hong ve Muhai Bank’ta hesap açtık. Birkaç ay Türkiye’de kurduğumuz sistemi sürdürdük. Ancak bankalar bu ticaretin İran’la olduğunu anlar anlamaz işlemi durdurdular.” dedi.

HİNDİSTAN İLE YAPILAN TİCARET

Hakimin, “Hindistan’daki parayı Halkbank’a nasıl getiriyorsunuz” sorusu üzerine Zarrab’ın, Hindistan’daki şirketin ilk adım olarak Halkbank’ta hesap açtığını, Hindistan’daki ham petrol alıcısı firma parayı direkt olarak Halkbank hesabına gönderdiğini, daha sonra söz konusu fonun başka bir Türk bankasına aktarıldıktan sonra kendisinin bu parayı aldığını söyledi.

Hakimin, İran ile ilgili olan görüşmeler ile ilgili sorusu üzerine ise Zarrab, Halkbank’ın da dahil olduğu İran Ulusal Petrol Şirketi’nden yetkililerle bir toplantı düzenlendiğini söyledi. Zarrab, toplantıya Halkbank adına Süleyman Aslan ve Hakan Atilla’nın katıldığını ancak İran Petrol Bakanı’nın toplantıda bulunmadığını anlattı. Zarrab “Bu İran Ulusal Petrol Şirketi’nin Hindistan’daki parasını Halkbank’taki hesabına aktarmanın ilk adımıydı” dedi.

"HAPSE DÖNÜP DÖNMEYECEĞİM KONUSUNDA HERHANGİ BİR VAATTE BULUNULMADI"

17:45 - Zarrab, şu anda İran'daki bağlantıları konusunda konuşuyor. ABD'li gazeteci Katie Zavadski, dün çizdiği şema üzerinden daha fazla açıklama yaptığını iddia etti. Zavadski, Zarrab'ın İran'a yönelik yaptırımların Hindistan, Çin, Kore, Japonya ve İtalya tarafından da ihlal edildiğini ima ettiğini söyledi.

17:40 - Zarrab, New York'taki hapishanede tehdit edildiğini bu nedenle hâlâ FBI koruması altında bulunduğunu söyledi.

17:38 - Zarrab, farklı kıyafet giymesinin bir anlama gelmediğini, kendisine hapse geri dönüp dönmeyeceği konusunda herhangi bir vaatte bulunulmadığını söyledi.

17:36 - Jüri mahkeme salonundaki yerini aldı. Hakimin bugün neden farklı kıyafetler giydiği sorusuna Zarrab, "Avukatlarım bugün farklı kıyafetler giyebileceğim konusunda beni bilgilendirdi. Bu yüzden bana getirdikleri farklı kıyafetleri giyiyorum" dedi.

17:30 - Hakan Atilla'nın yargılandığı davada tanık olan Reza Zarrab mahkemeye getirildi. Davada izleyiciler yerini aldı. Jürilerin salona girmesi bekleniyor. Zarrab'ın cezaevi tulumu giymediği görüldü. Zarrab mahkûm elbisesi yerine koyu bir spor ceket ve içine de açık renkli bir gömlek giydi.

Güncellenme Tarihi : 1.12.2017 00:43

İLGİLİ HABERLER