
ZEHİRLİ VARİLLERİ İHBAR EDEN ŞOFÖR ORTADAN KAYBOLDU!
Türkiye zehirli varil gerçeğini Show TV Haber'e gelen bir ihbar sayesinde öğrendi. Haber Özel'i arayan bir vatandaş, Tuzla'nın Orhanlı Beldesi'ndeki korkunç gerçeği Türkiye'nin gündemine taşıdı. Güvenlik gerekçesiyle adı açıklanmayan vatandaş, arkadaşı Şerafettin E. ile birlikte Gebze'de üretim yapan ünlü bir ilaç ve kimya fabrikasının atıklarını birkaç ay önce Orhanlı Beldesi'nde araziye gömdüklerini söyledi. Vatandaş, varillerin Orhanlı'da faaliyet gösteren Ali adlı bir kişiye ait hafriyat firmasının kamyonları tarafından taşındığını söyledi. Aynı vatandaş daha sonra Haber Özel'e varillerin gömülü olduğu yeri gösterdi. Haber Özel ekibiyle birlikte savcılığa başvuran vatandaş, olayın Türkiye'nin gündemine oturmasından sonra ortadan kayboldu. Tüm aramalara rağmen kendisinden bir daha haber alınamadı. Haber Özel ekibi, vatandaşla temas kurmak için evine gitti. Evin kapısını açan eşi, 'Nerede olduğunu bilmiyorum. Hayatından endişe ediyorum' dedi. Aynı şekilde Şerafettin E.'den de haber alınamıyor. Belediye görevlisi Şerafettin B.'nin bir süre önce emekli olduğu ancak daha sonra nereye gittiği belirlenemedi. Haber Özel'e gelen iddialara göre olayı ortaya çıkaran vatandaşla arkadaşı Şerafettin B. KKTC'ye kaçtı. Ancak bu iddia doğrulanamadı.Tuzla'nın taşı toprağı zehir
Çevre ve Orman Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü ile atıkların imha edildiği İzmit Atık Yakma ve Depolama Şirketi (İZAYDAŞ) görevlileri, İstanbul'un Tuzla İlçesi'ne bağlı Orhanlı Beldesi'nde iki kilometrekarelik bir alanda kapsamlı araştırma başlattı. Toprağın yüzeyi gelişmiş dedektörlerle tarandı. Aramanın ilk dakikalarında görevliler korkunç manzarayla karşılaştı. Konaşlı Köyü'ne 200 metre mesafede yeni zehir mezarlığı ortaya çıkarıldı. Mezardan 25 varil çıkarıldı. Aynı bölgede daha önce 23 varil bulunmuştu. 10 gündür süren aramalarda topraktan çıkarılan varillerin sayısı 48'i buldu. Bu sayının 100'ü geçmesi bekleniyor. Üzerlerindeki etiketlerden varillerin 10 Şubat 2003 tarihinin imal edildiği ve içindeki maddenin metilen klorür olduğu anlaşıldı. İZAYDAŞ görevlileri önceki gün gazetecilerin bulduğu yedi varillerden numuneler aldı. Öğlen saatlerine kadar süren aramalar salı gününe kadar devam edecek.
Beş yıldır oradaydılar
Orman ve Çevre İl Müdürü Mehmet Emin Birpınar ile İZAYDAŞ Genel Müdürü Recep Bilal Şengün, Orhanlı'daki aramalardan sonra basın toplantısı düzenledi. Bütün bölgeyi tarayacaklarını belirten Şengün, 'Nerede hangi atık var bilemiyoruz. Karşınızdaki tehlike boyutunu söylemek henüz çok erken' dedi. Şengün atıkların tek bir fabrikaya ait olmadığını, çeşitli üreticilerin bölgeyi depo gibi kullandıklarını söyledi.
Mehmet Emin Birpınar da, 'Bu varillerin üzerinde üç yıllık, beş yıllık etiketler var. Bu araziye kamyonlar, TIR'lar geliyor, atıkları boşaltıyor, kimsenin haberi olmuyor' dedi. Birpınar, varillerin kaldırılmasına yarın başlayacaklarını da bildirdi.
Ölüm tarlasından sofraya
Varillerin bulunduğu Konaşlı Deresi'nin bir kilometre kadar yukarısında bulunan serada domates, biber, patlıcan ve salatalık gibi sebzeler üretiliyor. Bu ürünler Eminönü'deki sebze ve meyve haline satılıyor, oradan da İstanbullulara ulaştırılıyor. Serada yetiştirilen fidanlar da çevredeki çiftçilere satılıyor. Seralarda sondajla açılan yeraltı suları kullanılıyor.
