Gündem
  • 29.4.2024 11:04

Amerika Yahudi asıllı Amerikan başkan adayı Jill Stein'ı Filistin'i desteklediği için tutukladı

Gazze'ye destek protestoları sırasında ABD başkan adayının tutuklanmasını gösteren video. Yahudi kökenli Jill Stein kimdir?

Amerikan dergisi Newsweek'in 28 Nisan 2024 Pazar tarihli haberine göre ABD polisi, başkan adayı Jill Stein'ı St. Louis'deki Washington Üniversitesi'nde düzenlenen Filistin yanlısı protestolarda tutukladı .

St. Louis'deki Washington Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre Cumartesi günü 80'den fazla kişi "birçok kez sorulduktan sonra ayrılmayı reddetmeleri" sonrasında tutuklandı .

Okuldan yapılan açıklamada, "Hepsi izinsiz girme suçlamasıyla karşı karşıya kalacak ve bazıları polis memurlarının yaralanması da dahil olmak üzere tutuklamaya direnme ve saldırıya karşı suçlanabilecek." ifadesine yer verildi.

I Was Taught Genocide Should Never Happen Again': Jill Stein vs. the State  of Israel - Israel News - Haaretz.com

Stein'ın kampanya hesabında, adayın iki polis memuru tarafından kampüs dışına, elleri arkadan bağlı olduğu anlaşılan bir şekilde eşlik edildiği bir video yayınlandı. Kampanyası , kampanya yöneticisi Jason Call ve kampanya müdür yardımcısı Kelly Merrill-Cayer ile birlikte tutuklandığını söyledi .

Stein'ın kampanya sözcüsü CNN'e şunları söyledi : "Yeşiller Partisi başkan adayı Jill Stein Cumartesi günü Washington Üniversitesi'nde Filistin yanlısı bir gösteri sırasında tutuklandı ve şu anda herhangi bir suçlamadan haberimiz yok."

Dr. Jill Stein🌻 on X: "I grew up dedicated to the proposition that  genocide would never happen again. That means never again for anyone.  #FreePalestine https://t.co/450h4DqGdn" / X

Stein, kamp kuran öğrencileri desteklemek için protestoya katıldı ve diğer taleplerin yanı sıra Washington Üniversitesi Boeing ile bağlarından vazgeçene ve İsrail akademik kurumlarını boykot edene kadar kamptan ayrılmayacaklarını açıkladı.

 Tutuklanmadan önce kaydedilen ve X platformunda yayınlanan bir video klipte Yeşiller Partisi adayı, öğrencileri ve onların anayasal ifade özgürlüğü haklarını desteklediğini söyledi.

Demonstrations roil US campuses ahead of graduations as protesters spar  over Gaza conflict | WesternSlopeNow.com

Stein şunları ekledi: "Demokrasiyi ve insan haklarını savunan, soykırımın sona ermesi için duran öğrencilerle birlikte burada duracağız."

Jill Stein'ın başkanlık kampanyasının iletişim direktörü David Schwab, basın açıklamasında adayın Cumartesi öğleden sonra göstericilerle polis arasındaki durumu sakinleştirmeye çalıştığını ancak polisin tepkisiz kaldığını ve kısa süre sonra tutuklamaların başladığını söyledi.

 ABD başkan adayı Jill Stein kimdir?

Stein, Gladys (kızlık soyadı Wall) ve Joseph Stein'ın kızı olarak Chicago, Illinois'de doğdu ve ebeveynleri Rus Yahudileriydi. Highland Park'ta Reform Yahudisi bir ailede büyüdü ve Chicago'daki North Shore Sinagogu'na katıldı. 

USA Today'in haberine göre Jill Stein (74 yaşında) , Kasım 2023'te 2024 başkanlık seçimlerinde Yeşiller Partisi'nden aday olacağını açıklamıştı.

Kampanya duyurusu sırasında seçmenlere "başarısız olan iki partili sistemin dışında" bir seçenek sunmak istediğini söyledi ve iklim değişikliği, polislik, eğitim, ekonomi, dış politika, sağlık hizmetleri, göç ile ilgili konularda ayrıntılı olarak konuştu. ve kürtaj.

Jill Ellen Stein (14 Mayıs 1950 doğumlu), aynı zamanda Yeşil Gökkuşağı Partisi'nin 2002 ve 2010 yıllarında Massachusetts valisi adayı olan bir doktor ve çevre aktivistidir.

1973 yılında Stein, psikoloji, sosyoloji ve antropoloji okuduğu Harvard Koleji'nden üstün başarıyla mezun oldu. Daha sonra Harvard Tıp Fakültesi'ne gitti ve Business Journal'a göre 1979'da mezun oldu .

Stein, Boston'daki Beth Israel Deaconess Tıp Merkezi, Simmons College Sağlık Merkezi ve Harvard Pilgrim Sağlık Merkezi'nde 25 yıl boyunca dahiliye alanında çalıştı. Ayrıca Kamu Çıkarı Çevre Hukuku Konferansı'na göre Harvard Tıp Fakültesi'nde tıp eğitmeni olarak çalıştı .

Forbes'a göre Stein, kendisi gibi bir doktor olan Richard Rohrer ile evli ve Lexington, Massachusetts'te yaşıyor ve iki oğlu var .

Büyüyen bir hareket

İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki savaşını reddeden öğrencilerin 18 Nisan'da New York'taki Columbia Üniversitesi kampüsünde oturma eylemi başlatarak üniversite yönetiminin İsrail üniversiteleriyle akademik iş birliğini durdurması ve yatırımlarını geri çekmesi dikkat çekiyor. İsrail'in Filistin topraklarını işgalini destekleyen şirketlerden Üniversitelerine bağış alınmamasını isteyen öğrenciler oturma eylemleri düzenliyor.

Polis güçlerinin müdahalesi ve onlarca öğrencinin tutuklanmasıyla öfke durumu daha da genişledi ve gösteriler aralarında Harvard, George Washington, New York, Yale, gibi önde gelen üniversitelerin de bulunduğu ABD'nin çeşitli yerlerindeki onlarca üniversiteye yayıldı. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ve Kuzey Carolin

Güncellenme Tarihi : 29.4.2024 11:21

İLGİLİ HABERLER