Sağlık
  • 2.10.2008 12:25

AKCİĞER KANSERİ EN ÇOK ERKEKLERİ VURUYOR

KONYA'daki Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Onkoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Özlem Yavaş, akciğer kanserinin sık ve ölüme yol açtığını, sigara tiryakiliğin yaygın olması nedeniyle erkeklerde daha fazla görüldüğünü söyledi.
Hastanede tedavi ettikleri hastaların yüzde 40'ının akciğer kanseri olduğunu anlatan Yrd.Doç.Dr. Yavaş, hastalığın görülme sıklığının sigara içme oranıyla paralellik gösterdiğine dikkat çekti.Yrd.Doç.Dr. Özlem Yavaş, şöyle dedi:
“Sigara kullanım alışkanlığı ile hastalığa yakalanma riski de artıyor. Kadınlara göre erkeklerde daha fazla görülmesinin nedeni erkeklerin sigara içme oranının yüksek olmasıdır. Özellikle 50 yaş ve üzerinde hastalığın görülme sıklığı da artıyor. Çünkü yaş ve sigara içimi arttıkça kanser gelişme riski de artıyor.”
En çok rastlanan ve en çok ölüme yol açan hastalıklar arasında yer alan akciğer kanseri için sigara ile etkin mücadelenin şart olduğunu vurgulayan Yrd.Doç.Dr. Yavaş, sadece sigaranın üzerine ‘sağlığa zararlıdır’ yazısıyla mücadelenin yeterli olamayacağını, daha etkin mücadelenin başlatılması gerektiğini söyledi.
Hastalığın sağlıklı kişilerde ortaya koyabilecek standart bir tarama testi olmadığını ve genelde tanının hastalığa bağlı belirtiler ortaya çıktıktan sonra konduğunu anlatan Yrd.Doç.Dr. Yavaş, şunları söyledi:
“Akciğer kanserleri hızlı gelişen ve ilerleyen kanserler olduğu için, risk altındaki sağlıklı kişilerin bazı tetkilerle hastalık yönünden taranması ve hastalığın çok erken evrede saptanması maalesef çok mümkün olmuyor. Bu nedenle hastalar doktora ancak şikayetleri olduğunda ve daha ileri evrede başvuruyor. Bu durumda tedavi şansı azalıyor. Önemli olan hastalık gelişimine neden olduğu bilinen en önemli etkenle yani sigara ile mücadele etmektir. Hastalık erken dönemde herhangi bir belirti göstermiyor. Ancak, öksürük, balgam, ses kısıklığı, balgamdan kan gelmesi, sırt, bel ve baş ağrısı gibi şikayetleri ihmal edilmemeli. Bu tür şikayetleri olanlar en kısa sürede doktora gitmeli.”
Araştırmaların pasif sigara içiciliğinin akciğer kanserinin nedenleri arasında sayıldığını söyleyen Yrd.Doç.Dr. Özlem Yavaş, aktif içicilik kadar pasif içicilikle de mücadelenin önemsenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:48

İLGİLİ HABERLER