Gündem
  • 24.5.2013 11:41

“Alkol tüketimini yasaklama gibi bir şey yok”

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, alkol tüketimine ilişkin bir sınırlandırmanın söz konusu olmadığını belirterek, “Sadece önemli bir ürünün tanıtımını reklamının yasağıyla sınırlandırılması yönünde bir düzenleme getiriyor. Bizim alkol tüketimini yasaklama gibi bir anlayışımız olmaz” dedi.

Toplantının ardından basın mensuplarının sorularının yanıtlayan Bakan Şimşek, OECD ve G20 bünyesinde vergi cennetlerine yönelik özellikle çok ciddi bir çalışmanın söz konusu olduğunu belirterek, “Geldiğimiz noktada muhtemelen önümüzdeki birkaç ay içerisinde ülkeler arasında otomatik veri değişimini içerecek yeni bir sisteme doğru gideceğiz. Şu anda birçok ülkeyle bizim veri alışverişi yapmamızı sağlayan anlaşmalar var. Ama şimdi bunun bir adım öte geçme noktasındayız. Türk vatandaşlarının Türk şirketlerinin diğer ülkelerdeki hesaplarına ilişkin bilgiler otomatik olarak bir karşılıklı bilgi değişimine doğru gidilecek. Bizim şimdi birçok vergi cennetiyle anlaşmalarımız söz konusu” diye konuştu.

Basın mensuplarının alkol tüketiminin sınırlandırılmasına yönelik bir soruyu cevaplayan Bakan Şimşek, “Alkol tüketimini yasaklama gibi bir anlayışımız olmaz” dedi. Bakan Şimşek, “Alkol tüketiminin bir sınırlanmasından çok tanıtımının reklamının ve özellikle de çocuklarımızın gençlerimizin alkol tüketiminin bir anlamda bunlara yönelik çabaların sınırlanmasına ilişkin bizim çıkan yasal düzenlemeyle alkol tüketimini yasaklama gibi bir anlayışımız olmaz. Ancak bu son yapılan düzenleme alkol tüketimini etkilerse vergilerde bir erozyon söz konusu olabilir. Şu anda bizim o yönde bizim bir çalışmamız söz konusu değildir. Burada önemli olan tanıtımının reklamının sınırlanması. Gerek turistlerin ise gerek vatandaşlarımızın alkol tüketimini burada bir yasaklama söz konusu değildir. Sadece önemli bir ürünün tanıtımını reklamının yasağıyla sınırlandırılması bu yönde bir düzenleme getiriyor. Ancak talebe yansırsa o zaman bir vergi yansıması olur. Zaten bizim alkollü ürünlerden ÖTV toplamı yaklaşık 4,6 milyar lira. KDV ve kurumlar vergisini de dikkate alırsanız bu rakam 8 milyar civarındadır” ifadelerini kullandı.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:03

İLGİLİ HABERLER