Asayiş
  • 21.7.2016 16:33

Bunu yapanlar Türk askeri olamaz!

 

Olaylar sürerken İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan da telsiz anonsuyla polislere uyarılarda bulunuyor. Çalışkan'ın askerlere megafonla seslenmesi de kayıtlara yansıyor.

BOĞAZİÇİ KÖPRÜSÜ’NDEKİ HAREKETLİLİK KAMERALARDA

15 Temmuz akşamı, saat 21.38’de Boğaziçi Köprüsü’nün Anadolu yakasında köprü trafiğini kapatmak üzere bir askeri araç ve ardından bir itfaiye aracı hareket ediyor. Saat 21.46’da ise köprünün Avrupa’ya geçişi askeri araç tarafından kapatıldı, trafik tamamen durduruldu. Askerler köprü girişinde indirildi. Avrupa yakasından Anadolu’ya geçiş ise serbest bırakıldı.

TANKLAR KÖPRÜ ÜZERİNDE HALKA ATEŞ AÇTI

Boğaziçi Köprüsü’nün Anadolu yakasını gösteren kameralarda, saat 00.54’te Altunizade yönünden gelen 2 tankın, köprüye doğru hareket ettiği görülüyor. Saat 01.30 sıralarında vatandaşlar da köprüde toplanmaya başlıyor. Uzun süreli bekleyişin ardından gün ağarırken, tanktan metrobüs duraklarının olduğu noktada bekleyen vatandaşların üzerine doğru atış yapıldığı, alevler içerisinde kalan vatandaşların can havliyle kaçıştı. 05.28’de meydana gelen olayda bir kişi hayatını kaybetti.

VATANDAŞLAR ASKERLERİN ÜZERİNE DOĞRU KOŞUYOR

Boğaziçi Köprüsü’nü gösteren Mobese görüntülerinde, askerlerin saat 06.10’da ellerini havaya kaldırarak silahsız bir şekilde teslim olduğu görülüyor. Vatandaşların askere tepkisi, yüzlerce vatandaşın askerlere doğru koşuşu ve yaşanan arbede kameralarca kaydedildi. Saat 10:30’a gelindiğinde köprü çift yönlü olarak trafiğe açıldı.

İKİNCİ KÖPRÜ DE TRAFİĞE KAPATILDI

Boğaziçi Köprüsü’ndeki hareketlilik devam ederken, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde de trafik 22.42’de kısmen, saat 01.00’de ise tamamen kapatıldı. Emniyet güçleri TEM Mahmutbey’de 03.50’de tırlarla barikat kurarak İstanbul’a giriş ve çıkışlar kapattı. Trafik saat 10.00’da iki yönlü olarak yeniden açıldı.

İBB İÇİN 6 ASKERİ ARAÇ YOLA ÇIKTI

17 kişinin hayatını kaybettiği Fatih Saraçhane’de bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Binası önüne saat 22.00 sıralarında Mahmutbey ve Bayrampaşa yönünden gelen 6 askeri araç yola çıktı. Bu araçlar 23.08’de İBB binası önüne ulaştı. İBB önünden geçen Şehzadebaşı caddesinin Vezneciler yönü 3 asker tarafından trafiğe kapatıldı. Darbeye karşı çıkmak üzere vatandaşlar İBB önünde saat 01.10 sularında toplanmaya başlarken, İBB’ye ait iş makinaları da askeri araçları engellemek üzere devreye girdi.

ASKERİ İKNA ETMEK İÇİN BEYAZ BAYRAKLA YÜRÜYENLER VURULDU

Mobese görüntülerine yansıyan en çarpıcı anlardan biri de, askerin silahlarını bırakması ve kışlaya geri dönmeye ikna etmek isteyen vatandaşların asker tarafından vurulması oldu. Vatandaşların isyanının ve askerlerle mesafenin azaldığının görüldüğü kayıtlarda bir vatandaş açılan ateş sonucu yaralandı. Elinde beyaz bayrak ve Türkbayrağı olan bir kişi ile ellerini havaya kaldırarak askere doğru ilerleyen 2 kişi de saat 02.17’de ayaklarından vuruldu.

VATANDAŞLAR ÖZEL HAREKATIN PEŞİNDEN BİNAYA DALDI

İBB’ye operasyon yapmak üzere saat 02.30’da özel harekat polisleri devreye girdi. Operasyonun başlaması ile askerlerin büyük bir kısmı İBB binası içine girdi. Çatışmalar nedeniyle toz duman içerisinde kalan bina önünde hareketlilik yaşandı. Özel harekat polislerinin ardından vatandaşlar da binaya akın etti. Kameralara bazı vatandaşların ellerinde sopaların olduğu yansıdı. Şehzadebaşı Caddesi’ni trafiğe kapatan 3 asker 03.00 sularında teslim oldu. Bina içinde etkisiz hale getirilen askerler de dışarı çıkarıldı.

VATAN EMNİYET'E DOĞRU 7 TANK HAREKETE GEÇTİ

Saat 22.00 sularında Bayrampaşa yönünden gelen 7 tank, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün bulunduğu Vatan Caddesi’ne geldi. 23.11’de Emniyet güçleri Vatan caddesini bir hafriyat kamyonunu yatay olarak yola çekerek tankların geçişlerini engelledi. Bunu üzerine tanklar 00.54’te tanklar geldikleri kışlaya doğru geri dönüş yaptı. Tek başına kalarak kalabalığın arasından ilerleyen bir tank da Yüzyıl Köprüsü üzerinde seyretti. Vatandaşların tanklara yönelik tepkileri ve gece boyu süren hareketlilik kameralar tarafından kaydedildi.


 

.

Güncellenme Tarihi : 21.7.2016 16:43

İLGİLİ HABERLER