Ekonomi
  • 2.6.2005 00:31

657 SAYILI DEVLET MEMURLARI YASASI KALDIRILIYOR!.. İŞTE MEMURLARI ŞOKA SOKACAK YENİLİKLER...

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nu tamamen kaldırılıyor. Devlet, 1 milyon 768 personeli için basit maaş sistemine geçiyor. Yeni sistemde, asker, savcı ve hakimler de maaşlar ve sosyal haklar bakımından kanun kapsamına girecek ancak bu üç kesimle ilgili müstakil kanunlar kalacak. Derece ve kıdem sisteminden vazgeçilerek yılda bir kez yapılacak basamak sistemine geçilecek. Yeni sistemde, 'personele başka kanunlarla maaş veya sosyal hak verilemez' ifadesi de konuldu.


Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Bayazıt ve Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay'ın asaleten atanmalarına ilişkin kararnameyi geri gönderdiğini hatırlatarak, "Neden uygun görülmediğini merak ediyorum. Beni ikna ederlerse bu atamaları yeniden değerlendirebilirim" dedi.


Şahin, Başbakanlık merkez binadaki makamında basın mensuplarıyla sohbet toplantısı gerçekleştirdi.

Şahin, geçen hafta bazı basın organlarında hükümetin kadrolaşma içinde olduğu, bir militan yerleştirme anlayışı içinde davrandığı yönünde haberler yer aldığına dikkat çekerek, AK Parti'nin 30 ayda 76 bin atamayla rekor kırdığının iddia edildiğini belirtti. Bu haberlerde AK Parti'nin 2.5 yılda kamuya 76 bin yandaşını doldurduğu iddiasına yer verildiğini hatırlatan Şahin, dün de CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, hükümetin militan bir kadrolaşma anlayışı içinde hareket ettiğini öne sürdüğünü kaydetti.

Kamuya alınan her personelin merkezi sınavdan geçtiğini, bu sınavdan aldığı puana ve ÖSYM tarafından dağıtılan tercih kılavuzuna göre yerleştirildiğini anlatan Şahin, hükümet olarak 1996 yılında başlatılan bu uygulamayı aynen devam ettirdiklerini söyledi. Kamuda personelin mutlaka merkezi sınavla alınması uygulamasını bir yasa maddesi haline getireceklerini de açıklayan Şahin, torpilin, kayırmacılığın, partizanca atamaların ve kadrolaşmanın önüne geçmek istediklerini dile getirdi. 2003 yılında 35 bin kişinin kamuya alınacağını duyurduklarını ve 35 bin 1'inci kişinin alınmasına izin vermediklerini hatırlatan Şahin, 2005 yılı için bu rakamı 48 bin olarak belirlediklerini kaydetti. Şahin, iktidara geldikleri günden bu yana 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi görevler için 66 bin 174 kişiyi kamuya yerleştirdiklerini anlatarak, 3 bin civarında da açıktan yeniden atama yapıldığını duyurdu. Şahin, "Demek ki 69 bin 174 boş kadroya atama yapmışız. Bu açıktan atamayı hükümetin sokaktan bulduğunu atadığı şeklinde takdim ediyorlar. Böyle bir şeyi yapmak istesek bile yapamayız" diye konuştu.


Göreve geldiklerinde belediyeler ve KİT'ler dahil kamuda 1 milyon 792 bin 903 personel bulunduğunu hatırlatan Şahin, şu anda dolu kadroların yekününün 1 milyon 768 bin olduğunu söyledi. Şahin, kamudaki personel sayısında 24 bin 118 azalma olduğuna işaret ederek bunun nedeninin de kamuda hedefledikleri ciddi rasyonelleşme olduğunu vurguladı. Şahin, Türkiye'nin büyümesi için yetki bakımından devleti küçültmeleri gerektiğini açıkladı. Şahin şöyle konuştu:


"Biz yandaşlarımızı devlet kadrolarına işçi veya memur olarak yerleştirme düşüncesiyle hareket etmiyoruz. Devleti daha güçlü hale getirelim, bu mekanizma daha iyi çalışsın ve böylece iki yakamızı biraraya getirelim diye gayret eden bir hükümetiz. Kadrolaşma, militan kadrolaşma, yandaşları devlet kadrolarına yığma gibi birtakım iddiaların tamamının yanlış bilgiden kaynaklandığını, hatta maksatlı haberler olduğunu düşünüyoruz."


Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, subay, hakim, memur gibi tüm kamu personelinin maaş sisteminin 657 sayılı Devlet Memurları Yasası yerine çıkarılacak personel yasasıyla aynı çatı altında toplanacağını bildirdi. Şahin, aynı hizmet statüsünde aynı hizmet süresinde ve aynı tahsil seviyesinde olmalarına karşın görev yaptıkları kurumlara göre maaşların farklılaşması uygulamasına son vereceklerini belirtirken, maaşı oluşturan kalemlerin azaltıldığını yeni yasada maaşları belirleyen en önemli kalemlerin "temel görev aylığı, hizmet farkı ek ödemesi ve performansa dayalı ödeme" olacağını bildirdi.
Bakan Şahin, gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında yeni personel yasa tasarısı taslağına ilişkin ayrıntılı bilgi verdi. Şahin, 657 sayılı devlet memurları kanunu tamamen ortadan kaldıran yeni bir personel kanun tasarısı üzerinde uzun süredir çalışıldığını ve taslak haline dönüştürüldüğünü belirtirken, önümüzdeki Bakanlar Kurulu'nda tasarının geniş olarak ele alınacağını söyledi.

