Asayiş
  • 27.7.2013 21:13

Katliam gibi arazi kavgası: 8 ölü 4 yaralı

Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Bismil ilçesinin Başköy ve Karatepe köylüleri arasında arazi nedeniyle çıkan silahlı kavgada, 8 kişinin öldüğünü 4 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Alınan bilgiye göre, kavga Diyarbakır Bismil ve Silvan ilçeleri arasında bulunan Başköy ile Karatepe köylüleri arasında meydana geldi. İddialara göre Başköy'de ikamet eden Er ailesi Karatepe köyüne yakın bölgeden 500 hektar arazi satın aldı. Bu araziyi bugün sürmek için bölgeye giden Başköy ile Karatepe köylüleri arasında gerginlik yaşandı. Karatepe köyüne 3 kilometre uzaklıktaki bölgede bulunan iki aile arasında silahların kullanıldığı kavga başladı. Uzun namlulu silahların kullanıldığı kavgada araçlar tarandı. Yanında silahı bulunmayanlar ise kendilerini araçlardan aldıkları sopalarla savunmaya başladı. Kavgada 8 kişi ölürken 4 kişi yaralandı. Kavgada ölenlerin 6'sının baba oğul, diğer ikisinin de kardeş oldukları öğrenildi.
Kavgada hayatını kaybedenlerin İskan Üstün ve oğlu Ömer Üstün, Mustafa Üstün ve oğlu Mehmet Üstün, Muzaffer Üstün oğlu ve Berat Üstün ile kardeş oldukları belirtilen Faruk Üstün ile Fuat Üstün olduğu belirtildi. Yaşanan gerginlik nedeniyle bölgeye çok sayıda jandarma ekibi gönderildi. Kavganın yaşandığı yerde çalışma yapan jandarma, olayda kullanıldığı tahmin edilen çok sayıda uzun namlulu silaha el koydu.
Kavgada olay yerindeki otomobillerin tarandığı görüldü. Jandarma otomobil üzerindeki kurşun izleri üzerinde çalışma yaptı. Bu arada bir vatandaş taranan araçlardan birinin içinden uzun namlulu bir silah çıkartırken jandarma görevlilerine yakalandı. Silaha el konuldu. Hayatını kaybedenlerin cenazelerini otopsi işlemlerinin devam ettiği öğrenildi. Cenazelerin yarın toprağa verilmesi bekleniyor.


ÖLEN 8 KİŞİ AYNI AİLEDEN
Diyarbakır'ın Bismil İlçesi Başköy ile Karatepe köyleri arasında bulunan Ağdiz Ovası'nda iki aile arasında arazi anlaşmazlığı nedeniyle çıkan silahla kavgada ölen 8 kişinin aynı aileden olduğu ortaya çıktı.
3 gündür Ağdiz Ovası'ndaki arazi anlaşmazlığı nedeniyle aralarında tartışma yaşanan Üstün ve Er ailelerinin fertleri saat 18.30 sıralarında ovada yeniden buluştu. İddiaya göre aileler arasındaki tartışma kısa sürede kalaşnikof tüfeklerinde kullanıldığı çatışmaya dönüştü. Çatışmada, İskan Üstün, oğlu Ömer Üstün, Mustafa Üstün, oğlu Mehmet Üstün, Muzaffer Üstün, oğlu Berat Üstün ile kardeş olan Farut ve Fuat Üstün, olay yerinde öldü. Çatışmada Er ailesinden de 4 kişi yaralandı. Yaralılar Batman Bölge Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Burada ilk yapılan müdahalenin ardından 2 yaralı Diyarbakır'a sevk edildi.
Bu arada olayda ölen 8 kişinin cesetlerinin Bismil Devlet Hastanesi morguna kaldırıldığı belirtildi. Yaşanan çatışma nedeniyle her iki köyde de jandarma ekipleri sıkı güvenlik önlemleri aldı. Köylere giriş ve çıkışlar durdurulurken, olayla ilgili soruşturma çok yönlü olarak sürdürülüyor.

