Yaşam
  • 29.6.2008 10:30

15 YAŞ ALTI SİGORTALILARA KÖTÜ HABER!

EDİP TEKİN
BURSA- Bursa Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Yeni Sosyal Güvenlik Yasası'ndan etkilenmemek için sigortalı olan 15 yaş altındaki kişilerin, çalışıp çalışmadıklarını tespit etmek için incelemelere başladı.
Yeni Sosyal Güvenlik Yasası'nın yürürlüğe girmesiyle birlikte bir çok vatandaş yasadan etkilenmemek için sigorta başvurusunda bulundu. Başvurularda 15 yaş altındaki çocukların da sigortalı yapılması üzerine Sağlık Bakanlığı inceleme başlattı. SGK'lere yazı gönderen bakanlık, 15 yaş altında sigorta yaptıran şahısların çalışıp çalışmadıklarının denetlenmesini istedi. Alınan kararla harekete geçen Bursa SGK İl Müdürlüğü, denetimlerini artırdı. Çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini ancak denetim yapan memurun azlığından dolayı sürenin uzadığını belirten SGK İl Müdürü Ali Gencer, "Şu ana kadar yapılan denetimlerle ilgili bir rakam vermek mümkün değil. Yeni Sosyal Güvenlik Yasası'nın yürürlüğe gireceği son gün, sigortalı olmak için 9 bin 500 kişi başvurdu. 15 yaşın altında sigortalı olan binlerce kişi var. Bakanlığın talimatıyla bu kişileri inceleme altına aldık. Tespit edildiği durumlarda para cezası kesiyoruz" dedi.
Yeni çıkan yasanın yeterince anlatılamadığına da değinen Gencer, herkesin 65 yaşa odaklandığını ifade ederek, asıl önemli olan noktanın sağlık ödemeleri olduğunu söyledi. Yasanın bazı maddelerinde yaşanan anlam kargaşasının üstesinden gelebilmek amacıyla ekim ayına kadar çeşitli eklemelerin de yapılabileceğini hatırlatan Gencer, SGK'nin çıkarılan yasayla yeniden yapılanma sürecine girdiğini dile getirdi. Yeni yasanın sigortalı açısından bir çok faydasının olduğunu belirten Gencer, taksitleri ödeme konsunda sağlanan kolaylıkların göz ardı edilmemesi gerektiğini anlattı.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 08:15

İLGİLİ HABERLER