Dünya
  • 19.2.2013 18:32

Almanya'da çifte vatandaşlık tartışması

BERLİN -   Leutheusser-Schnarrenberger, iyi uyum sağlayan vatandaşlarda görüldüğü gibi çifte vatandaşlığın entegrasyonu destekleyebileceğini belirterek, ''Opsiyon modeli insanların Almanya'ya sırtını dönmesine sebep oluyorsa, incelenmesi lazım'' dedi.
      Bu konuda reform yapılabileceği sinyali veren Alman bakan, vatandaşlık yasasının modernleşmesine kapalı olunmaması gerektiğini kaydetti.
      Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert ise, çoklu vatandaşlığın kaçınılmasının temel prensip olduğunu belirterek, bunun için de iyi sebeplerin olduğunu ifade etti.
      Seibert, bu konuda yasal düzenleme yapılması gerekliliğinin görülmediğini kaydetti.
      Hristiyan Sosyal Demokrat Birlik Partisi (CSU) Genel Sekreteri Alexander Dobrindt, çifte vatandaşlığa karşı çıkarak, Alman vatandaşlığının ucuza satılacak bir mal olmadığını belirtti.
     
     -"Çifte vatandaşlığa sevgi göstermesi güzel"
    
     Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Grubu sözcüsü Michael Hartman, Adalet Bakanı'nın bu girişiminden memnunluk duyduğunu belirterek, "hayatta kalma mücadelesi veren Hür Demokrat Parti-nin (FDP) aniden çifte vatandaşlığa sevgi göstermesinin güzel" olduğunu söyledi.
      Hartmann, FDP'nin 2000 yılından beri SPD'nin bu yöndeki girişimlerine karşı çıktığını hatırlattı.
      FDP Federal Meclis Grup Başkanı Rainer Brüderle ise önemli olan bir kişinin iki pasaportu olmasının değil, bu kişinin Almanya'ya uyum ve katılım sağlaması olduğunu belirterek, ''Kalifiye göç bizim refahımızı sağlıyor. Ben 'hoş geldin' kültüründen yanayım'' ifadesini kullandı.
      CDU'lu Michael Grosse-Brömer ise, koalisyon ortağının bu konuda farklı bir görüşü olması durumunda, bununla ilgilenmeleri gerektiğini söyledi.

 

Güncellenme Tarihi : 21.3.2016 11:23

İLGİLİ HABERLER