Dünya
  • 23.6.2011 00:20

AP'DE AHMET ŞIK SORUSU!..

Füle, soru önergesine yazılı cevabında, "Komisyon, Türkiye'ye yasalarını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10'uncu maddesi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın basın özgürlüğüyle ilgili taahhütleri doğrultusuna getirecek reformlara devam etmesi ve yanı sıra bunların mahkemelerce yerine getirilmesi çağrısında bulunmaktadır" dedi.

Reformların sürmesi gerektiğini ve Komisyon'un, gelecek ilerleme raporunda konuya yer vereceğini bildiren Füle, "Komisyon, gazetecilere karşı açılan çok sayıda dava ve basına getirilen, uygulamada basın özgürlüğüne zarar verecek olan aşırı baskıyla ilgili endişelerini çeşitli fırsatlarla ortaya koymuştur. Avrupa Komisyonu bu konuları Türk yetkililerle düzenli görüşmelerde dile getirmektedir. Örneğin konu, AB'nin basın özgürlüğünün temel bir değer olduğunu ve ifade özgürlüğünü teminat altına almak için ek iyileştirmeler yapılmasının zorunlu bulunduğunu ve son gazeteci tutuklamalarından derin endişe duyduğunu vurguladığı 19 Nisan 2011'deki AB-Türkiye Katılım Konseyi toplantısında ele alınmıştır. Komisyon gelecekteki ilerleme raporunda durumu gerektiği şekilde yansıtacaktır" ifadelerini kullandı.



Soru önergesi Avrupa Parlamentosu'na Yunanistan'dan seçilen ve Sosyalist, Sosyal Demokratların İlerici Birliği grubuna mensup Maria Eleni Koppa tarafından verilmiş ve şu üç soruya cevap istenmişti:
"1 - Bu görüntü ve AB'ye katılma başvurusunda bulunan Türkiye'nin temel demokratik ilkeleri uygulanmasını sağlama zorunluluğu karşısında Türk yetkililer tarafından muhaliflere karşı alınan bu keyfi önlemlere yanıt vermek üzere Komisyon ne yapmayı düşünmektedir?
2 - Ahmet Şık'ın serbest bırakılmasını temin edecek bir bakışla spesifik önlemler alacak mı?
3 - Türkiye'de yetkililer tarafından devamlı surette bezdirilen gazetecileri korumak için ne tür eylemler hazırlandı?"

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 16:24

İLGİLİ HABERLER