Gündem
  • 3.9.2013 11:50

Aleviler CHP'ye öfkeli!..

Yaz süresince birçok il, ilçeyi gezen, vatandaşlar biraraya gelen Akkiraz, izlenimlerini VATAN'la paylaştı.

CHP İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiraz, "Aleviler 'Bize dayatılan adaylara oy vermekten yorulduk' diyorlar. CHP içinde de dışlandıklarına inanıyorlar. Alevi oldukları için adaylık yarışına geride başladıkları düşüncesi hakim. Tüm bunları Genel Merkez'e ileteceğim" dedi.

Yaz süresince birçok il, ilçeyi gezen, vatandaşlar biraraya gelen Akkiraz, izlenimlerini VATAN'la paylaştı. Akkiraz, partisine seçimler öncesinde Aleviler konusunda görüşmeleri kapsamında uyarıda bulunacak. Yaklaşan yerel seçimlerde CHP'nin Alevi toplumuna karşı "sınav vereceğini" söyleyen Akkiraz, parti yönetimini, bu nedenle aday adaylarını belirleme konusunda uyaracağını belirtti.

"SIKINTI YAŞAYACAKLARINI DÜŞÜNÜYORLAR"

"Her parti için en sıkıntılı dönem, aday belirleme dönemidir" diyen Akkiraz, "Tüm yaz alanlardaydım. Mahalle, ilçe ve şehir gezilerinde vatandaşların, seçmenin nabzı tutmaya çalıştım. Talepler, sıkıntılar ve ciddi bir mücadele var. En sıkıntılı gruplardan birisi, kuşkusuz Aleviler. CHP dışında zaten ciddi örgütlenemeyen, yok sayılan Aleviler, partimiz içinde yaşanacak adaylık yarışında da ciddi sıkıntılarla karşılaşacaklarına inanıyor. Alevi olmalarının, yarışa geride başlamalarına neden olduğu yönünde algı var. Kulaktan kulağa fısıldanıyor. Bunu da farklı bir ötekileştirme olarak algılıyorlar" diye konuştu.

CEMEVİ YIKAN BAŞKANLAR...

Aleviler'in bazı büyükşehirlerde sayılarının milyonlar olduğunu ifade eden Akkiraz, "Yoğun yaşadıkları ilçelerde hiç değilse yarışa eşit başlamak istediklerini söylüyorlar. 'Zorla bize dayatılan adaylara oy vermekten artık yorulduk' demekten de imtina etmiyorlar. Hele ki; Cemevi yıkan ya da kutsal günlerini önemsemeyen, kendilerini sürekli görmezden gelen mevcut belediye başkanların görevlerine devam edebilme ihtimali, alanda bizi zorlu günlerin beklediğini gösteriyor. Her ibadethaneye saygı duyulması gerektiğini söyleyip; ibadethanem dedikleri Cemevleri’nin yıkılması, yıkılmaya teşebbüs edilmesi, yardım alamaması, sadece seçimlerde kerhen uğranan mekanlar olmaktan çıkartılması konusunda ciddi bir irade gördüm" dedi. CHP'li Avcılar Belediyesi Cemevi yıkarak, Aleviler'in tepkisine neden olmuştu.

CİDDİ SORUN OLUR

Akkiraz, daha önce hazırladığı Alevi raporunu da hatırlatarak, şöyle devam etti:
"Alevi raporumuzda yaptığımız tespitlerin benzerlerini alanda birebir yaşayınca, sıkıntının büyüklüğü ortaya çıkıyor. Bu tespitlerimizi en kısa zamanda Genel Merkez'e ulaştıracağız. Aleviler artık oy vermek konusunda hazır kıta olarak algılanmaktan yorulduklarını özellikle belirtiyor. Alevileri eşit vatandaş saymak bizim görevimizdir. Yoksa; 'İl Başkanı Alevi olmasın, İlçe Başkanı, Belediye Başkanı Alevi olmasın' diyerek yaratılan algının sonucunda yarışta ciddi sorunlar yaşanacağı açıktır. Belediye Başkanlığı ve yerel yönetimde görev alacakların ilk niteliği; göreve layık olup olmadığı ve hizmeti yaparken evrensel belediyecilikle birlikte partimizin temsil ettiği değerleri yerel yönetimde hakkaniyetle temsil etmektir. Ama bunlar yapılırken, Alevilik bir eksi nitelik olarak görülmemelidir."

SURİYE TEDİRGİNLİĞİ

Aleviler'in Suriye'de mezhepsel katliamdan büyük rahatsızlık duyduğunu da anlatan Akkiraz, "Aynı inanca mensup oldukları kardeşlerinin televizyon ekranlarında hunharca katledilme görüntüleri karşısında 'aynısını biz de yaşar mıyız' korkusunu yürekten hissediyorlar. İktidarın ayrımcı söylemlerine, ötekileştirme ve asimilasyon çalışmalarına bir de katliamlar eklenirse, ülkemizde yaşamanın da ciddi olarak zorlaşacağının farkındalar. Benim görevim onlar adına bu uyarıları yapmak... Olumsuzlukların sorumluluğu altında hep birlikte eziliriz" diye konuştu.

Kıvanç El/ Vatan Ankara

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:19

İLGİLİ HABERLER