
ZORLA FUHUŞU BU İKİ GÜZEL ENGELLEYECEK!..
ALPAY YALÇINKAYA
İSTANBUL - Uluslararası Göç Örgütü (IOM) tarafından insan ticaretiyle uluslararası alanda mücadele etmek amacıyla kurulan '157 Acil Yardım Hattı' hayata geçirildi.
Uluslararası Göç Örgütü (IOM) temsilcisi Selin Ünal, Atatürk Havalimanı'nda yaptığı basın açıklamasında, "157 Mağdur Hattı"nı tanıttı. Ünal açıklamasında, "Uluslararası Göç Örgütü, Türkiye ile ortak olarak 157 Acil Yardım hattını tanıtmaktadır. Mağdurlarının arayacağı bir hattır. Hattın tanıtımını yapan broşürler, Türkçe, İngilizce, Romence hazırlanmaktadır. Türkiye ve ABD tarafından finanse edilen yıllık 700 bin dolarlık bütçeye sahip proje çerçevesinde, Türk Telekom tarafından da 157 ücretsiz acil yardım hattı oluşturuldu. Haftanın yedi günü 24 saat bu hattı arayan mağdur, karşısında bulacağı IOM görevlisi tarafından anında polis veya jandarmaya yönlendirilecek" dedi.
Ünal sözlerine şöyle devam etti:
"Özellikle Moldova, Ukrayna ve Romanya gibi ülkelerden gelen ve kötü niyetli kişiler tarafından zorla alıkonulan mağdurlara yönelik olarak başlatılan kampanya, bu insanların kurtarılmasını amaçlıyor. Modern kölelik olarak adlandırılan, başta seks ticaretinde kullanılan ve tamamına yakını bayan olan mağdurlara tıbbi, psikolojik, doğrudan destek sağlamayı hedefleyen kampanya, başta Atatürk Havalimanı, Antalya ve Trabzon Havalimanı olmak üzere sınır kapılarında başlatıldı. Şu anda IOM tarafından işletilen bu yardım hattı, bu yılın Kasım ayında bir Türk sivil toplum örgütüne devredilecek. Doğu Avrupa ve eski Sovyet ülkelerinde de tanıtılacak 157 hattı, aynı zamanda vize ve göçmenlerin ülkelerine dönüşleri konusunda da yardım edecek".
Türkiye'nin, insan ticareti mağduru için gidilecek ülkelerin başında geldiğine dikkat çeken IOM yetkilileri, 2004 yılında Türkiye'de insan ticareti mağduru 266 kişinin kimliklerinin belirlendiğini ifade etti. Yetkililer, bu rakamın, mağdur sayısının çok küçük bir bölümünü oluşturduğuna dikkat çekti.