Asayiş
  • 6.8.2009 14:30

44 KİŞİNİN HAYATINI KAYBETTİĞİ BİLGE KÖYÜ KATLİAMI BELGESEL OLDU

MURAT AKGÜL
MARDİN (İHA) - Mardinli lise öğrencisi Evin Sevgi Baran, üniversite öğrencileri Bünyamin Demir ve Fırat Taş, Mazıdağı ilçesi Bilge köyündeki katliamın öncesi ve sonrasında yaşananlarla ilgili belgesel hazırladı. 

ABD Dışişleri Bakanlığı ile Amerika'daki State University of New York at Fredonia işbirliğiyle desteklenen proje kapsamında gençler arasında önemli sosyal konularda film sanatı aracılığıyla tartışma oluşturmak için Mardinli gençlere konulu film ve belgesel türleri, senaryo yazımı, kamera, ses, ışık ve montaj teknikleri konularında eğitimler verildi. Film Yapım Atölyesi yetkilileri, gençlerden demokrasi, şiddet, insan hakları, hoşgörü ve çeşitlilik, kadın sorunları ve ekonomik yetkinlik konularını içeren film çekmelerini istedi. 

Bunun üzerine harekete geçen lise öğrencisi Evin Sevgi Baran, üniversite öğrencileri Bünyamin Demir ve Fırat Taş, Bilge köyündeki katliamın öncesi ve sonrasında yaşananlarla ilgili belgesel hazırladı. Projenin devam ettiği dönemde Bilge köyünde katliam sonucu 44 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan belgeselin yönetmenlerinden Fırat Taş, "Film veya belgesel için konu ararken güncel olması nedeniyle ile aklımıza burası geldi. Çok konuşulan ve çok dikkat çekilen bir yer ve hadise olması dikkatlerimizi buraya yöneltmişti. Biz de burayı beyaz perdeye taşıyalım diye düşündük" dedi. 

Belgesellerinde Bilge köyündeki katliamda eleştirilen medyanın olaya bakış açısını işlediklerini anlatan Taş, "Amacımız Bilge köyündeki olayın ortaya çıkışının gerçek sebebi ile orada neler yaşandığını yansıtmaktı. Burada ayrıca olayın gerçek yönü ile basının bunu nasıl yansıttığını ortaya koyduk. Bizim birebir yaptığımız görüşmelerde anladığımız ve çekimini yaptığımız kadarı ile burada yaşanan olayın gerçek anlamda sebebi, ne töre, ne aşiret yapısı, ne koruculuk veya kız isteme meselesidir. Buranın gerçek sebebini öğrenmek istiyorsanız Bilge köyü belgeselini izleyin. Belgeselimizi izlediğinizde göreceksiniz ki buranın altında yatan ana sebep bambaşka gerçeklerdir" diye konuştu. 

Proje sayesinde ilk defa kamera ve sinema ile tanıştığını anlatan Evin Sevgi Baran, aldıkları eğitimin ardından çekimini yaptıkları 'Bilge Köyü Belgeseli' ile ABD'de eğitim almaya hak kazanmalarının kendileri için çok anlamlı olduğunu belirtti. Proje kapsamında ayrıca mayınlı alanlara sınır ilçe olan Nusaybin ilçesindeki bir çocuğun günlük hayatı ile sineması bile olmayan Mardin'de düzenlenen film festivallerini konu alan belgesel ve kısa filmler çekildi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:54

İLGİLİ HABERLER