Dünya
  • 2.5.2004 01:03

AMERİKA IRAK'TA PERİŞAN OLDU!..

Amerikan askerlerinin Amerikan basınının ifşa ettiği suiistimallerden sonra, Daily Mirror gazetesi, Basra'daki İngiliz askerlerinin gözaltına aldıkları bir Iraklı'ya yaptıklarının fotoğraflarını yayınladı. Bu görüntü, Arap dünyasının Amerika önderliğindeki işgal koalisyonuna karşı öfkesini körükleyecek. Olay bütün dünyada kınanıyor. Bush ve Blair öncülüğündeki koalisyon çok zor durumda.

Irak'ta Amerikalıların belirlediği Geçici Yönetim Konseyi'nin Türkmen üyesi Songül Çabuk, El Cezire televizyonundaki mülakatında, Iraklıların yabancı askerlerden gördüğü muameleyi şiddetle kınadı.

Songül Çabuk, bu konuda, özellikle Ebu ĞREYB cezaevindeki tutsaklara yapılan muamele hakkındaki duyumlarını daha önce Geçici Konsey'e ilettiğini ama soruşturma yapılmasını sağlayamadığını belirtti. Çabuk, "Her şey düzgün, ihlal yapılmıyor" cevabı aldığını kaydetti.

Arap ülkelerindeki muhabirlerimizin bildirdiğine göre, resmi ve gayriresmi tepkiler, Batı'yla ilişkilerdeki hasarın onarılmaz boyutlara ulaştığını gösteriyor.

Bu imaj probleminin yanı sıra, Amerikan ordusunun verdiği zayiat, Felluce'den çekilmeleri, Irak'ta işlerin kötüye gittiği hissini daha da derinleştiriyor.

BBC Savunma muhabiri Jonathan Marcus'un değerlendirmesi şöyle:

"Koalisyon'un sorunu, ileriye doğru attıkları her küçük adımdan sonra, ortaya çıkan başka koşullar onları birkaç adım geriye sürüklüyor.

"Nisan ayının son haftası Amerika önderliğindeki koalisyon için her açıdan kötüydü. İşgal başladığından beri en fazla can kaybını nisan ayında verdiler; bağımsız tahminlere göre ölen Amerikan askerlerinin sayısı 150'yi buldu.

İspanya güçleri tamamen Irak'tan çekilmeye nisanda başladı.

Amerikan deniz piyadeleri Felluce'den çekildi. Şehirde güvenliği Saddam Hüseyin'in eski ordusundan unsurlara devrettiler.

Ve bunun üstüne de Amerikan ve İngiliz askerlerinin tutuklulara kötü muamelesini gösteren fotoğraflar geldi.

Arap televizyonları bu görüntüleri art arda yayınlayacak, Koalisyon'un imajına ölçüsüz hasar verecek.

İngiltere yetkililerinin olaya tepkisinin bu kadar hızlı olmasını bu faktör açıklıyor. Genelkurmay Başkanı hemen bu eylemleri kınadı. Beyaz Saray da kendi askerlerinin davranışlarını şiddetle kınadı.

Bu şok edici olaylar, zayiatın artışı, Bush yönetimini etkileyecek.

Başkan'ın anketlerdeki oy oranı inişte. Irak'ta ciddi hatalar yapıldığına dair eleştiriler artıyor. Durumu düzeltmek için yeni formül bulmak istiyorlar. Ama bunlar aldatıcı olabilir. Irak'taki güvenlik sorunlarının bir tek çözümü yok.

Ama Felluce'deki sonuç, potansiyel bir çıkış yolunu gösterebilir. Birçokları Saddam Hüseyin'in ordusunu dağıtmanın çılgınlık olduğunu söylemişti. Ve bu askerlerin bazılarını geri çağırıp, Felluce'ye yerleştirirken, Amerikalılar, bu hatadan geri dönmeye çalışıyor.

Bu deney başarılı olursa, Sünnilerin çoğunlukta olduğu diğer kentlerde de bu yola başvurulabilir.

Koalisyon'un sorunu, ileriye doğru attıkları her küçük adımdan sonra, ortaya çıkan başka koşullar onları birkaç adım geriye sürüklüyor."

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:07

İLGİLİ HABERLER