Yaşam
  • 13.7.2010 12:54

ANTİK KENNTE FECİ ÖLÜM... YATTIĞI KAYANIN ALTINDA ÖLDÜ!

Hasankeyf'te işletmecilik yaparak geçimini sağlayan ve gece sıcaklığından korunmak için kayaların altında tahtta yatan 72 yaşındaki Ramazan Şeker hayatını kaybetti.

Gürültüye uyanan Hasankeyfliler acı gerçekle karşılaştı.Yıkılan kayanın bomba sandıklarını ifade eden Hasankeyfliler daha sonra olay yerine gelerek kayalar altında kalan Ramazan Şeker'in cansız bedenini çıkardılar.Günün ilk ışıklar ile olay yerine giden Batman Vali vekili Yasemin Çetinkaya,Emniyet Müdürü Mehmet Ali Bilim,Gercüş ilçe Hasankeyf Kaymakam vekili Gercüş Kaymakamı Huzeyfe Citer ve Batman Üniversitesi Rektörü ve aynı zamanda Hasankeyf Kazı Başkanı Prof.Dr.Abdulselam Ulucam, yıkılan kayaların yanında inceleme yaparak durum değerlendirmesi yaptı.

Hasankeyf Kazı Başkanı Prof.Dr. Abdulselam Ulucam, burada yaptığı açıklamada, yaşanan olayın üzücü olduğunu ve bu olayın hafta sonuna denk gelmemesinin ise sevindirici olduğunu söyledi.

Ulucam,Yaşanan bu olay ile beraber Bakanlığın buraya giriş çıkışları acilen yasak etmesi gerektiğini,buraya uygun bir gezi güzergahı projesi oluşturulması ve buraya gelecek olan ziyaretçilerin çok rahat dolaşabilecekleri bir ortam sağlanması gerektiğini söyledi.
Ulucam açıklamasının devamında şöyle dedi: "Orta kapı dediğimiz iç kaleye yukarıya kale başına denilen yere çıkılan kapı dahil,o yöre tamamen tehlike arz ediyor. tehlike sadece burası için değil karşı yamaçta ve şuanda bayrak direğinin bulunduğu alanlarda da çok rahat görülebilir.

Bunların tehlike arz ettiğini görüş birliğine vardık.Ayraca Kazı çalışmalarında gözlemci olarak bulunan Bakanlık temsilcisininBakanlığa ihbarı üzerine, buranın can ve mal güvenliği açısından güvenli olmadığı ve burada yasal olmayan işletmeler yapıldığı ihbarı üzerine kurul toplandı.Kültür tabiat varlıkları toplandıktan sonra alınan karar ile buranın can ve mal güvenliği acısından tehlikeli olduğunu aşağıdaki çardaklar dahil kapatılması ve insanların tahliye edilmesine 2007 yılında karar verildi.

Bunun üzerine Kaymakamlık ve Belediye başkanlığı kurula yazdığı yazılarda kendilerine tebliğ edildiğini ve buraların boşaltıldığı konusunda bir yazı yazıldı.Bir vatandaşımızın burada vefat etmesi üzücü bir olay. Bu olay kazı çalışmaları yada yol yapım çalışmaları ile ilgili değil. Yılların birikimi kayaların ayrışmasından doğan bir durum. En büyük sevincim bu olayın hafta sonuna denk gelmemesi oldu. Özellikle Cumartesi Pazar günleri buralarda yığınla insan geldiğini görüyoruz.Buraların çıkışları kontrol altına alınması, Kale çıkış ve inişlerin kontrol edilmesi için bir çalışma başlatmıştık ama,böyle bir olayın yaşanması kökten bir çözümüm gerektiği kanısına vardık.Bu olay buranın ziyaret edilemez ve can güvenliliği açısından tehlike arz ettiğinin göstergesidir. Bakanlığın buraya giriş çıkışları acilen yasak etmesi gerekir.

Kazı başkanı olarak burada statik hesaplamalar yaparak buranın sağlam bir konuma kavuşturulması buraya uygun bir gezi güzergahı projesi oluşturulması ve buraya gelecek olan ziyaretçilerin çok rahat dolaşabilecekleri bir ortam sağlanması gerekiyor.
Bu kaya kitlesi üzerindeki taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına yönelik ıslah çalışmasının yapılması.

Bu 3 aşama bitinceye kadar buraya ziyaretçi alınmaması ve dolayısıyla buranın işletmeye açılmaması konusunda bir görüşümüz var.Bunu bakanlığa da bildireceğiz.Hasankeyf'teki kazı çalışmalarını da durdurduk."

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 05:48

İLGİLİ HABERLER