Dünya
  • 28.8.2009 09:15

AMERİKAN FÜZE KALKANI TÜRKİYE’YE

Polonya basını, ABD’nin füzesavar sistemlerini Doğu Avrupa’ya yerleştirmekten vazgeçtiğini, sistemin Türkiye ve İsrail’e konuşlandırılacağını öne sürdü

ABD’nin Çek Cumhuriyeti ve Polonya’ya üslendireceği füzesavar sistemlerini bu ülkelere yerleştirmekten vazgeçtiği, bunun yerine söz konusu füze kalkanını Türkiye veya İsrail’e konuşlandıracağı ileri sürüldü. Polonya’da yayımlanan Wyborcza gazetesi, Amerikalı yetkililere dayandırdığı haberinde, Amerikan yönetiminin İran’a karşı olduğunu söylediği sistemi, Rusya’dan yoğun tepki görmesi üzerine Polonya ve Çek Cumhuriyeti’nde kurmaktan vazgeçtiğini, bunun yerine Türkiye veya İsrail’i düşündüğünü iddia etti.
Gazetedeki habere göre, 2013’te operasyonel olması planlanan füze kalkanı için lobicilik yapan Riki Ellison, ABD Savunma Bakanlığı’nda görevli Amerikalı generallerden gelen işaretlerin açık olduğunu ve bu işaretlerin, ABD’nin Polonya ve Çek Cumhuriyeti’nde füze üsleri kurmak yerine başka çözümler aradığını gösterdiğini belirtti. Ellison, savunma uzmanlarının geçen haftaki konferansında, Amerikalı generallerin bir kez bile Polonya ve Çek Cumhuriyeti ile ilgili herhangi bir plan dile getirmediklerinin altını çizdi.

Obama nabız yokluyor
Wyborcza gazetesi, Obama yönetiminin füze kalkanını savaş gemilerine yerleştirmeyi veya Türkiye ve İsrail’deki üslere ya da Balkanlar’da bir yere kurmayı düşündüğünü yazdı. Adı açıklanmayan Amerikan Kongresi’nden bir yetkili, Obama yönetiminin, birkaç haftadır Çek Cumhuriyeti ve Polonya’ya füze kalkanı kurmaktan vazgeçme kararının Kongre’de yarattığı tepkileri ölçtüğünü ifade etti.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley ise, konuyla ilgili olarak, “Haber doğru değil” demekle yetindi.
ABD ve Polonya, Polonya’ya füze kalkanı konuşlandırılması çerçevesinde 10 füze önleyici sistem kurulmasını öngören anlaşmayı 2008’de imzalamışlardı. Rusya, ABD’nin Çek Cumhuriyeti ve Polonya’da füze kalkanı kurmasına karşı çıkıyor. Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev, ABD ve Rusya’nın füze kalkanı konusunda anlaşmadıkları takdirde, Moskova’nın İskender füzelerini Kaliningrad bölgesine konuşlandıracağı yönünde temmuzda tehditte bulunmuştu. Polonya ve Çek Cumhuriyeti 1999’da NATO’ya girmişti.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:29

İLGİLİ HABERLER