Gündem
  • 14.9.2012 16:42

12 Eylül davasında flaş gelişme!..

ANKARA - Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Eylül Davası'nın sanıkları Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın ifadelerinin, sesli ve görüntülü iletişim teknolojisiyle alınması için ilgili yerlere müzekkere yazılmasına karar verdi.
     Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 12 Eylül Davası'nın duruşması sona erdi. Mahkeme Başkanı Süleyman İnce, verilen aranın ardından kararı açıkladı.
     Buna göre, sanıklarla ilgili son olarak üniversite hastanesi heyet raporlarıyla adli tıptan alınan heyet raporunun birlikte değerlendirilmesi karşısında sanık savunmalarının CMK 196/4 maddesine uygun olarak alınmasına karar verildi.
     Ceza mahkemesinde ses ve görüntülü bilişim sisteminin kullanılması yönündeki yönetmelik hükümleri de dikkate alınarak her iki sanığın bulundukları veya bulunacakları yer itibariyle gerekli sistemin kurulması açısından Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı'na yazı yazılmasına karar veren mahkeme, sanıkların ifade vereceği yerde yasa ve yönetmelik hükümleri de gözetilerek naip hakim bulundurulmasını, bu amaçla İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne talimat yazılmasını kararlaştırdı.
     Sanıkların ifade vermesi sırasında yanında naip hakim bulundurulacak ve tüm işlemlerin her anı itibariyle kamera kaydına alınacak olması karşısında müdahil avukatlardan en az birinin bulundurulması talebinin reddine karar veren mahkeme, sanık müdafilerine ve müdahil vekillerine, sanıklara sorulmasını istedikleri soruları duruşma öncesi mahkemeye yazılı olarak sunmaları için süre verdi.
 

Ailelerin davaya müdahillik talebi kabul edildi

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında gözaltındayken ölen Baki Batmaz ile idam edilen Ali Aktaş ve Fikri Arıkan'ın ailelerinin davaya müdahillik talebini kabul etti.
     Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 12 Eylül davasının duruşması sona erdi. Mahkeme Başkanı Süleyman İnce, verilen aranın ardından kararı açıkladı.
     Kuruluş tarihi ve amacı birlikte değerlendirildiğinde, Siyah Pembe Üçgen İzmir Cinsel Yönetim ve Cinsiyet Kimliği Araştırmaları ile Ayrımcılığa Karşı Dayanışma Derneği'nin müdahillik talebinin reddine karar veren mahkeme, Baki Batmaz, Hayri Erdoğan ve Tahir Öğmen'in müdahillik talebinin kabulünü kararlaştırdı.
     Mahkeme, 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında gözaltındayken öldüğü anlaşılan İlhan Erdost'un yakınları Gül Erdost ve Alaz Erdost ile darbe sonrasında TBMM kararı olmaksızın idam edilen Ali Aktaş'ın annesi Ganime Aktaş ve Kardeşi Nursel Gezgin ve aynı şekilde idam edilen Fikri Arıkan'ın ağabeyi Alaattin Arıkan'ın davaya müdahil olarak kabulüne karar verdi.
     Gerekli koşulları taşımayan ve belgeleri sunmayan diğer özel kişilerin müdahillik talebini reddeden mahkeme, Avukat Yaşar Kaya'nın ''6352 sayılı yasanın mahkeme ile ilgili olan bölümlerinin Anayasa'ya aykırılığı'' iddiasının, Anayasa'nın 152. maddesi uyarınca ''ciddi görülmediğinden'' Anayasa Mahkemesi'ne başvurulması talebinin reddini kararlaştırdı.
     Avukat Yaşar Kaya'nın mahkeme heyetinin reddi istemini de kabul etmeyen mahkeme, tevsi tahkikat talebinin sanık savunmaları alındıktan sonra karara bağlanmasına karar verdi.
     Sanıkların mal varlıklarının araştırılmasıyla ilgili Mali Suçları Araştırma Kurumu'ndan(MASAK) gelen belgelerin, emanete alınmasını kararlaştıran mahkeme, duruşmayı erteledi.
     Duruşma sonrasında, müdahil avukatları adliye önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, mahkemenin, sanıklar Evren ve Şahinkaya'nın telekonferans yöntemiyle ifadelerinin alınması kararı eleştirildi.
     Duruşmanın sona ermesiyle adliye önünde bekleyen gruplar da dağılmaya başladı. 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 15:14

İLGİLİ HABERLER