Gündem
  • 2.9.2004 02:22

ZİNAYI SUÇ OLMAKTAN ÇIKARAN HAKİMİN BAŞINA NELER GELDİ?

Türk Hukuk Enstitüsü’nün ‘Yılın Hakimi’ seçtiği Sırakaya, bazı çevreler tarafından ‘zinacı hakim’ olarak anılmaya başlanmış. Kadın derneklerinden çok sayıda tebrik alan Sırakaya’ya kendilerini ‘hovarda’ olarak tanımlayan erkekler de kutlama mesajı göndermiş.

Zina cezasının kadın ve erkeğe farklı uygulanmasını Anayasa’ya aykırı bulan Mekan Sırakaya, 1999’da konuyu Yüksek Mahkeme’ye götürdü. Şikayeti görüşen Anayasa Mahkemesi, talebi yerinde görerek zinayı suç olmaktan çıkardı. Kararının ardından bir anda popüler olan Sırakaya, hem olumlu hem de olumsuz tepkiler aldı. Sırakaya, o günlerde yaşadıklarını şöyle anlattı: “Medya ilgi gösterince Türkiye’nin her yerinden teşekkür mektupları aldım; bazı insanlar da tepki gösterdi. ‘Zinacı hakim’ diye takılanlar oldu. Bekar olduğum için evlenme teklifinde bulunanlar oldu. Hatta ABD’den arayan bir ressam, ‘Türkiye’yi terk ettiğimden beri aldığım en güzel haber’ diyerek bana bilet göndermek istediğini söyledi.”

Zinayla ilgili yasal düzenlemenin pratik hayatta çok fazla geçerli olmadığını kaydeden Sırakaya, “Zengin yapınca medya malzemesi oluyor, fakir yapınca suç. Sadece fakirlere, garibanlara işleyen bir düzenleme olarak kalıyor.” dedi. Bir süre ANAP’lı Devlet Bakanı Burhan Kara ile MHP’li Devlet Bakanı Faruk Bal’a danışmanlık yapan Sırakaya, şu anda bakanlık bünyesinde görev yapıyor.

Türk Ceza Kanunu’nda yeniden suç kapsamına alınması beklenen ‘zina’nın serbest kalması ilginç bir öyküye dayanıyor. Konuyla ilgili tartışmalar 1996’da başladı. Çankırı Şabanözü’nde yaşanan bir evlilik macerası konunun bu noktaya gelmesine sebep oldu. Dönemin Şabanözü Hakimi Mekan Sırakaya’nın anlattığına göre olay şöyle gelişti: “Resmi nikahlı eşini terk eden bir kadın, başka bir kadınla imam nikahlı yaşayan kocasının zina yaptığını ihbar etti. Kadının başvurusu, erkeğin zinasını düzenleyen TCK’nın 441. maddesine dayandı: “Karısı ile birlikte ikamet etmekte olduğu evde yahut herkesçe bilinecek surette başka yerde karı koca gibi geçinmek için başkası ile evli olmayan bir kadını tutmakta olan koca hakkında altı aydan üç seneye kadar hapis cezası hükmolunur. Erkeğin evli olduğunu bilerek bu fiilde şerik olan kadın hakkında da aynı ceza verilir.”

441. maddeden dava açan bir çok kadın, resmi nikahlı kocasından para aldıktan sonra şikayetini geri çekiyordu. Hakim Mekan Sırakaya da konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. 23 Eylül 1996’da TCK’nın 441. maddesi ‘oybirliği’ ile iptal edildi. Mahkeme, doğacak boşluğun giderilmesi için bir yıllık süre verdi. Ancak, bu süre içerisinde yasama organı herhangi bir adım atmadığı için 27 Aralık 1997’den sonra ‘erkek zinası’ suç olmaktan çıktı. 23 Haziran 1998 tarihinde de TCK’nın ‘kadın zinası’nı düzenleyen 440. maddesi ‘eşitlik’ ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edildi.

Zaman

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:51

İLGİLİ HABERLER