Yaşam
  • 20.8.2009 13:36

AŞİRET DÜĞÜNLERİNDE ‘SAHTE ALTIN’ DÖNEMİ

ŞANLIURFA'da, havalarda uçuşan dolarları ve gelinlerin üzerine takılan kilolarca ağırlıktaki altınlarla gündeme gelen aşiret düğünlerinde, ekonomik krizin etkisiyle son dönemde ‘çakma altın’ dönemi başladı. Görenlere küçük düşmemek için takı takmak zorunda kalanlar, Balıklıgöl çevresindeki çarşılarda 1 ile 10 lira arasında satılan çeşitli ebatlardaki altın benzeri imitasyon takıları alıp geline takıyor. Binlerce lira yerine çok az masraf yaparak düğün maliyetini düşüren erkek tarafı, ilerleyen süreçte geline imitasyon takılarının gerçeğini alıyor.

Şanlıurfa'da, son zamanlarda ekonomik kriz yüzünden altın alamayanlar, gelin ve damat taraflarının birbiriyle anlaşmalarının ardından çareyi Hindistan'da üretilen ve Suriye'den getirilen sahte altınlarda buldu. Balıklıgöl platosunda bulunan Ziyaettin Akbulut Çarşısı'nda satılan, altın görünümlü imitasyon kemer, gerdanlık, akıtma, bilezik ve kordonlar yok satıyor.

Evliliklerde takılması şart koşulan altın, gerçeğinden ayırt edilemeyen imitasyonlardan alınarak geline takılıyor. Binlerce lira yerine çok az masraf yaparak düğün maliyetini düşüren erkek tarafı, anlaşılan tarihe göre ilerleyen süreçte geline imitasyon takılarının gerçeğini alıyor.

Balıklıgöl civarındaki çarşılarda hediyelik eşya satışı yapan esnaf, Suriye'den getirdikleri imitasyon takıların Hindistan'da üretildiğini belirterek, “Bu takıları biz Balıklıgöl’ü ziyarete gelenler için getiriyorduk. Gölü ziyaret ettikten sonra dönmek isteyen çoğunluğu yerli turistler yakınları için satın alıyordu. Daha sonra bu takılar yöredeki kadınlar tarafından yoğunlukla tercih edilmeye başladı. Son zamanlarda birkaç liradan satılan bu takılara talep oldukça arttı. Bunun sebebini de kriz nedeniyle gerçek altın alamayanların, düğünlerde takmak için aldığını öğrendik” diye konuştu.


ÇAKMA ALTIN BOŞANMAYA NEDEN OLUYOR
Şanlıurfa Kuyumcular Odası Başkanı Nihat İşçi ise bazı kişilerin çarşılardan aldıkları takıları düğünlerde taktığını söyledi. İmitasyon ürünlerin kimi zaman aileler arasında konuşulmadığını ve düğün sonrası gerçeğin ortaya çıkmasıyla boşanmalara bile yol açtığını belirten İşçi, “Bazı düğün sahipleri, bu gibi yerlerden imitasyon ürünleri alarak gösteriş için takıyor. Eşe dosta altın gibi gösterilen bu takıların daha sonra sahte olduğunun anlaşılması aile içinde sorun yaratıp, boşanmaya kadar gidiyor” dedi.

İmitasyon ürün dışında son zamanlarda daha ucuz olan düşük ayarlı altın takıların satışının da arttığına değinen İşçi, “Normalinin 4'te bir fiyatına olan düşük ayarlı altınlar var. Bu ürünlere de son zamanlarda yoğun talep var. Özellikle çeyrek altına benzeyen ve fiyatı 10 lira olan düşük ayardaki altınlar çok satılıyor. Bunu alıp düğünlerde gelinin kurdelesine takıyorlar. Maddi değeri 10 lira ama gerçeğinden hiç bir farkı yok. Bütçesi kısıtlı olanlar, bunu tercih ediyor. Bu biraz düğün sahibini aldatmak gibi oluyor. Yine bazıları da aldıkları bu sahte altınları kuyumculara satmaya kalkıyorlar” diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:38

İLGİLİ HABERLER