Uzmanlar, varillerdeki zehirli atıkların yağmurla yeraltı sularına karışmış olabileceğini, bu sularla üretilen sebze ve meyveleri yiyen insanların sağlık durumlarının araştırılması gerektiğini açıklamıştı.
Yaklaşık 50 yıldır 7.5 dönümlük arazisinde seracılık yapan Ali Kalınbacak, varillerden haberinin olmadığını söyledi. Varilleri gazete ve TV haberlerinden öğrendiğini belirten Kalınbacak, 'Dere bizim seranın kenarından geçiyor ancak biz bu suyu kullanmıyoruz. Seranın iki başında açtığımız sondajlar var. Buradan çekilen suları havuza biriktiriyoruz. Açtığımız sondajdan çıkan sular içiliyor bile. Buradan 15 nüfus ekmek yiyor. Yok, radyasyonluydu yok şuydu buydu denilirse itibar kaybederiz' diye tepki gösterdi.
Koyunlar ve inekler birbiri ardına ölmüş
Varillerin bulunduğu alanda hayvancılık yapan Mehmet Beşir ve Cüneyt Şahin, geçen yıl peş peşe hayvanlarının öldüğünü, ancak ölüm nedenlerini anlayamadıklarını söyledi. İneğinin aniden hastalandığını belirten Beşir, 'Veterinere götürdüm ilaç verdi. O sabah ineğim öldü. Bir hafta sonra da ikinci ineğim öldü. O zamanlar buralara varillerin atıldığını bilmiyorduk. Hayvanların hastalıktan öldüğünü sanıyorduk' dedi. Yaklaşık beş yıldır bu alanda adaklık kurban besleyen Cüneyt Şahin ise geçen yıl 15 koyunun bilinmeyen nedenle öldüğünü söyledi. Halen 60 koyunu aynı bölgede beslediğini belirten Şahin, 'Geçen yıl iki ay içerisinde 15 koyunum öldü. Ölümlerin neden olduğunu anlamamıştım. Ancak, şimdi bu varillerin yüzünden öldüklerini düşünüyorum' diye konuştu.
Çevre suçu için ağır ceza yolda
Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Orhanlı'da bulunan tehlikeli atıkların hangi şirkete ait olduğunun kesinleşmediğini bildirdi. Pepe, şu an yüzde 90-95 bilgiler olsa da bunların isim açıklamaya yetmediğini belirterek, 'Emin olduğumuzda açıklayacağız' dedi.Haftaya Meclis'te görüşülecek Çevre Yasa Tasarısı'nda çok ciddi yaptırımlar bulunduğunu belirten Pepe, çevre suçu işleyenlere 1 milyon YTL'ye varan para cezaları öngörüldüğünü kaydetti.
Bu arada CHP Lideri Deniz Baykal, varil konusundaki tutumundan dolayı Bakan Pepe'yi kutladı.
UNIFAR: Fabrikamızı incelesinler
Unifar Kimya Sanayi AŞ Genel Müdürü Ferhat İlhan, varillerle ilgilerinin bulunmadığını söyledi. Unifar'ın kanserojen özelliklere sahip fenol ve fenol türevi üretimi hiçbir aşamada kullanılmadığını belirten İlhan, 'Üretim aşamalarımızdaki ürünler, yan ürünler ve atıklar arasında da, fenol ve fenol türevleri oluşmamaktadır. Tuzla'da gömülü bulunan kanserojen atıklarla da hiçbir bağlantımız da yoktur' dedi. Durumun açıklığa kavuşturulması için Sağlık Bakanlığı'na başvurduklarını bildiren İlhan, Kocaeli Valiliği, Tuzla Savcılığı, TÜBİTAK ve İTÜ'yü tesislerde inceleme yapmaya davet etti.
Novartis: Sabrımız taşıyor
Novartis Türkiye Başkanı Altan Demirdere ise Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'nin bir an evvel sözlerine açıklık getirmesi ve kimsenin zan altında kalmaması gerektiğini söyledi. 'Elmalarla armutların aynı kefeye konarak firmaların zan altında bırakılmaması' gerektiğini belirten Demirdere, 'Çevre Bakanı bir an evvel açıklamalarına açıklık getirmeli. Bizim de sabrımız taşıyor' dedi.
(AKŞAM)
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 07:54