Gündem
  • 22.12.2020 11:12

5 milyonluk Türk İHA'sı 300 milyonluk Rus silahını yok etti

Foreign Affairs internet sitesinde yer alan bir makalede Türk İHA'larının savaş seyrini değiştiren potansiyeli kaleme alındı. Yazıda Dağlık Karabağ savaşıyla ilgili olarak "5 milyonluk Türk silahı, 300 milyonluk Rus silahını imha etti" ifadelerine yer verildi.

Foreign Affairs internet sitesinde yer alan bir makalede Türk İHA'larının savaş seyrini değiştiren potansiyeli kaleme alındı. Yazıda Dağlık Karabağ savaşına ithafen "5 milyonluk Türk silahı, 300 milyonluk Rus Hava Savunma sistemi S-300’ü imha etti" ifadelerine yer verildi.

BELİRLEYİCİ ROLE VURGU

Dünyanın İHA savaşları dönemine girdiği belirtilen yazıda "Libya, Dağlık Karabağ, Suriye ve Ukrayna'da olanlar silahlı insansız hava araçlarının baskın, belki de belirleyici bir rol oynadığını gösterdi. Azerbaycan savaş esnasında 1940 üretimi An-2 hafif uçakları (tuzak gibi) havaya kaldırarak Ermeni güçlerinin hava savunma sistemlerinin yerini tespit etti. Sonra İHA'lar o sistemleri imha etti" denildi.

Nikkie isimli sitede de SİHA'ların ekonomik getirisi ele alındı
Türkiye askeri insansız hava araçlarında Çin'e rakip olmaya başladı

Kafkasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da askeri güç dengesini sarsarken, Çin'in kendi insansız hava aracı sektörüne rakip olan Türk askeri insansız hava araçlarının ihracatı artıyor.

Eylül sonundan bu yana, Türk ve Azerbaycan medyası, Azerbaycan'a ait ancak ayrılıkçı etnik Ermeniler tarafından yönetilen bir yerleşim bölgesi olan Dağlık Karabağ bölgesindeki Ermeni güçlerine saldıran silahlı insansız hava araçlarını gösteren videolarla dolup taşıyor.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Pazartesi günü Türk devlet televizyonu TRT'ye verdiği demeçte, "Bu [drone] yeteneklerini elde etmemiş olsaydık, Azerbaycan'ın tanklar ve topçular da dahil olmak üzere 30 yıllık askeri birikimi yok etmesi çok daha zor olurdu."

Ancak bazı ülkeler endişeli. Kanada Dışişleri Bakanı Francois-Philippe Champagne Pazartesi günü, "Dağlık Karabağ'daki askeri ihtilafta Kanada teknolojisinin kullanıldığına ilişkin iddiaları" değerlendirmek amacıyla Türkiye'ye drone ile ilgili bileşenlerin ihracat izinlerinin askıya alındığını duyurdu.

Bu, ülke şu anda Çin, İsrail ve ABD gibi yerleşik drone üreticilerine meydan okurken, önemli drone üreticileri ve ihracatçıları haline gelen Türk savunma şirketlerinin sadece bir örneğidir.

Türk savunma şirketi Baykar Savunma, TB-2 dronlarının 2018 yılında Katar ve Ukrayna'ya ihracatını resmen açıkladı. Ancak birçok savunma ve güvenlik analistine göre bu dronlar şu anda Libya ve Azerbaycan'da da uçuyor. Baş Teknoloji Sorumlusu Selçuk Bayraktar, Eylül ayında yerel basına yaptığı açıklamada, şirketin dört ülkeye insansız hava aracı ihraç ettiğini ancak ayrıntılı bilgi vermediğini söyledi.

Güncellenme Tarihi : 22.12.2020 11:26

İLGİLİ HABERLER