Asayiş
  • 2.5.2015 21:10

1 Mayıs gözaltılarından 2’si serbest

Taksim’de pankart açarken gözaltına alınan ve tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen 2 şüpheli çocuk, sorgusunun ardından serbest bırakıldı. İstanbul’daki izinsiz 1 Mayıs gösterilerinde gözaltına alınan eylemcinin sorgu işlemi İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde devam ediyor. Emniyet’teki nezarethanelerin yetersiz olması sebebiyle bir kısım eylemcinin adliyedeki nezarethanelerde tutulduğu öğrenildi.
Taksim Meydanı’nda pankart açtıkları iddia edilen ve gözaltına alınan 2 çocuk emniyet ifadelerinin ardından tutuklama talebiyle Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na sevk edildi. İstanbul Nöbetçi 1’inci Sulh Ceza Hakimliği’nde ifadeleri alınan şüpheliler suçlamaları reddetti.

“TAKSİM’E GEZMEYE GİTMİŞTİK”
Şüphelilerden 17 yaşındaki E.D. Taksim’e arkadaşıyla birlikte gezme amacıyla gittiğini öne sürdü. E.D. hakimlik sorgusunda, “ Olay günü arkadaşım H.S. ile birlikte Taksim’e gezmeye gitmiştik. Meydanın kapalı olması nedeniyle saat 19.00 civarı gittik. Biz gittiğimizde yasak kalkmıştı ancak bariyerler duruyordu. Meydan’da 3 şahsa kötü muamele yapılıp polisler tarafından kötü muamele yapıldığını gördük. Ben ve arkadaşım meydanın kapatılmasına tepkiliydik. Yerde bulduğumuz pankartı açtık ve bu sırada polisler bizi yakaladı. Daha sonra bizi otobüse bindirdiler. Emniyette baygınlık geçirdim. Bana kötü muamelede bulunan polislerden şikayetçiyim” dedi.

“PANKARTI TAKSİM MEYDANI’NDA BULDUK”
Gözaltına alınan 17 yaşındaki diğer şüpheli H. S. de Taksim meydanında pankart açtıktan sonra gözaltına alınan şahısları tanımadığını öne sürdü. H. S. ifadesinde, “Olay günü arkadaşım E. D. İle birlikte gezmek Taksim Meydanı’na gitmiştik. Akşam saat 19.00 civarında oraya gitmiştik. Olayların bittiğini düşünmekteydik. Oraya vardığımızda yukarıdaki 3 şahıs eylem yapmaktaydı. Biz de ‘Taksim yasaklanamaz’ şeklinde bağırdık ancak ‘Şafak Yayla yaşıyor Cephe yaşıyor, katillerden hesabı Halk Cephesi soracak’ şeklinde sloganlar atmadık. Ben de arkadaşımla birlikte pankart açtım ancak diğer 3 şahısla birlikte değildim. Pankartı orada bulduk. Pankartta ‘Taksim alanı yasaklanamaz’ yazıyordu. Gözaltına alındığım esnada kelepçe takılması nedeniyle parmağım yaralandı” diye konuştu.

İSTANBUL’U TERK ETMEME YASAĞI KONULDU
Şüphelilerin savunması alan hakim, “Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri yönetme ve bunların hareketlerine katılma” suçlarından tutuklama talebini reddederek suça sürüklenen iki kız çocuğuna İstanbul ilini terk etmemek suretiyle adli kontrol uyguladı.
Öte yandan, gözaltına alınan eylemcilerin yakınlarının adliye önündeki alanda bekleyişi sürüyor. Yoğun güvenlik önleminin alındığı adliye önündeki alanda çevik otobüsü ve akrep olarak tabir edilen zırhlı araçlar bekletiliyor. 

BAŞAK AKBULUT

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 20:41

İLGİLİ HABERLER