Gündem
  • 2.9.2013 21:20

Hükümetten operasyon açıklaması!..

Suriye, Mısır ve bölgeyi ilgilendiren konuların görüşüldüğünü belirten Arınç, özellikle 21 Ağustos'ta Şam yakınlarında yapılan kimyasal silahlı saldırıya ilişkin konuların değerlendirildiğini vurguladı. Mısır'da son yaşanan gelişmelerle ilgili de sunum yapıldığını anlatan Arınç, "Gariptir, Mısır'da olaylar başladığında Suriye'deki gelişmeler biraz perde arkasında kalmıştı, şimdi Suriye'deki gelişmeler Mısır'daki olumsuz gelişmelerin üzerini örtecek noktaya ulaştı" diye konuştu,


Arınç, iki konunun da önemli olduğunu dile getirerek, Türkiye'nin kendisini doğrudan ilgilendiren bu gelişmelere karşı her an teyakkuz içerisinde çalışma yürüttüğünü söyledi.

BAŞBAKAN RUSYA VE ARJANTİN'E GİDİYOR

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, G-20 zirvesine katılmak üzere çarşamba günü Rusya'ya, daha sonra 2020 Olimpiyatları'nın yapılacağı kentin açıklanacağı Arjantin'e gideceğini aktardı.

Arınç, Suriye'ye ilişkin bir soru üzerine, Erdoğan'ın, hem ABD Başkanı Obama hem de Rusya Devlet Başkanı Putin ile bu konuyu görüşmeyi planladığını bildirdi.

TÜMEN, KOMUTAN DA BİLİNİYOR

Söz konusu kimyasal saldırıyı gerçekleştiren tümen ve başındaki komutan ile kimler tarafından ne maksatla yapıldığının bilindiğini vurgulayan Arınç, "Bunu Sayın Obama da biliyor, bizler de biliyoruz, bilmesi gereken herkes de biliyor" ifadesini kullandı.

BM heyetine inceleme için kısa sürede izin verilmesi durumunda delillerin daha rahat elde edilebileceğini belirten Arınç, "(Evet, bunu onlar yapmıştır) diyebileceği noktayı biz bugün heyetin açıklamalarıyla öğrenmiş olacaktık. Daha sonra yapılanlarda da çok kati delillerle bunu rejim yanlısı güçler tarafından kendi halkına karşı işlenmiş bir cinayet olduğu bizce biliniyor. Sanıyorum bu günlerde de bu açıklamaları yapacak. Kaldı ki Obama, konuşmasında bu konuda kesin kanaata vardığını ifade etmişti" değerlendirmesinde bulundu.

BİR CEZALANDIRMA OLACAKSA...

"Böyle bir cinayete karşı Suriye'deki mevcut rejimin cezalandırılması amacıyla, insanlık adına bir hareket yapılması gerekli" diyen Arınç, BM Güvenlik Konseyi'nde 5 daimi üyenin de oydaşlığıyla bir karar alınabilmesi halinde bunun yürütülebileceğini ancak Rusya ve Çin'in vetosu nedeniyle Konseyden karar çıkmadığını anımsattı ve bundan sonra da çıkacağa benzemediğini ifade etti. Arınç, hem NATO ülkelerinin hem de "Gönüllüler Koalisyonu''nun da bir yaptırım uygulamasına hazır olmadığının görüldüğünü söyledi.

Obama'nın Suriye ile ilgili konuşmasının önemine işaret eden Arınç, "Bir yaptırım veya bir müdahale veya bir cezalandırma olacaksa Esad rejimine karşı, kimyasal silah kullananlara kaşı, bunu ABD yapacak gibi görünüyor" dedi.

ABD'de Kongre ve Senato'da Cumhuriyetçilerle Demokratlar arasında görüş farklılıkları olduğuna dikkati çeken Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent anlatan Arınç, Obama'nın büyük bir cesaretle olumsuz bir oy farkına rağmen Kongreden müdahale kararını geçirebileceğini düşündüğünü vurguladı.

Müdahaleyi ABD yapacak gibi görünüyor

Obama'nın Suriye ile ilgili konuşmasının önemine işaret eden Arınç, "Bir yaptırım veya bir müdahale veya bir cezalandırma olacaksa Esad rejimine karşı, kimyasal silah kullananlara kaşı, bunu ABD yapacak gibi görünüyor" dedi.

ABD'de Kongre ve Senato'da Cumhuriyetçilerle Demokratlar arasında görüş farklılıkları olduğuna dikkati çeken Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent anlatan Arınç, Obama'nın büyük bir cesaretle olumsuz bir oy farkına rağmen Kongreden müdahale kararını geçirebileceğini düşündüğünü vurguladı.

Arınç, konuya ilişkin ABD Kongresi için 9 Eylül tarihinin önemli olduğunu kaydetti.

Bülent Arınç, toplantıda Avrupa Birliği'yle ilişkiler konusunda Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın açıklamalarının görüşüldüğünü, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın da 2023 yılına kadar Türkiye'nin kendi uçağı ve uydusunu yapabilmesi konusuna sunum yaptığını da söyledi.

BU ZULMÜ YAPANLAR BİR DAHA AYAĞA KALKAMAMALI

-Siyasi sonuç meydana getirmesini bekler ve isteriz. Çünkü Suriye rejimi 2.5 yıl içinde 100 binden fazla insanı öldürdü. Vur geç bir operasyon sadece Suriye'deki kaosu derinleştirir. Bu zulmü işleyenler bir daha ayağa kalkamamalı. Ancak dünya ub olaylara da gereken ciddiyeti göstermemiştir. Herkes, kendi iç politik kaygılarını gözeterek görmezden gelmiştir. Türkiye, her zamanki vakar duruşunu sergiliyor ancak Türkiye'nin de tek başına yapabileceği, yapmak isteyeceği bir durum değil.

SURİYE'DEN SALDIRI OLABİLİR İDDİASI

-Arınç'a, "Suriye'ye operasyon yapılırsa, Türkiye'ye karşılık olabileceği konuşuluyor. Sınırda önlemler alınıyor mu" sorusu da soruldu. Arınç şunları söyledi: Bütün milletimiz müsterih olsun, bu konuda hükümetimiz ve silahlı kuvvetlerimiz her türlü önlemleri almış durumda.

BM HEYETİNİN RAPORU

-BM heyetinin raporu bugünlerde yayınlanacak. Buna rağmen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden farklı bir karar çıkar mı bu çok zor.  Ama mesela İngiltere'de oylama yapılmıştır, hükümet istediğini elde edilememiştir. Bugün milletvekilleri yeniden oylama yapılsın demeye başladı ama Başbakanları kabul etmedi. Bu raporlar açıklanır da raporları biz de görürsek farklı oy kullanabiliriz diyorlar.

SURİYE'YE OPERASYON OLURSA...

-Bir operasyon yapılacak, cezalandırma olacaksa sadece kimsayal silah kullanmakla, son olayla bağlantılı olmamalı. ikibuçuk, üç yıldan beri devam eden bu zulmün artık sona ermesi için, halkından onbinlerce insanı öldüren bir rejimin ayakta kalmaması için etkili ve kapsamlı olması lazım. Biz Türkiye olarak işimiz doğruları söylemektir, dış politikada etkili olmaktır. Biz doğru bildiğimizi yapmaya çalışıyoruz. Onlar böyle yaparsa engel olacak gücümüz yok. Sanıyorum birkaç gün sonra G20 zirvesinde bu konular etraflıca konuşulacaktır.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:20

İLGİLİ HABERLER