Gündem
  • 8.9.2004 00:04

ZEHİR GEMİSİ 308 BİN TON SUYU KİRLETECEK

ANKARA - Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, İskenderun körfezinde batan ''MV Ulla'' adlı gemide 2 bin 200 ton uçucu külün 3 bin 80 gram krom artı altı içerdiğini ve atığın tamamının denize dağılması halinde 308 bin ton suyun kirleneceğinin tahmin edildiğini söyledi.
     Pepe, konuya ilişkin düzenlediği basın toplantısında, gemide yüklü bulunan atığın İspanya'ya iadesi için yasal sürecin 2 yıl önce başlatıldığını belirterek, İspanya hükümetinin atığın iadesi konusunda kararlı olduğunu ve gönderecekleri gemi ile yükün alınmasına karar verildiğini söyledi.
     Gemi yükü üzerindeki haciz nedeniyle geçen zaman içerisinde herhangi bir işlem yapılamadığını belirten Pepe, 17 Haziran 2004 tarihinde haczin kaldırıldığını ve Dışişleri Bakanlığı ile İspanya hükümeti arasındaki görüşmelerin tamamlanma aşamasında geminin battı haberinin geldiğini kaydetti.
     Sorunun çözümüne yaklaşıldığı bir zamanda geminin batmasının şüphe doğurduğu belirten Pepe, ''Gemi niçin ve nasıl battı bilinmiyor, batma hakkında henüz net verilere sahip değiliz. Bundan sonra da gemi battı mı, batırıldı mı bunu açıklayacağız'' dedi.
     Geminin 40 metre derinlikte olduğunu ve sızan yakıt ile yağların yüzeyde film tabakası kalınlığında bir katman oluşturduğunu ifade eden Pepe, civarda herhangi bir balık ölümü görülmediğini, ölçülen oksijen, pH ve su sıcaklığı değerlerinin de normal olduğunu bildirdi.
     Vatandaşlara da uyarılarda bulunan Pepe, ''Batığın 200 metre yakınında denize girilmemeli, ölü balıklar yenilmemeli ve ikinci bir değerlendirmeye kadar bölgede avlanma, dalış ve her türlü su sporu yapılmamalı'' diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:53

İLGİLİ HABERLER