TSK VE YARGININ MÜSTAKİL MAAŞ YASALARI KALKIYOR
Yeni yasanın getireceği önemli düzenlemeleri anlatan Şahin, kamu kurum ve kuruluşlarındaki tüm personelin yeni yasanın kapsamına alındığını söyledi. Türk Silahlı Kuvvetleri, hakim ve savcılar ile öğretim üyelerinin kendilerine ait müstakil yasaları bulunduğunu anımsatan Şahin, "Yeni personel kanunu tüm kamu kurum ve kuruluşlarının personeli bu kanun kapsamına almaktadır.


Maaşlar ve sosyal haklar bakımından bu kanuna tabi olacaklardır" dedi. Şahin, bu kurumların "göreve alım, yükselme, terfi ve disiplin hükümleri"ne ilişkin müstakil yasalarına ise dokunulmayacağına dikkat çekti.


Şahin yeni yasayla getirecekleri en önemli düzenlemelerden birinin maaş sisteminin değiştirilmesi olduğunu söyledi. "Şu anda en fazla şikayet konusu aynı statüde aynı hizmet süresinde aynı tahsil seviyesindeki kişilerin farklı kurumlarda farklı ücret almalarından kaynaklıdır" diyen Şahin, yeni yasayla bunun önüne geçeceklerini söyledi.
Mehmet Ali Şahin "Şimdi bütün bunlara önlemek için şu cümleyi koyuyoruz: 'Personele bu kanunda belirtilen mali haklarla sosyal yardımlar dışında herhangi bir ödeme yapılmayacaktır. Başka kanunlarla hiçbir personele bu kanunun dışında maaş veya sosyal hak ödenmeyecektir.' İlerde bu yeniden istismar edilmemesi için önünü şimdiden kesiyoruz" dedi.

PERFORMANSA DAYALI ÖDEME
Şahin, personele performansa dayalı ödeme sistemine de bu tasarıyla geçileceğini de belirtirken, maaş hesaplamalarında kullanılan üç ayrı katsayının teke indirileceğini söyledi.

Maaş sistemine ilişkin daha fazla bilginin Bakanlar Kurulu'ndaki görüşmelerin ardından verilebileceğini söyleyen Şahin "Genel olarak maaş sistemini oldukça sadeleştiriyoruz. Maaşı oluşturan kalemler azaltılıyor, sadeleştiriliyor. Temel görev aylığı, hizmet farkı ek ödemesi, performansa dayalı ödeme en önemli ödeme kalemleri olarak karşımıza çıkıyor. Sınıfları kaldırılarak yerine gruplar geliyor, 17 tane grup oluşturuldu" dedi. Şahin, ayrıca özürlü çocuklar için ödenecek çocuk yardımını da artırdıklarını bildirdi.


Şahin, yeni yasanın getireceği bazı düzenlemeleri şöyle sıraladı:


"-Sözleşmeli personel çalıştırılmasının kapsamı genişleyecek.


-Personele ilişkin işlemlerin takibi ve dosyaların tutulmasında Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının kullanılacak. Kimlik numarasıyla kamudaki dosya numarası aynı olacak.


-Derece ve kademe sisteminden vazgeçilerek basamak sistemine geçilecek. Basamak ilerlemesi yılda bir kez ve aynı tarihte yapılacak.


-Hizmet sınıfları kaldırılacak. Genel idari hizmetler sınıfı, yardımcı hizmetler sınıf kalkıyor.


-Disiplin cezalarının verilmesinde disiplin kurullarının yetkisi artırılacak. Bir kişi tarafından verilen cezalarda da disiplin kurulları devreye sokulacak.


-Disiplin kurulu kararlarına karşı yargıya gidilebilecek.


-Sicil sisteminden personel ve başarı değerlendirme sistemine geçilecek. Başarı değerlendirmesinde aleniyet ilkesi benimsenerek, sicili olumsuz olanların yanı sıra olumlu olanların sonuçları da açıklanacak.


-Personelinin başarısız sicil notu alması durumunda kuruma da sorumlu tutulacak.


-Memurlarımız il dışına çıkışlarında izin almaları ve çalıştıkları ilde ikamet etme zorunluluğu kaldırılacak.


-Hizmet sınıfları ve unvanları derece ve kademe verilmesi suretiyle tanınan ayrıcalıklar kaldırılacak.


-Merkezi sınav görevde yükselme ve unvan değişikliği sistemi kanunla düzenlenecek.


-Artık devlet kamu kurum ve kuruluşları hizmetiçi eğitim tesisleri adı altında sosyal tesisleri açamayacak.
Hizmet satın alma yoluyla bu ihtiyaç karşılanacak.


-Kamu personeline ilişkin tüm veriler Devlet Personel Başkanlığı'nda toplanacak."Şahin, Futbol Federasyonu Genel Kurulu'nda havuz sistemiyle ilgili tartışmaların yaşandığının hatırlatılması üzerine sorunun naklen yayın gelirlerinin taksimatı ile ilgili olduğunu söyledi.

Özerk federasyonların sorunları hakkında genelde konuşmadığını belirten Şahin, Anadolu kulüplerine destek mesajı verdi. Şahin, Anadolu kulüplerinin daha da güçlendirilmesinin yararlı olacağına işaret ederek, "Anadolu kulüpleri olmazsa her yıl şampiyonluğu birbirinden devralan büyük kulüplerin varlığının bir anlamı kalmaz" dedi.

Şahin, MİT'in tüm telefonların dinlenebilmesi için Diyarbakır'daki bir mahkemeden aldığı karara ilişkin soru üzerine, haberleşmenin gizliliğinin esas olduğunu belirterek, vatandaşlara 'ben de mi dinleniyorum?' şeklinde kuşku verecek uygulamalara son verilmesi gerektiğini vurguladı.

 Şahin, birçok insanın telefonlarının dinleniyor olmasının toplumun huzurunu bozacağı uyarısında bulundu.

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:15

İLGİLİ HABERLER