Gündem
  • 28.2.2013 17:50

“Büyükşehir belediye yasası iç savaş çıkarabilir”

ALPARSLAN ÖTÜKEN
KAYSERİ - MHP İl Başkanlığı’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Yusuf Halaçoğlu, açılımdaki yeni sürece değerlendirerek, “Açılım sihirli kelimelerin arkasına saklanmış bir süreçle devam ediliyor. Kapalı kapılar ardında neler yürütülüyor bunu TBMM’de olmamıza rağmen biz bile öğrenemiyoruz. Tatmin edici cevaplar verilmiyor. Öcalan, BDP ve Kandil ile neler görüşülüyor, nasıl silah bırakılacak bu konularla ilgili olarak endişelerimiz var” diye konuştu.
Yaklaşık bin 200 PKK militanının bulunduğunu ve PKK’nın hükümetten istediğinin yapılmadığı takdirde bu militanların yeniden ülkeye girebileceğini söyleyen Halaçoğlu, “Kandil’de ise 10 bin civarında militan var. Öcalan ise sonuç alınmazsa bu militanların daha güçlü olarak geri dönebileceğini söylüyor. Fehman Hüseyin gibi kişiler de Öcalan’ı dinlemiyor. Türkiye’deki militanlar sussa bile Suriye kökenli diğer militanlar nasıl susturulacak? Bunlar düşündürücü şeyler” ifadesinde bulundu.
Açılım sürecinde, yeni Anayasa üzerinde de pazarlıklar yapıldığının altını çizen Halaçoğlu, “Yeni Anayasa çalışmalarında parti üyelerinin fikir birliği yapması lazım. Fikir birliği olmayan bir konu kesinlikle Anayasa’ya eklenmiyor. Görüşmelerde ‘Vatandaşlık’ tanımı konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Vatandaşlık tanımı 1924 Anayasası’nda olduğu gibi olmalı. MHP olarak Anayasa’dan Türk kelimesinin çıkarılmasını istemiyoruz. Başbakan bu konuyu BDP ile TBMM gündemine getirebileceklerini dahi söyledi” diye konuştu.
BDP’lilerin 21 Anayasası olarak adlandırdıkları anayasada ‘Muhtarlık’ ibaresinin geçtiğini ve bu konunun TBMM toplantılarında da gündeme geldiğini söyleyen Halaçoğlu, “Bu hiç de onların ifade ettiği gibi bir muhtarlık değil” diyerek, çıkarılması düşünülen Büyükşehir Belediye Yasası hakkında şunları söyledi:
“Yeni Büyükşehir Belediye Yasası’nda milletin hissetmemesi için, 5 yıl sonra uygulanması için bir kanun koydular. Elektrik ve su paraları gibi, diğer vergiler de Büyükşehir Belediyeleri tarafından toplanacak. Bütün bunlar göz önüne alınınca, idari ve mali özerklik olunca tehlike ortaya çıkıyor. İlçelere Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği bütçe kadar yatırım yapılacak. Bir terslik var yapılan işlerde, devlet adamlığına yakışmıyor. Atılan adımlar, yaydan çıkan bir ok gibidir. Geri dönüşü olmaz. Devlet işi oyuncak değil. Bu süreç Arap saçına dönüyor.
Belediye Başkanlarının il yönetiminde valilin yerine getirilmesi bir iç savaş çıkarabilir. Doğu’da verilen özerklikler sonrasında yaşanan olaylar sonrasında Batı’daki insanlar, göç edip gelenleri yerlerinden edebilir. Bütün bunlar göz önüne alınmalı. Sayın Başbakan’ın milliyetçiliği ayaklar altına alması, bu çalışmalarla ilgili olabilir. Milliyetçilik ırkçılık değildir. Başbakan toplumu guruplara ayıran bir anlayış içinde. Etnik milliyetçiliği ortaya çıkarıyor. Gidilen süreç, sıkıntılara sebep olacak bir süreçtir.”
Hocalı Katliamı’nın yıl dönümünün yaşandığını söyleyen Halaçoğlu, Ankara’da bu katliamı protesto edenlere saldırıldığını belirterek, “1915 yılında Van’da minarelerin şerefeleri yıkıldı. 80 bin insan katledildi ve binlerce kadın, kiliseye götürülürken, namuslarını korumak için göle atlayarak hayatlarına son verdi. Ben 17 Mayıs 1915’in Ermeni Mezalimi olarak anılması için kanun teklifi verdim. İnşallah bunu geri çevirmezler” diye konuştu.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 17:38

İLGİLİ HABERLER