Yaşam
  • 10.1.2014 16:40

Abdurrahman Tarikci’den halk müziğine yeni bir soluk - İmece

12 eserden oluşan ve bütün düzenlemeleri Tarikci tarafından yapılan albümde, anonim eserlerin yanı sıra, Neşet Ertaşve Saadettin Kaynak gibi ülkemizin önemli bestecilerinin eserleri de bulunuyor.

Müzikal açıdan gerçek bir “imece” olduğunu her saniyesinde hissettiren albümde Tarikci’ye enstrümanlarıyla Mustafa Eke, Ahmet Gökhan Coşkun,Özgür Abbak, Tarkan Ergün, Burak Çakırve Murat Söğüt eşlik ediyor. Ayrıca Türkiye’nin önemli virtüözlerinden Hüsnü Şenlendirici, Erkan Oğur, Erdal Erzincan, İsmail Altunsaray, Okan Murat Öztürk, Hüseyin Yalçın ve Uğur Önür de konuk sanatçı olarak yer alıyor.

Akıllardaki ve Gönüllerdeki Sesler...

Abdurrahman Tarikci, rocktan caza, Latin müziğinden fusiona birçok farklı tarzı geleneksel müziğin bir doğal unsuru haline getirdiği “İmece” albümünü şu şekilde tanımlıyor.“İmece, çalgısında ustalaşmış müzisyenlerin, geleneksel müzikten beslenerek, gönüllerinde ve akıllarında bulunan ezgileri arayışıdır. Bu arayış kimi zaman Anadolu geleneksel müziği ile sınırlı kalırken, kimi zaman da dünyanın herhangi bir yerindeki müzikle buluşmaktadır. Bu nedenle de kendini özgü tarzı ve duyumu vardır.”

Tarikci’nin bu tarifini her eserde görebiliyoruz. Örneğin,hepimizin bildiği Nesimi’nin “Haydar Haydar” türküsünün mistik havasında iken, kendimizi farkında olmadan bir rock konserinin ortasında bulabiliyoruz. Ya da bir Şanlıurfa türküsünü dinlerken Erkan Oğur’un tınılarıyla; fusion dinlerken Erdal Erzincan’ın dertli çalımıyla veya Hüsnü Şenlendirici’nin büyülü nefesiyle karşılaşıyoruz. En önemlisi,bu kadar farklı tınılar bir bütünmüş gibi ustalıkla birleştirilmiş ve yüksek bir müzikalite ortaya çıkmış.

İşte bundan dolayıİmece, birbirinin tekrarı,fikirsiz ve duygusuz müziklerin aksine; kendinizi müziğin akışında kaybedeceğiniz; hem ustalığı, hem zekayı, hem de duyguyu aynı anda yaşayabileceğiniz bir proje.  Ve her dinlendiğinde yeni bir şey keşfedilebilecek, tüketilmesi neredeyse imkansız bir albüm.

Bir Parmağında On Marifet

Birçok farklı alanda üretimler yapan Abdurrahman Tarikciaslında lisans, yüksek lisans ve doktorasını ODTÜ’de tamamlamış bir fizikçi. Aynı zamanda Çankırı Karatekin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Teknolojisi Bölümünde Yardımcı Doçent Dr. olarak görev yapıyor. Ayrıca “İmece” albümünün de kayıtlarının yapıldığı Stüdyo Tını’da ses mühendisliği, aranjörlük ve prodüktörlük yapıyor. İlaveten birçok albümün müzik yönetmenliğini yapıp ve birçok albümün bas gitarını çalmış. Bunların yanı sıra TRT’de yayınlanan “İmece, Dem-i Devran ve Düet Gecesi” programlarının müzik yönetmenliğini, orkestra şefliğini ve aranjörlüğünü yapmış. Ayrıca yüzlerce konser ve birçok televizyon programında yer almış. Bütün bunların yanı sıra,bas gitar çalarak türkü söylemesinden ötürü genç kuşak tarafından ilgi ile takip edilen bir müzisyendir. Aslında, bas çalıp türkü söylemek teknik olarak zor bir iştir. Ancak Tarikci, kendi müziği içerisinde bunu ustalıkla yapıyor.Bu nedenle on parmağında on marifet değil, bir parmağında on marifet demek daha doğru olur.

Web sitesi:

www.abdurrahmantarikci.com

www.kalan.com

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:35

İLGİLİ HABERLER