Gündem
  • 2.9.2013 20:59

Aradaki soğukluk iyice açığa çıktı

Erdoğan ile Kılıçdaroğlu, Adli Yıl Açılış töreninde de, 30 Ağustos Zafer Bayramı töreninde olduğu gibi yine yanyana oturmadı. Erdoğan ile Kılıçdaroğlu'nun protokoldeki sıralama gereği yanyana oturmaları gerekiyordu. İki liderin yanyana gelmemesi için törende protokol sıralamasına uyulmadı.


Devletin zirvesi törende

2013-2014 Adli Yılı Açılış Töreni, bugün JW Marriott Otel'de yapıldı. Törene; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör ve yüksek yargı üyeleri ile çok sayıda bakan katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül'ü; törene gelişinde Yargıtay Birinci Başkanı Ali Alkan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Yargıtay Birinci Başkan Vekilleri Mahmut Bilgen ve Abdulkadir İlhan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mehmet Ekmekçi ve Yargıtay Genel Sekreteri Aydın Boşgelmez karşıladı.
30 Ağustos'ta ayrı oturmuşlardı

30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle Atatürk Kültür Merkezi'nde yapılan törenlerde, Başbakan ile Anamuhalefet Partisi CHP'nin lideri geçmiş yıllarda protokol sıralaması gereği yanyana oturuyorlardı. Ancak bu yıl 30 Ağustos'ta yapılan törende, iki lider protokol sıralamasına uyulmayarak yanyana oturmadı. Anıtkabir'deki törende de, Erdoğan ile Kılıçadroğlu'nun soğuk ve mesafeli tutumları dikkat çekmişti.

Protokol listesi

Devlet protokol listesinde Cumhurbaşkanı'nın numarası olmuyor. Protokol listesinin ilk 5 sırası şöyle:
Meclis Başkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Anamuhalefet Partisi (CHP) Genel Başkanı, Anayasa Mahkemesi Başkanı.

Yine ayrı oturdular

Adli yıl açılış töreninde; Yargıtay Birinci Başkanı Ali Alkan, ev sahibi olduğu için Cumhurbaşkanı Gül'ün yanında oturdu. Protokol kuralları gereği törendeki oturma düzeninde sıralama, Gül ve Alkan'dan sonra başlıyor. Buna göre; Çiçek 1, Erdoğan 2, Özel 3 ve Kılıçdaroğlu ise 4 numara olarak sıralanıyor. Bu durumda; 1 ve 3 numara olarak Çiçek ile Orgeneral Özel'in Gül'ün solunda; 2 ve 4 numara olarak da Erdoğan ile Kılıçdaroğlu'nun Alkan'ın sağında oturması gerekiyordu. Ancak protokol kurallarına uyulmayarak Erdoğan ile Kılıçdaroğlu yanyana oturmadı. Bu durum, Erdoğan ile Kılıçdaroğlu arasındaki soğukluğun resmi törenlerde bile yanyana olmayı istemeyecek ölçüde ciddi bir boyuta geldiği yorumlarına neden oldu.

Aydın Hasan/milliyet.com.tr

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:20

İLGİLİ HABERLER