
ZEKERİYA BEYAZ'A KOPARTAN SORULAR...
Gerçek İslam
Kadir gecesi her sene neden değişiyor? İndiği gün ve tarih belli değil mi? Yıldönümü yok mu?
CEVAP: Ramazan ayı, kadir gecesi ve bayramlar her sene 10 gün önceye gelir. Bunun sebebi, İslamiyet geldiği dönemde o bölgede ay takvimi kullanılıyordu. Biz ise, şimdi güneş takvimi kullanıyoruz. İki takvim arasında 10 günlük fark vardır.
Ay takvimi 355 gün, güneş takvimi 365 gündür. Mevsimler ise güneş takvimine yani 365 gün hesabına göre değişiyor. Dolayısıyla, dini gün ve geceler 355 günlük ay takvimine göre hesaplandığı için her sene 10 gün önceye geliyor. Bunun birtakım sakıncaları olsa da gelenek böyle devam ediyor...
Genelevde işçi olarak çalışan kişi oruç tutabilir mi?
CEVAP: Tutabilir. Oruç tutmaya engel olan şeyler bellidir, hastalık ve sefer gibi... Kişi çalıştığı işyerinin iyi olmaması, onun Müslüman ve dindar olmasına engel olamaz.
Kaldıki, bir insan her ne kadar günahkar da olsa, onun ibadet yapmak, dua ve tövbe etmek hakkı vardır, hatta görevidir. Dahasını söyleyelim, bir kimse iyi olmayan iş yapıyorsa veya öyle yerlerde bulunuyorsa, o türlü kimselerin daha çok ibadet ve dua eylemesi gerekir.
Çünkü diyelim ki, günah defterine bir şeyler yazdırdı, hemen ilk fırsatta iyi bir iş yaparak da sevap defterine de bir şeyler yazdırmalı ve dengelemelidir. "Ben günah iş yapıyorum" diye iyilik ve ibadetleri büsbütün terk eylemek akıl karı değildir...
Kur'an'da hormonlu tavuk yemeyin diye bir ayet var mı?
CEVAP: Hayır, böyle açık bir ayet yoktur.
İslamiyet; yenilecek, içilecek şeyleri fayda ve zarar, kirli ve temiz olma gibi esaslara göre değerlendirir. Bir de, "Puta kurban edilen hayvanların etlerini yemeyin" denir. Bu da putperestliği protesto etmek içindir. Yoksa kesilen hayvan pis değildir.
Bugün gıda maddelerinin hangilerinin faydalı ve zararlı olduğunu uzmanlar açıklıyor. Bir şeyin hormonlu olması hangi ölçüde olursa zararlı olur, bunu da uzmanlar açıklıyor. Daha doğrusu açıklama yetmez, o türlü zararlı maddelerin satışı mutlaka yasaklanmalıdır.
Akşamları içtiğim yatıştırıcı şurup ibadetlerime zarar verir mi?
CEVAP: Hayır, doktorların verdiği ilaçlar, şurup ve haplar ibadete zarar vermez. Yatıştırıcı şurup ve haplar sinirleri yatıştırır ve sağlık için yararlı olur. Bir şey sarhoşluk verirse veya uyuşturucu haplar gibi yasak maddeler ibadete de, sağlığa da zarar verir. Sarhoş veya uyuşturucu almış iken namaz olmaz. İbadette akıl ve irade yerinde olmalıdır...
(TAKVİM)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:30