Gündem
  • 22.3.2007 15:52

BABACAN: "AVRUPA'NIN BİZE ALIŞMASINI BEKLEYECEĞİZ"

SOFYA - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki müzakerelerde zorlukların teknik değil, siyasi nedenlerden kaynaklandığını belirterek, "Eğer müzakereler sadece teknik düzeyde olsaydı onları çok hızlı tamamlardık.

 Her şeye rağmen biz reformlarımıza taviz vermeden devam edeceğiz ve Avrupa'nın bize alışmasını bekleyeceğiz" dedi.


     Ali Babacan, Bulgaristan'ın en yüksek tirajlı gazetelerinden "Trud"a verdiği demeçte, Türkiye-AB ilişkilerini değerlendirdi.


     Türkiye'nin Kopenhag kriterlerini yerine getirdiğini ve AB ile müzakerelere başladığını hatırlatan Babacan, "Ancak müzakerelerde bazı zorluklar yaşıyoruz. Bu zorlukların temelinde teknik değil, siyasi nedenler yatıyor" diye konuştu.


     Türkiye'nin 35 fasılda yapılacak müzakerelerin çoğunda teknik açıdan hazır olduğunu ifade eden Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:


     "Zaten Avrupa Komisyonu da 'Teknik anlamda her şey yolunda' diyor. Ancak sonradan bazı ülkeler siyasi sorunlar ortaya koymaya başladılar. Aslında mesele Avrupa Birliği'nin yeni genişlemeye hazır olup olmadığındadır. Şunu kesinlikle söyleyebilirim ki, Avrupa Birliği'nin genişlemeye hazır olmasından çok daha önce, Türkiye Avrupa Birliği'ne hazır hale gelecektir. Çünkü biz üyelik sürecinden bağımsız olarak reformlarımıza taviz vermeden devam edeceğiz ve Avrupa'nın bize alışmasını bekleyeceğiz."


     Röportajında Kıbrıs sorununa da değinen Babacan, bu konuda uzlaşmaz tavır sergileyen tarafın Rum tarafı olduğunu bildirdi. Uluslararası topluluğun Rum tarafına anlaşma masasına oturmaları için baskı yapmaları gerektiğini ifade eden Babacan şunları söyledi:
     "Tabii ki Avrupa Birliği sınır sorunu olan bir ülkeyi üyeliğe kabul etmekle büyük bir hata yaptı. Artık otomatik olarak bu sorun Avrupa Birliği'nin sorunu haline geldi. Yani Avrupa Birliği, artık taraf durumunda ve objektif davranamaz."

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 20:48

İLGİLİ HABERLER