CENAZELER DİYARBAKIR'A GÖNDERİLDİ
Diyarbakır'ın Bismil İlçesi Başköy ile Karatepe köyleri arasında bulunan Ağdiz Ovası'nda Üstün ve Er aileleri arasında uzun namlulu silahlarla çıkan çatışmada ölen 3 baba, 3 oğlu ve 2 kardeş olmak üzere 8 kişinin cenazeleri Bismil Devlet Hastanesi morguna konulduktan sonra aileleri hastane önüne akın etti.
Polisin sıkı güvenlik önlemleri aldığı hastane önünde toplanan ölenlerin yakınlarının öfkeli oldukları görüldü. Kalabalık, cenazelerin otopsi için Diyarbakır'a götürülmesini istemediklerini dile getirdi. Bunun üzerine hastane önüne gelen BDP'li Bismil Belediye Başkanı Cemile Eminoğlu ile Silvan Belediye Başkanı Fadıl Karadede, öfkeli kalabalığı sakinleştirmeye çalıştı. İki başkan ailenin önde gelenleri ve yakınları ile görüşerek cenazelerin otopsi için Diyarbakır'a götürülmesi konusunda ikna etti.
Üstün ailesinin önde gelenlerinden Muharrem Üstün, olayla ilgili söyleyecek fazla şeyleri olmadığını ifade ederek, "Hepimizin başı sağ olsun" dedi.
Üstün ailesinin akrabalarından Mehmet Sait Yüksel de hastane önünde toplanan kalabalığa yaptığı konuşmada, geldikleri için teşekkür ederek dağılmalarını istedi. Yüksel, "Cenazelerimiz otopsi için Diyarbakır'a götürülecek. Otopsi bittikten sonra yarın cenazelerimizi Bismil'de toprağa vereceğiz, taziye de Bismil'de kurulacak" dedi.
Kalabalık hastane önünden ayrılırken ölen 8 kişinin cesetleri cenaze araçlarına konuyarak sıkı güvenlik önlemleri altında Diyarbakır Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

BATMAN'DAKİ YARALIYA JANDARMA EŞLİK ETTİ
Çatışmada yaralanan 30 yaşındaki Mübarak Er ile kardeşi 25 yaşındaki Bereket Er, Batman Bölge Devlet Hastanesi'ne götürülerek tedavi altına alındı. İlk müdahalesi burada yapılan ve sağlık durumu ağır olan Bereket Er'in Diyarbakır'a sevk edilmesine karar verildi. Ancak, Er'in Diyarbakır'a götürülmesi için Bismil İlçesi'nden gecilecek olması nedeniyle ambulans sürücüleri olası bir saldırıya karşı yola çıkmak istemediklerini bildirdi. Bunun üzerine Er, jandarmanın eşliğinde ambulansla Diyarbakır'a sevk edildi.

8 KİŞİYİ ÖLDÜREN 4 YARALI ŞÜPHELİ HASTANEDE

DİYARBAKIR'ın Bismil İlçesi'ne bağlı Başköy ve Kartepe Köylüleri arasında, arazi anlaşmazlığı nedeniyle dün çıkan silahlı çatışmada 8 kişinin ölümüne neden olanların kimliklerinin belirlendiği belirtildi. Soruşturmayı sürdüren yetkililer, yaralı olarak Batman ve Diyarbakır'daki hastanelerde tedavi gören cinayet şüphelisi 4 kişinin hastanedeki odalarının kapılarında polisin beklediğini, tedavi sonrası haklarındaki yasal işlemlerin başlatılacağını söyledi.

Bismil'in Başköy ve Kartepe Köylüleri arasında, arazi anlaşmazlığı nedeniyle dün iftar saatlerinde Üstün ve Ek Aileleri arasında çıkan silahlı çatışmada öldürülen 8 kişinin Diyarbakır Adli Tıp Kurumu'ndaki otopsi işlemleri devam ediyor. Batman ve Diyarbakır'daki çeşitli hastanelere kaldırılan 4 yaralının tedavisi de sürüyor.

ASKERİ BİRLİKLER ÖNLEM ALDI

Olayın hemen ardından helikopterle bölgeye indirilen jandarma özel harekat ve komando timleri, çatışmanın devamı ve büyümesini önledi. Olay yerinde yapılan incelemede çok sayıda kalaşnikof otomatik tüfek, av tüfeği ve tabanca ile bu silahlara ait fişek ve boş kovanlar bulundu. Her iki köyde sıkı güvenlik önlemi alan askeri birlikler, köylere giriş çıkışı da kontrol altına aldı. Her iki köyde kontrolü sağlayan askeri birlikler, delillerin de karartılmasını önledi.

TEDAVİLERİ TAMAMLANINCA GÖZALTINA ALINACAKLAR

Bugün sabah saatleri itibariyle her iki köyde alınan güvenlik önlemi devam ederken, cinayet şüphelileri da tespit edildi. Yetkililer, Batman ve Diyarbakır'daki hastanelerde tedavi gören 4 kişinin aynı zamanda cinayet şüphelisi olduğunu söyledi. Hastanedeki odalarının kapısında polislerin beklediği yaralı 4 şüphelinin, tedavilerinin ardından haklarında adli süreç başlatılacak. Savcılığın 8 kişinin yaşamını yitirdiği, 4 kişinin de yaralandığı olayla ilgili soruşturması ise devam ediyor.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 13:07

İLGİLİ HABERLER