Gündem
  • 29.9.2011 00:11

AB'DEN TÜRKİYE'YE VİZE KOLAYLIĞI

AB İçişleri Komiseri Cecila Malmström yaptığı açıklamada Türk vatandaşlarına daha uzun süreli vize verilmesi ve çoklu giriş vizesi verilmesinin önünün açılacağını söyledi.
Ayrıca vize başvurularında alınan harçlarda indirim yapılacak ve istenen evraklarda da uyumlaştırılmaya gidilecek. Öğrenciler, işadamları ve ticaretle uğraşan kesimlere vize için kolaylık sağlanacak.
Toplantıya katılan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da ilk kez tünelin ucundaki ışığın görüldüğünü söyledi.
Avrupa Birliği (AB) İçişleri Komiseri Cecila Malmström, Fransa'nın Strazburg kentinde düzenlenen "Türkiye-AB Vize İlişkileri" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, Komisyon olarak yetkileri dahilinde Türkiye'ye vize kolaylığı sağlama anlamında pek çok adım atabileceklerini açıkladı.
AB İçişleri Komiseri Cecila Malmström, Türk vatandaşlarına daha uzun süreli vize verilmesi ve bu süreler içerisinde çoklu giriş imkanı tanınmasının önündeki engel kalmayacağını söyledi. Malmström; vize başvurularında alınan harçların miktarının düşürüleceğini ve istenen evraklarda da azalmaya ve ülkeler arasında uyumlaştırılmaya gidileceğini, öğrenci, araştırmacı, sporcu ve işadamı gibi belli kategorilerde ek kolaylıklar sağlanabileceğini, AB ülkelerinin Türkiye'de örneğin Antalya, Diyarbakır veya Konya gibi illerde daha fazla vize başvuru noktaları açmalarını isteyebileceklerini ve tüm bunların Komisyon'un inisiyatifinde olduğunu kaydetti. Malmström, "Kısa vadede Türkiye ve üye ülkelerle işbirliği ve koordinasyon içerisinde ve var olan yasal çerçevelerde çalışarak Türk vatandaşlarının vize başvuru ve kabul koşullarını somut ve gözle görülür şekilde iyileştirmeye yönelik adımlar atmaya hazırız. AB ortak vize politikası, geçtiğimiz yıl içerisinde yürürlülüğe girdi ve zaten bu politika vize başvurularını
kolaylaştırmaya yönelik bir uygulama. Bu uygulama sayesinde çok şey gerçekleştirilebilir. Biz bundan da öteye gidebilir ve resmi bir vize diyalogu başlatabiliriz. Bu konuda girişimde bulunmak için de hazırız. Bugüne kadar problem Komisyon ile ilgili değildi. Yeni vize politikaları ile çok fazla kolaylaşma sağlayabiliriz. Çünkü bizim Komisyon'da aldığımız kararlar ile üye ülkeler bu kolaylıları sağlamak ile yükümlüler. Örneğin istenen belgeler konusunda bizim yayınlayacağımız belge listesine göre hareket
etmek durumundalar" diye konuştu.
Vize kolaylaştırma girişimlerinin 'Geri Kabul Anlaşması' ile çoğu zaman paralel yürüdüğünü ancak bu durumda birinin diğerine önkoşul olmadığını ifade eden Malmström, bu anlaşmanın da imzalanması ve yürürlülüğe girmesinin önemini hatırlatarak yine de bunun vize kolaylığı için önkoşul oluşturmadığının altını çizdi.
Malmström'ün konuşmasından sonra söz alan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, komiserin verdiği bu iyi haberden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, ilk kez vize liberalizasyonu konusunda da tünelin ucundaki ışığı gördüğünü söyledi. Bağış, bu gelişmeler ışığında Malmström'ün geri kabul anlaşması konusunda Türkiye'deki sesi olacağına söz verdi.
Bunlarla birlikte Bağış, Rum Dönem Başkanlığı ile ilgili gelen bir soru üzerine, Türkiye'nin Rum dönem başkanlığı döneminde komisyon ve parlamento ile ilişkileri dondurmayacağını çünkü zaten sadece fasıl açarken dönem başkanlığı ile muhatap olunduğunu ve böyle bir gelişmenin de bu dönem içerisinde yaşanmasının beklenmediğini kaydetti. Egemen Bağış, "Biz uzun süreler fasıl açmadan bu müzakereyi yürüttük. Bir 6 ay daha fasıl açmadan devam edebiliriz. Ama umuyoruz ki o zamana kadar birleşik bir Kıbrıs
devleti oluşsun ve bu tip şeylere hiç gerek kalmasın. Biz de birleşik dönem başkanlığı ile ilişki kurmaktan memnuniyet duyalım" dedi.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 13:39

İLGİLİ HABERLER