Dünya
  • 26.6.2006 15:30

ABD SADDAM'LA İŞBİRLİĞİ YAPACAK MI?

ŞEYDA BURCU İKİZ
İZMİR  - ABD Büyükelçisi Ross Wilson, Irak'ta devrik lider Saddam Hüseyin'in temsil ettiği geçmişe yönelik bir ilerleme olmayacağının altını çizerek, Saddam Hüseyin'le asla bir işbirliği yapılmayacağını kaydetti.
ABD Büyükelçisi Ross Wilson, Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (ESİAD) Küçük Kulüp'te onuruna verdiği yemeğe katıldı. ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kasalı ile de bir süre görüşen Wilson, daha sonr gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bölgenin güçlü işadamları ile birlikte iki ülke arasındaki ticaret ve yatırımları artırmaya yönelik fırsatları araştırmak için İzmir'e geldiğini söyleyen Wilson, "Ben bir devlet görevlisiyim, işadamı değilim. Benim görevim işbirliği için uygun koşulları oluşturmak. Yapabileceğim şeylerden biri de burada yerleşik Amerikan şirketlerinin başarılı olmasını temin etmek. Ayrıca aracı şirketlerle ilgilenmek. Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, 2006 yılını Amerikan inceleme yılı ilan ederek 6 eyalet üzerinde durulmasını ve inceleme yapılmasını istedi. Bugün burada yapmak istediğim şeylerden biri de işadamları ile konuşarak, Bakan Tüzmen'in başlattığı çabayı işadamları ile birleştirerek fırsatları konuşmak olacaktır" diye konuştu.
Büyükelçi Ross Wilson, Amerikan askerlerinin Irak'tan çekileceği yönünde New York Times'ta çıkan bir makalenin hatırlatılması üzerine ise, "Makaleyi ben de okudum. Amerikan hükümetinin planları ile ilgili yorumları Washington'daki görevlilere bırakacağım. Amerikan askerlerinin çekilmesi ya da yayılması ile ilgili kararlar, Amerikan Başkanı Bush'a aittir. Amerikan askerleri Iraklı insanların ihtiyacı olduğu müddetçe orada kalacaktır" dedi.
Büyükelçi Wilson, ABD'nin Irak'ta direnişi kırmak için Saddam Hüseyin'in desteğine başvuracağı yönünde sorulan bir soruya ise, "Amerikan hükümeti Saddam Hüseyin'le asla işbirliği yapmaz. Saddam Hüseyin bir katildir ve insanlarına ölüm getirmiştir. Irak'taki direnişi yok etmek için Irak güçleri ile birlikte çalışacağız. Irak'ta ekonomiyi canlandırmak için çalışacağız. Irak'ta Saddam Hüseyin'in temsil ettiği geçmişe yönelik bir ilerleme olmayacaktır, demokrasiye yönelik bir ilerleme olacaktır" dedi.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 04:39

İLGİLİ HABERLER